Menisküs yırtığı bireyin koşarken aniden yön değiştirdiğinde meydana geldiğini kaydeden Gümüş, "Birçok vakada ön çapraz bağ yaralanması gibi diğer diz yaralanma türleri ile aynı anda görülür. Menisküs yırtıkları, hareketli sporların yanı sıra menisküsün yaşla birlikte zayıflaması ve dejenere olması nedeniyle yaşlı bireylerde, özellikle yaşlı sporcularda özellikle görülen bir durumdur. 65 yaş ve üstü bireylerin yüzde 40'ından fazlasında menisküs yırtığı görülebilir." şeklinde konuştu.
Normal şartlar altında menisküs yırtıkları bir kaza sonucu oluştuğunu hatırlatan Gümüş; önlem alınmasının zor olduğunu ancak yine de birtakım önlemlerle diz yaralanması riskinin azaltabileceğini belirtti.
Tıbbi müdahale prosedürünün genellikle oldukça basit olduğunu belirten Gümüş; "Operasyon sonrasında bireyin aynı gün eve dönmesi mümkün olabilir. Bir onarım yapılması durumunda dizde koruma için alçıya veya bir desteğe ihtiyaç duyulabilir. Bunun yanı sıra koltuk değneği kullanımı da mümkündür." açıklamasında bulundu.
Menisküs yırtığı için cerrahi müdahalenin doktor tarafından gerekli görülebileceğini ifade eden Gümüş; bacağı bükme ve doğrultma zorluğu, dizde sürekli ağrı, sıkışma veya kilitlenme eğilimi, şişlik ve yaralanma sırasında özellikle fark edilen patlama hissi duyan kişilerin en kısa sürede ortopedi ve travmatoloji uzmanına gitmelerini tavsiye etti.
Haberlerimizi Instagram, Facebook, Twitter, Telegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.
SAĞLIK
Yayınlanma: 16 Mayıs 2022 - 08:30
En çok o yaş aralığında görülüyor! Menisküs yırtılmalarına dikkat...
Özellikle sporcularda ve yaşlı bireylerde görülen menisküs yırtığı konusunda bilgi veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Halil İbrahim Gümüş; "Menisküs yırtığı, dizde en sık meydana gelen ağrılı ve zayıflatıcı bir kıkırdak yaralanması türüne verilen isimdir." dedi.
SAĞLIK
16 Mayıs 2022 - 08:30
İlginizi Çekebilir