Klamidya tehlikesine dikkat!

13.08.2019 13:52

Klamidya enfeksiyonu “chlamydia trachomatis” adı verilen bakterinin sorumlu olduğu bir hastalıktır ve özellikle gelişmiş ülkelerde cinsel yolla bulaşabilen hastalıkların en sık görülenidir.

Klamidya tehlikesine dikkat!

Klamidya, korunmasız cinsel ilişki yoluyla geçen, bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Klamidya bakterisi, sperm ve vajina sıvısına yerleşiyor.

Hastalığa yakalanan kişilerde hiçbir belirti görülmediği için enfeksiyon "sessiz hastalık" olarak tanımlanıyor.

Hastalığın antibiyotikle tedavi edilmemesi halinde ciddi komplikasyonlara neden olabileceği ve kısırlığa yol açabileceği belirtiliyor.

25 yaşın altındaki kişilerin her yıl klamidya testi yaptırmaları öneriliyor. Bu testler evde kendi başına da yapılabiliyor.

Klamidyanın kadınlardaki belirtileri:

Yoğun miktarda ve kötü kokulu olabilen vajinal akıntı,

Adet zamanları arasında görülen kanamalar,

Ağrılı adet kanamaları,

Cinsel ilişki sırasında ağrı,

Vajina etrafındaki bölgede kaşıntı ya da yanma,

İdrar yaparken ağrı şeklinde görülebilir.

Klamidyanın erkeklerdeki belirtileri:

Penis ucundan az miktarda berrak veya bulanık akıntı gelmesi,

Ağrılı idrara çıkma,

Penis ucunun çevresinde yanma ve kaşıntı,

Testis çevresinde ağrı ve şişlik olarak sıralanabilir.

Klamidya tedavisi nasıl yapılır?

Klamidya enfeksiyonu bakteriyel bir enfeksiyon olduğundan tedavisi antibiyotik ile yapılır. Klamidya enfeksiyonu tedavisinde kullanılan antibiyotikler genelde 7 günlüktür.

Hastalığın semptomları geçse bile antibiyotiklere devam edilmesi son derece önemlidir. Tedavi sırasında cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. 

Antibiyotiklerin klamidyayı tedavi edebilmesine karşın, yeniden temas halinde insanlar bu hastalığa yine yakalanabiliyor.

Tarama ve etkili tedaviye rağmen klamidya en yaygın cinsel yolla bulaşan hastalık türü. Uzmanlar, aşının uzun süreli koruma sağlayabileceğini umuyor.

Uzmanlar, 35 kadınla yapılan testler sırasında iki farklı formülasyon denedi. İki formülasyonun da güvenli olduğu ancak birinin diğerinden daha etkili olduğu görüldü. Araştırmacılar şimdi bu aşıyla yeni aşama testlere geçileceğini söylüyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto