Jinekolojik muayene hayat kurtarıyor!

15.07.2019 10:45

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Sibel Kaya, düzenli jinekolojik muayenenin önemini anlattı.

Jinekolojik muayene hayat kurtarıyor!

Kadınlar hamilelik döneminde düzenli olarak muayenelerine gitse de, menopoz öncesi ve sonrası dönemde ciddi bir şikayetle karşılaşmadıkları sürece kontrollerini aksatabilmektedirler. Ancak rahim ağzı (serviks) kanserinin önlenmesinde, endometrium kanserinin (rahim) tanısında veya meme kanseri teşhisinde bu kontrollerin önemi çok büyüktür. 

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Sibel Kaya,  düzenli jinekolojik kontrollerin önemi hakkında bilgi verdi.  

Doktora gitmek için hastalanmayı beklemeyin

Menopoz öncesi yıllarda vajinal akıntı ya da adet düzensizliği gibi sorunlar, rahim içi araç uygulaması veya diğer korunma yöntemleri için jinekoloji uzmanına başvurulmaktadır. Ancak kadınların çoğu doğum sonrası veya 50’li yaşlardan sonra da yaptırmaları gereken düzenli jinekolojik muayenelerini aksatmaktadır. Oysa ki her yıl yapılacak muayene ve smear testi sayesinde kadın kanserlerinin özellikle de rahim ağzı kanserinin erken dönemde teşhisi ve tedavisi mümkün olabilir.  

Düzenli smear testi ile kanserden korunun

Cinsel birlikteliğe bakılmaksızın 21 yaşından sonra bir kadının yılda bir kez smear yaptırması gerekir. Bu sayede rahim ağzındaki hücrelerde kötü huylu bir hastalığa dönüşme potansiyeli olan değişiklikler saptanabilir.

Smear alınması basit ve ağrısız bir işlemdir. Üç yıl arka arkaya smear testi sonucu normal olarak belirlenirse, risk faktörleri yoksa bu testi üç yılda bir yaptırmak yeterli olur. Menopoz döneminde de smear testine devam etmek çok önemlidir.

Aynı zamanda düzenli pap smear ile endometrium kanserlerinin %50’sinin tanısı koyulabilmektedir. Ölümle sonuçlanabilen rahim ağzı kanserinin tedavisi güç olmasına rağmen düzenli smear alındığı takdirde, kansere dönüşmeden kolaylıkla tedavi edilebilen nadir bir kanser türüdür. 

Menopoz sonrası döneme dikkat

Özellikle menopoz sonrası dönemdeki bütün kanamaların mutlaka araştırılması gerekir. Menapoz sonrası kanaması olan hastaların %7 sinde endometrium kanseri saptanmaktadır.

Endometrium kanserlerinin %20’si menapoz öncesi dönemde olmaktadır. Düzensiz, sık ve uzun süren adet kanamalarında muayene, ultrasonografi ve endometrial biyopsi yapılmalıdır.

Hiç çocuk doğurmamış olmak, erken yaşta adet görmeye başlamak, menopoza geç yaşta girmek, kilo fazlalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı endometrium kanserine yatkınlığa yol açar.

Kesin tanı patolojik vajinal ultrasonografi sonrası yapılan endometrial biyopsi ile koyulur. Öte yandan menopoz dönemindeki bir kadının yılda bir kez vajinal yoldan yapılan ultrasonografi ile endometrium (rahim iç tabakası) kalınlığının ölçülmesi gerekmektedir.  

40 yaşından sonra mamografi şart

Meme kanseri tüm dünyada en sık ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.  Meme kanseri her yaşta görülebilir ve tarama amaçlı mamografilere 40 yaşında başlanması gerekir.

40 yaşından sonra yılda bir kez meme muayenesi ve mamografi çektirilmesi çok önemlidir. Ailesinde meme kanseri olan kadınların 40 yaşından önce mamografi gerekip gerekmediğine, doktorları ile görüşüp karar verilmelidir. 
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto