Dikkat! Sık idrara gitme kist belirtisi olabilir

19.06.2019 15:59

Çoğu kadında görülebilen yumrutalık kistleri, oldukça yaygın bir durumdur. Medical Park Antalya Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yakup Yalçın, yumurtalık kisti hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Dikkat! Sık idrara gitme kist belirtisi olabilir

Yumurtalık kistleri hemen hemen her kadında ve her yaşta görülebilir. Bu, oldukça yaygın ve genellikle ciddi olmayan jinekolojik bir durumdur.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yakup Yalçın,yumurtalık kistleri veya diğer adıyla over kistleri ile ilgili merak edilenleri anlattı. 

3 ay içinde kendiliğinden kaybolabilir

Yumurtalıkkistleri her yaşta görülebilir, ancak çoğunlukla üreme çağındaki kadınlarda görülür ve bu kistlerin çoğu‘fonksiyonel kist’ dediğimiz zararsız kistlerdir.

Üreme çağındaki kadınlar her ay ‘folikül’ adı verilen ve içinde yumurta hücresini içeren küçük bir kist geliştirir. Ortalama 3 cm çapa ulaşan bu kistler adet döneminin ortasına tekabül eden günlerde çatlar. Bu olayın adı yumurtlamadır.

Gebeliğin oluşması ve adet döngülerinin düzenliolması için yumurtlamanın olmasışarttır. Ancak bazı adet dönemlerinde foliküller çatlayamaz ve fazla büyüyebilir.

Bu kistler korkulacak kistler değildir ve genellikle üç ay içerisinde kendiliğinden kaybolurlar. Eğer üç aydan uzun süren kistler olursa ileri araştırma gerekebilir.

CA-125 değeri çok önemli

Yumurtalık kistleri çoğu zaman belirti vermezler ve tanısı genellikle rutin jinekolojik muayene esnasında konur.

Ancak, adet düzensizliği, lekelenme veya adet görememe, ağrılı adet görme, kasıklarda ağrı, karında dolgunluk ve basınç hissi, karında ele gelen kitle, sık idrara gitme ve bağırsak alışkanlıklarının değişmesi, infertilite (kısırlık) gibi belirtiler olabilir. Vajinal yolla veya karından yapılan ultrasonografi ile kolayca tanı konulur.

Ultrasonografi, kistin tipinin iyi veya kötü huylu olup olmadığı hakkında bize bilgi verebilir. Daha ileri inceleme yöntemleri olantomografi veya MR gibi görüntüleme yöntemlerine nadiren gerek duyulur.

Ayrıca kistin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığı hakkında ön bilgi verebilen‘tümör markerları’ dediğimiz kan yoluyla bakılan belirteçler vardır. Bu tümör belirteçlerinden yumurtalık kanserini en iyi gösteren Ca-125’tir.

Ailede yumurtalık kanseri öyküsü olanlarda, menopoz sonrasıgelişen kistlerde veya kanser şüphesi olan durumlarda Ca-125 değeri bize yol gösterebilir. Kistlerin kesin tanısı patoloji tarafından doku incelemesi ile konulur.

Bunun için kapalı (laparoskopi) veya açık ameliyat ile kist alınarak patolojiye gönderilir.

Ameliyata ne zaman karar verilir? 

Bazen fonksiyonel yumurtalık kistlerini tedavi etmek için doğum kontrol hapları verilebilir. Ancak bu haplar kistin tamamen geçirmez, sadece yumurtlamayı durdurarak daha fazla büyümesini engeller.

Doğum kontrol hapları, özellikle sigara içenler ve 35 yaşından büyüklere tavsiye edilmez.Fonksiyonel kistlerin yanı sıra yine iyi huylu olan fakat ameliyat gerektiren bazı kistler vardır. Bunlar çikolata kisti (endometrioma) ve dermoid kistlerdir.

Bu kistler ameliyat gerektirir ve laparoksopik (kapalı) yöntemle kolayca çıkarılabilir. Ancak bazı durumlarda yumurtalık torsiyonu (etrafında dönüp boğulması) vekist rüptürü (kistin patlaması) yoğun karın ağrısı olabilir ve acil ameliyat gerekir. 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto