Yeni bir çalışma hamilelik sırasında çok fazla kahve içmenin doğacak çocukta daha sonrasında davranış bozuklukları olabileceğini gösterdi. Bu, beyin gelişimi ve çocuk sağlığı ile ilgili en büyük uzun vadeli araştırmanın bir parçası olarak 9 ve 10 yaşındakilerin 9.000 beyin taramasını inceleyen yeni araştırmanın ana fikri. Rochester Üniversitesi'nde Del Monte Nörobilim Enstitüsü Direktörü olan John Foxe konu hakkında, "Kafeine maruz kalan çoğu çocukta davranışsal bozukluklar görülüyor" dedi. John Foxe konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu, bazı çocukların davranışlarında önemli bir fark yaratmayabilir, ancak bağışıklığı düşük olanlar ve bazı problemlerle doğan çocuklar için tehlikeli olabilir." [caption id="attachment_256909" align="alignnone" width="646"] Hamilelikte kahve tüketimi bebeğin ileriki yaşlarda davranış bozukluğu yaşamasına sebep oluyor[/caption]

DÜŞÜK VEYA ERKEN DOĞUM RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN SINIR KOYULUYORDU

Hamile kadınların düşük veya erken doğum riskini azaltmak için kafein alımlarını sınırlamaları gerektiği bilinen bir gerçek. Ancak bu yeni çalışma, az miktarda da olsa kahve tüketen hamile kadınların yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde davranış sorunları olan çocuklara sahip olma olasılıklarının yüksek olabileceğini ortaya çıkardı. Anneleri hamilelik sırasında kafein tüketen çocuklar üzerinde yapılan araştırma, çocuklarda daha sonraki yıllarda dikkat güçlükleri ve hiperaktivite gibi davranış sorunları oluşabildiğini gösterdi. Foxe, çocuklarda görülen davranışsal sorunların çoğunun küçük olduğunu, ancak dikkat çekici olduğunu söyledi.

ZEKADA BİR DEĞİŞİKLİK GÖRÜLMEDİ

Çalışmada, çocukların zeka veya düşünme yetilerinde herhangi bir değişikliğe rastlanmadı. Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji, hamile kadınların kafein alımını günde 200 miligramla sınırlandırmasını önerirken, Foxe konu hakkında, "Hamile kadınlara olabildiğince az kafein almalarını ve mümkünse kafeini tamamen hayatlarından çıkarmalarını tavsiye ederim" dedi. Kafein yoksunluğunun baş ağrısı, sinirlilik, mide bulantısı ve konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlara yol açabileceğini söyleyen John Foxe, kafeinin hamile kalmadan hemen önce bırakılması gerektiğini söyledi.

"AZ KAFEİN TÜKETMEK DÜŞÜK VEYA ERKEN DOĞUMA NEDEN OLMAZ"

Columbus'daki Perinatal Araştırma Merkezi'nin baş araştırmacısı Dr. Mark Klebanoff, birçok çalışmada kafeinin düşük yapma riskini tetiklediğinin bilindiğini, ancak kafeinin çocukların davranışlarını etkileyip etkilemediği hakkında ellerinde daha az şey bilgi olduğunu söyledi. Çalışmaya dahil olmayan ancak bulguları gözden geçiren Klebanoff, "Hamile kadınlar, günde 200 miligramdan daha az kafein tüketmenin, düşük veya erken doğuma neden olmayacağından makul bir şekilde emin olabilirler" dedi. Klebanoff, bunun çocuk gelişimini nasıl etkilediği konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi. Klebanoff, kahve dışında kafein içeren diğer gıdaların da bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini belirtti.