Güneşte çok fazla zaman geçirmek, hafif dehidrasyondan, ısı yorgunluğuna veya daha da kötüsü güneş çarpmasına kadar birçok yaz sağlık tehlikesine yol açabilir.

Şiddetli güneş yanığı kırmızı, kabarık bir görüntüye sahip olmanıza ve çok fazla ağrı çekmenize, hatta grip benzeri semptomlara neden olabilir. Bu semptomların tümü ciddi güneş yanıklarından sonra yaşanır ve güneş zehirlenmesi ismiyle bilinir.

Güneş zehirlenmesi tam olarak tıbbi bir terim değildir. Ayrıca gerçek zehir ile ilgisi yoktur. Bu terim gerçekten kötü bir güneş yanığı için kullanılır.

Güneş zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Güneş zehirlenmesinin, cildin güneşin UV ışınlarına maruz kaldığı kızarıklık, kabarma ve ağrı gibi belirtileri vardır.

Ancak şiddetli güneş yanıkları etkilenen bölgenin şişmesine, baş ağrısı, ateş veya bulantı gibi grip benzeri semptomlara yol açabilir.

Güneş yanığı semptomları güneşe maruz kaldıktan birkaç saat sonra fark edilmeye başlar, ancak güneş zehirlenmesinin fark edilmesi bir gün veya daha uzun sürer.

Güneş zehirlenmesi neye benziyor?

Güneş zehirlenmesini acı verici bir güneş yanığına benzer. Istakoz kırmızısının bu belirgin damgasının gölgesine ek olarak, kabarcıklar veya kızarıklıklar oluşabilir.

Önceden yaşadığınız bir cilt rahatsızlığınız varsa cildin güneş ışığına karşı anormal tepkileri olan cilt döküntüleri de yaşayabilirsiniz.

Uzmanlar, “Aşırı kabarma veya dehidratasyon belirtileri, semptomları inceleyebilecek, değerlendirebilecek ve tedavi edebilecek bir doktora görünmekte fayda var" diyor.

Nasıl tedavi edilir?

Eğer kızarıklıklar tüm vücudunuzu kaplamadıysa ve çok ağır bir güneş yanığınız yoksa evde tedavi edilebilir.

Acıyı hafifletmek için soğuk bir duş almak sizi rahatlatabilir.

Ayrıca Aloevera bitkisi de yanığı iyileştirmede oldukça etkilidir.

Yanık yere süt ile tedavi uygulamak da bir başka rahatlatıcı yöntemdir.

Öte yandan uzmanlar, yaz günlerinde bol su içmenin güneşten ve sebep olduğu rahatsızlıklardan korunmak için oldukça önemli olduğunu söylüyor.