Koronavirüse yakalanılması durumunda ne yapılmalı? İşte uzmanından covid 19 reçetesi

20.11.2020 09:13

Koronavirüs (covid 19)salgınında vaka sayıları yükseldikçe vatandaşların korkusu da artmaya başladı. Peki covid 19'a yakalanılması halinde ne yapılması gerekiyor? Gün boyunca dinlenilmeli mi, evde maske takılmalı mı? Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bağım Uzmanı Doç. Dr. Serpil Öcal vatandaşların nasıl bir yol izlemesi gerektiği hakkında bilgi vererek bir covid 19 reçetesi çıkardı.

Koronavirüse yakalanılması durumunda ne yapılmalı? İşte uzmanından covid 19 reçetesi

Dünyanın koronavirüs salgınıyla mücadelesi sürüyor. Vaka sayılarının yükselmesiyle birlikte vatandaşlarda 'ya koronavirüse yakalanırsam?' korkusu artmaya başladı.

Peki bu hastalığa yakalanılması halinde ne yapmak gerekiyor? Hürriyet'ten Aysel Alp'in aktardığına göre; Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bağım Uzmanı Doç. Dr. Serpil Öcal vatandaşlara bir covid 19 reçetesi çıkardı. Doç. Dr. Öcal koronavirüse yakalanılması halinde yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: 

"En hijyenik yer eviniz"

Herkes için en hijyenik tedavi yeri evdir. 

Dinlenmek ya da uyumak için uzandığınızda yüzüstü yatın. Kesinlikle sırtüstü yatmayın. Çünkü virüs en çok akciğerin arka alt loblarını yani sırtımızdaki lobları etkiliyor.

Buraları açık tutmak için gündüz oturmak, yatıyorsak da yüz üstü yatmak çok önemli. 

"C vitaminini meyve ve sebzeden alın"

Üç öğün meyve ve sebze tüketiyorsak yeterli C vitamini alıyoruz demektir. Dışarıdan ekstra C vitamini takviyesi almayın. Fazla C vitamini böbrek taşına neden oluyor.

Kritik hastalarda C vitamininin antioksidan etkisi vardır ancak bazen kritik, ağır hastada C vitamini oksidan etki yapabiliyor. Yani yarar yerine zarar verebiliyor. D vitamini hiç acil değil. İyileştikten sonra seviyesine bakılıp, dozu doktor tarafından ayarlanarak alınmalıdır.

"Herkesin Asprin kullanmasına gerek yok" 

40 yaş üzeri şiddetli baş ağrısı, ateş, öksürüğü olup, ailede kalp hastalığı bulunanlara günde 1 tane 100 mg Aspirin almalarını öneriyorum.

Yine semptomatik olup kendisi de kalp damar hastası olanlara ise Aspirin’in yanı sıra iğne ile kan sulandırıcı tedavi öneriyorum. Bunlar dışında kalanların Aspirin kullanmalarına gerek yok.

"Bitki çayı için"

Öksürük kesme amaçlı şuruplardan, haplardan uzak durun.

Bunun yerine bitki çayları, komposto, hoşaf, su gibi ılık ve sıcak bol miktarda sıvı tüketin. Siyah çay ve kahve vücut sıvılarında azalmaya neden olduğu için önermiyoruz. 

"Tomografi çektirmeyin"

Testiniz pozitif çıktı diye akciğer tomografisi çektirmeye çalışmayın. Çünkü meme ve tiroid kanseri riskimizi çok artttıyor. COVID pandeminin 10 yıl sonraki yansıması, karşımıza meme ve tiroid kanserlerinde artış şeklinde çıkabilir.

"Evi havalandırın"

Öğle saatlerinde, trafiğin az olduğu zamanda ev 30 dakika süreyle hava akımı yaptırılarak havalandırılmalı. 

"Evde maske takın"

Evde bir kişi bile COVID olduysa, herkesin ayrı odalarda izole olması; ortak alanlarda maske, mesafe kuralına uyulması şart.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto