Günümüzde sağlıklı beslenme denilince akla gelen popüler yiyecekler hepimizin ezberinde. Bir de besin değerini bilmediğimiz, tadı da lezzetli olan sağlıklı yiyecekler var. İşte size kahvaltı, öğle, akşam yemeklerinde ve hatta ara öğünlerde atıştırmalık olarak da tüketebileceğiniz 8 sağlıklı yiyecek.

1. Karnabahar

Karnabahar da diğer lahanagiller gibi C vitamini ve lif içerir. Kansere karşı koruyucu, sülforaptan denilen doğal bir bitki kimyasına sahiptir. Diğer birçok sebze de kanser riskini en aza indirmede yardımcıdır ancak kaynabahar en rahat temin edilebilen sebzelerden biri olmasıyla öne çıkar.

2. Sardalya

Bu küçük balıkların yüksek miktarda besin değeri vardır. Sardalya, sizin için iyi bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır ve B12 vitamini içeren az miktarda gıdadan biridir. Ayrıca D vitamini bakımından zengindir ve kemikleri güçlendirir.

3. Pancar

Bu parlak renkli kök sebzeler dışarıdan pek çekici görünmeyebilir ancak pişirdiğinizde yumuşak ve tatlıdır. Pancar, kansere ve diğer kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir . Ayrıca, nitrat bakımından zengin olan suyunun kan basıncını düşürdüğü ve beyine kan akışını arttırdığı kanıtlanmıştır. Eğer spor yapıyorsanız, pancar yemek performansınızı arttırmanıza yardımcı olabilir.

4. Enginar

Izgara yapabilir, pişirebilir ve yaprakları ya da kalbini yiyebilirsiniz. Enginarın tümünü yeseniz bile yaklaşık 60 kalori alırsınız ve bunun neredeyse hiçbiri size yağ olarak dönmez. Yüksek lif oranı sayesinde sizi doyurur. Böylece daha yüksek yağlı yiyeceklere ihtiyaç duymazsınız.

5. Kefir

Doğu Avrupa Kafkas Dağları'nda uzun yıllardır diyelerde kullanılan Kefir, son zamanlarda diğer ülkelerde de hızla yayıldı. Kefir, probiyotikler adı verilen "iyi" bakteriler içerir. Ayrıca içerisinde anti-enflamatuar ve anti-kanser etkisi yaratan maddeler olup olmadığı araştırılan yiyecekler arasında yer almaktadır.

6. Kurutulmuş erik

Kuru erik sindiriminizi düzenler. Ayrıca antioksidanlar ve lif bakımından da yüksektir. Çeyrek fincanı 104 kaloridir ve bu günde ihtiyacınız olan lifin % 12'sini içerir. Kuru eriği olduğu gibi yiyebilir, doğrayabilir, keklere veya diğer unlu mamullere ekleyebilirsiniz. Ayrıca içeceklere, mısır gevreklerine, soslara veya güveçlere ilave edebilirsiniz.

7. Mercimek

Mercimek en sağlıklı yiyecekler arasında yer almaktadır. Mercimeği, çorba veya sulu yemek olarak tüketebilirsiniz. Böylece vücudunuza hem az miktarda yağ girer, hem de doyurucu bir protein ve lif takviyesi almış olursunuz.

8. Yosun

Suşi sevmiyorsanız daha önce yosun tüketmemiş olabilirsiniz. Ancak alg ailesinin bu üyesi oldukça sağlıklı bir yiyecektir. Denizdeki besinleri emdiği için deniz yosunu birçok kalsiyum ve demir içerir. Ayrıca vitamin ve mineral bakımından zengindir. Aynı zamanda protein açısından yüksektir ve yağ oranı düşüktür.