Dikkat! Çocuklarda kozmetik alerjisi arttı

06.02.2021 17:35

Kozmetik ürünlerinin yaygın kullanım alanları olduğunu belirten Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "Günümüzde küçük yaşlarda saç boyaları ve geçici kına dövmelerinin yaygın olarak kullanılmaya başlanması ile çocukların kozmetik alerjenlerine maruz kalması sonucu gözlenen alerjik bulgularda artış görülüyor” dedi.

Dikkat! Çocuklarda kozmetik alerjisi arttı

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, kozmetik alerjisinin günümüzde çocuklarda da sıkça görülmeye başlandığına dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Nacaroğlu, kozmetik ürünlerin yaygın kullanım alanları olduğunu belirterek “Kozmetik ürünler vücudumuzu temizlemek, görünümünü güzelleştirmek ve koku vermek amacıyla, insan vücudunda başta deri olmak üzere saçlara, dişlere, müköz membalara uygulanan, tedavi edici etkisi olmayan ürünler olarak belirtilmektedir. Kişisel bakım ürünleri (nemlendiriciler, temizlenme kremleri), saç kozmetikleri, tırnak kozmetikleri, deodorantlar, parfümler, renkli makyaj ürünleri yaygın olarak kullanılan kozmetik ürünleridir” dedi.

"5 BİNE YAKIN ALERJEN BULUNUYOR"

Kozmetik ürün kullanımının yaygınlaşmasına bağlı olarak alerjik reaksiyonların görülme sıklığının giderek arttığını ifade eden Doç. Dr. Nacaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak kişilerin hafif alerjik veya irritan reaksiyonlarda doktora gitmeyip, ürün kullanmayı bırakmaları nedeniyle görülme sıklığı daha düşük olarak bildiriliyor. Bugün için bilinen 5 bine yakın alerjen bulunmakla birlikte alerjen sayısı gün geçtikçe artıyor. Parafenilendiamin, formaldehid, lanolin ve türevleri, gliseril tioglikat ve propilen glikol başlıca gözlenen alerjenlerdir. Günümüzde küçük yaşlarda saç boyaları ve geçici kına dövmelerinin yaygın olarak kullanılmaya başlanması ile çocukların kozmetik alerjenlerine maruz kalması sonucu gözlenen alerjik bulgularda artış görülüyor".

"SAÇ BOYASI VE GEÇİCİ DÖVMELER"

Doç. Dr. Nacaroğlu, özellikle parafenilendiaminin altını çizerek, "Parafenilendiamin mavi-siyah bir anilin boyasıdır. En yaygın kullanım alanlarından birisi saç boyalarıdır. Tekstil ve kürk boyaları, yün boyaları, koyu renkli kozmetikler, geçici hint kınası dövmeleri, fotoğraf banyoları ile fotokopi ve baskı mürekkeplerinde kullanılır. Saç boyalarında boyanın, geçici dövmelerde ise kınanın cilt tarafından emilimini hızlandırmak ve siyah renk oluşumunu sağlamak için sıklıkla tercih edilen parafenilendiamin güçlü bir alerjendir. Alerjik ve irritan kontakt dermatit başta olmak üzere çeşitli alerjik cilt reaksiyonlarına neden oluyor. Son yıllarda daha erken yaşlarda saç boyası ve geçici kına dövmelerinin kullanımı yaygınlaştığı için zararsız ve geçici olarak düşünülen bu uygulamaların alerjik yan etkileri çocuklarda da gözlenmeye başlandı. Bu nedenle bu uygulamaların potansiyel sonuçları hakkında toplumun bilgilendirilmesi ve masum bir uygulama olmadığının vurgulanması gerekiyor" diye konuştu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü
Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1..

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi
Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!
Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı

Başkan adayı Sümerden Kepezlilere sand..

Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı