Çocuklarda süt alerjisine dikkat!

19.06.2019 11:22

Besin alerjisi tüm dünyada artıyor, çocuklarda besin alerjisi yapan gıdaların başında süt alerjisi geliyor. Süt alerjilerinin bulgularının, hastadan hastaya göre değişebildiğini söyleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Zafer Berber, “Deride hassasiyet, kaşıntı, kızarıklık, burunda geçmeyen akıntı, tıkanıklık, bulantı, kusma ve iştahsızlık görülebilir” dedi.

Çocuklarda süt alerjisine dikkat!

Besin alerjisi, bağışıklık sisteminin normal şartlarda zararsız olan bir besin maddesini, yanlışlıkla zararlı olarak algılaması ve aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkan bir durumdur.

Besin alerjisi tanısı kesinleşmiş hastalar için radikal bir tedavi yönteminin olmadığını belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Zafer Berber, “Hastanın alerjik olduğu besin ve ürünlerinden kaçınması reaksiyonları önlemenin tek yoludur. Çok az miktarda alımlarda bile şiddetli reaksiyon olabileceği için mutlak kaçınma şarttır. Önemli bir besin diyetten çıkarılmışsa beslenme bozukluğunun önlenmesi için diyetin düzenlenmesi gereklidir” dedi.

Besin alerjisi tanısı konulan çocuğun ailesinin, bakıcı ve okul personelinin belirtileri tanıması ve gerekirse acil tedavi konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Berber, “Aileye bir acil eylem planı verilmelidir, ciddi reaksiyonlarda adrenalin otomatik enjektörü kullanımı konusunda eğitilmelidir. Besin alerjisi olan çocuk arkadaşlarından, yabancılardan veya satış yapan yerlerden yiyecek almamalıdır” şeklinde konuştu. 

Etiket ve içeriklere dikkat

İşlenmiş, dondurulmuş veya paketlenmiş gıdaların gizli besin proteinleri içerebileceğini, alışveriş sırasında besin etiket ve içeriklerinin dikkatle okunması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Berber, “Restoranlarda yenen yemeklerde de gizli besin alerjenleri olabilir; hazırlayan kişilerden yiyecek içerikleri hakkında mutlaka bilgi alınmalıdır. Bu nedenle aileler bu konuda da titizlikle davranmalıdır” dedi. 

İnek sütüne alerjisi olan çocukların sütün her formundanhatta diğer hayvanların sütlerinden kaçınması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Berber, “Tereyağı, margarin, kaymak, hayvansal yağ, yoğurt, puding, krema, sütlü tatlılar, peynir, krem peynir, lor, peyniraltı suyu, kefir, ekşi krema, kesilmiş süt gibi yiyeceklerden uzak durmalı. İnek sütü alerjisi olan bebekler için ilk 6 ayı içindeyse anne sütü olan bebeklerde sadece anne sütü yeterlidir” ifadelerini kullandı. 

Süt proteini azaltılmış mamalar tercih edin

Bebeklerde ilk 6 aydan sonra inek sütünün yerini tutabilecek, normal büyüme ve gelişmeyi devam ettirecek ancak süt alerjeni içermeyen mamaların kullanılabileceğini belirten Uzm. Dr. Berber, “Bu mamalar giderek artan koruyuculuk sırasına göre;soya mamaları(6 ayın altındaki bebeklerde önerilmez), yüksek derecede hidrolize mamalar,esansiyel aminoasit mamalar ve pirinç protein bazlı mamalar olarak sıralanabilir” dedi. 

İnek sütüne alerjisi olan bebeklerin yüzde 30 ila 50 kadarının soya bazlı mamalara, yüzde 10 kadarının da hidrolize mamalara reaksiyon göstereceğini hatırlatan Uzm. Dr. Berber şöyle devam etti:

“Bu çocuklara esansiyel aminoasit mamaları verilmelidir. Bu özel mamaları yeterince alamayan bebeklerin diyetinde diğer protein ve kalori kaynaklarının arttırılması ve mutlaka kalsiyum ve vitamin desteği verilmesi gereklidir.

Ayrıca, anne sütü yeterli olan bebeklerde ve annelerde kalsiyum desteği için kalsiyum tabletleri gerekmektedir.”

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto