Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Birim Sorumlusu: Ölü oranı iki katına çıktı

21.10.2021 20:54

Antalya haber... Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Birim Sorumlusu Prof.Dr. Esra Şevketoğlu, genel yoğun bakımlardaki ölüm hızı yüzde 7.6 iken, Covid-19 nedeniyle yatan hastalardaki ölüm hızını yüzde 13 bulduğumuz zaman, bu ölümün genel ölüm hızından yaklaşık olarak iki kat daha yüksek olduğunu gördük" dedi.

Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Birim Sorumlusu: Ölü oranı iki katına çıktı

Antalya haber...  Türk Pediatri Kurumu tarafından düzenlenen 56. Türk Pediatri Kongresi, Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde devam ediyor. 'Çocuk ve Şiir' temasıyla düzenlenen ve yüzlerce çocuk doktorunun katıldığı kongrede Covid-19 ve çocuklar üzerindeki etkisi de tartışıldı.
Kongreye katılan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Birim Sorumlusu Prof. Dr. Esra Şevketoğlu, başından beri erişkin hastalarda pandemiyi yoğun şekilde yaşadıklarına dikkat çekerek, çocuk yoğun bakımlarda da hatırı sayılır şekilde hasta çocukları takip ettiklerini söyledi.

"ÖLÜMLERİ İKİ KAT ARTTIRDI"

O dönemde tam olarak bilmedikleri bir hastalıkla karşı karşıya olduklarını dile getiren Şevketoğlu, “Herkes bu hastalıkla aynı anda hem mücadele edip hem de tedavi etmek için uğraşıyordu. Biz hem tecrübelerimizi hem de ülkemizde durum nasıldır diye araştırmak amacıyla bir çalışma yapmaya karar verdik. Türkiye’deki 23 ildeki 44 çocuk yoğun bakım merkezinden Covid 19’dan yatırılan hastaları formlar düzenleyerek, verilerini elde ettik. Sağlık Bakanlığı’ndan etik kurallarından oyanlarımızı aldık. Mart 2020 ile Nisan 2021 arasındaki dönemi kapsayan sürede 44 çocuk yoğun bakıma her sebepten toplam 21 bin hasta yattığını gözlemledik. Covid 19 tanısıyla yatan hasta sayısı ise 335’ti. Çocuk yoğun bakımlardaki Covid 19 sıklığını binde 16 olarak tespit ettik. Genel sayıya baktığımız zaman çok fazla görülmüyor. Covid 19 nedeniyle yoğun bakımlara yatan hastalardaki ölüm oranına bakıldığında 335 çocuktan 44’ünü kaybettik. Bu da yüzde 13 gibi bir rakama tekabül ediyor. Bütün çocuk yoğun bakımlardaki bu 21 bin hasta çocuğun, bin 500 hastayı çeşitli sebepler yüzünden kaybettiğimizi tespit ettik. Genel yoğun bakımlardaki ölüm hızı yüzde 7.6 iken, Covid-19 nedeniyle yatan hastalardaki ölüm hızını yüzde 13 bulduğumuz zaman, bu ölümün genel ölüm hızından yaklaşık olarak iki kat daha yüksek olduğunu gördük" diye konuştu.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Birim Sorumlusu Prof. Dr. Esra Şevketoğlu

"ORAN HİÇ DE AZ DEĞİL"

Erişkinler kadar çocuklarda Covid-19 görülmediğinin doğru olduğunun altını çizen Şevketoğlu, “Ama çocuklar da Covid-19 olarak çocuk yoğun bakımlarda takip edildi. Çocukların kaybedildiği ve bu oranın hiç de az olmadığı gibi bir sonuca vardık” dedi.

"ERİŞKİNLERDE DÜŞME, ÇOCUKLARDA YÜKSELME VAR"

Türkiye’de erişkinlerde aşılama oranının iyi olduğunu dile getiren Esra Şevketoğlu, "Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu iyi bir yönetim gösteriyor. Aşılama konusunda Türkiye, dünyada sayılı merkezlerinden birisi. Ama çocuklarda aşılamayı yapamıyoruz. Bizim çalışmamız bu dönemde de devam edecek. Veri toplamaya devam ediyoruz. Erişkinlerdeki hastalık görülme sıklığının azaldığını ama çocuk hastalarda sıklığının arttığını görüyoruz. Bunun sebebi olarak da erişkinlerin daha çok aşılanması çocukların da aşısız kalması sonucu olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"AŞILANMA ARTARSA ÇOCUKLARDA HASTALIK SIKLIĞI DÜŞECEKTİR"

Tedbirler açısından aşılamayla birlikte genel bir gevşeme olduğunu ifade eden Şevketoğlu, “Dolayısıyla aşısız grup çocuklar olduğu için, onlardaki hastalık sıklığının daha son dönemlerde daha yoğun olduğunu görüyoruz. Yoğun bakımlarımıza da çok sayıda çocuk hastayı yatırıyoruz. Ülkemizde aşılama 12 yaş ve üzerinde devam ediyor. Amerika ve birçok ülkede 5 yaş üzerinde aşılama başladı. Çocuklarda da aşılama yaşının düşmesiyle birlikte, aşılamada artarsa çocuk hastalık sıklığının azalacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elek..

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024
Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırs..

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work
Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan rev..

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal
Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!

Antalya'da sahte polis ve savcı operas..

Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!
Antalya'yı toz tabakası kapladı

Antalyayı toz tabakası kapladı

Antalya'yı toz tabakası kapladı