Büyük hata yapıyorsunuz! Dondurucuya asla koymamanız gereken yiyecekler

26.09.2022 08:30

Mutfakta kullandığımız ev aletleri hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Bu aletler arasında en sık kullanılanlar arasında buzdolapları ve derin dondurucular yer alıyor. Ancak derin dondurucuya her yiyeceğin konulmaması gerekiyor. Konulan bazı yiyecekler hem sağlığı tehdit ediyor hem de erkenden bozularak bütçenize zarar veriyor. İşte dondurucuya asla koymamanız gereken yiyecekler...

Büyük hata yapıyorsunuz! Dondurucuya asla koymamanız gereken yiyecekler

Buzluk en çok bahar ve kış dönemlerinde kullanılıyor. Yazın taze meyve ve sebzelerini diğer mevsimlerde de yiyebilmek adına derin dondurucuya konuluyor. Ancak her gıdanın buzdolabına konulacağını düşünenler bu konuda yanılıyor. Çünkü buzluk her gıdaya uygun şartlar vermiyor. Buzluğa konulan bazı yiyecekler bakteri yuvasına dönüşerek sizi zehirleyebiliyor, tadında değişimler meydana gelebiliyor ve erkenden bozulabiliyor.

DONDURUCUDA SAKLANMAMASI GEREKEN YİYECEKLER

YEŞİLLİKLER

Derin dondurucuda bekleyen maydanoz, marul gibi yeşillikler donunda yumuşayacak ve pörsüyecek; aynı zamanda tadını da kaybedecektir. Onları uzun süre taze olarak saklamanın yolu yıkayıp duruladıktan sonra kağıt havluya sararak ya da bir plastik poşet içinde buzdolabında tutmak. Ama illa ki buzlukta saklamak istiyorum diyorsanız onun da bir püf noktası var. Doğrayıp buz kalıplarına koyduğunuz yeşilliklerin üzerine zeytinyağı dökmek ve donduktan sonra açılıp kapanabilir poşetlere koyup buzlukta saklamak da bir seçenek olabilir.

PATATES

Patates serin ve kuru yerleri sever. Dolayısıyla derin dondurucular hiç onlara göre bir yer değil. Zira bol su içeren patateslerin çiğ ve bütün halde derin dondurucuya koyduğunuzda buz kristalleri oluşacaktır. Çözmeye çalıştığınızda ise lapa gibi olduklarını fark edeceksiniz.

PEYNİR

Eğer sert bir peyniri buzlukta saklamak isterseniz ufalanacak ve un gibi olacak; yumuşak bir peyniri derin dondurucuda bekletirseniz nem peynirin dokusunu kristelleştirecektir. Bu açıdan hassas bir yapıya sahip olan peynirleri risk almayıp buzdolabında saklamak en doğrusu.

YUMURTA

Eğer yumurtaları kırmadan, yani kabuklarıyla birlikte derin dondurucuya koyarsanız içindeki sıvı sertleşip genleşecek ve kabuğu kıracaktır. Böylece hem derin dondurucunuz kolay kolay çıkmayacak bir yumurta kokusu ve kalıntılarıyla dolacak, hem de yumurtalarınız çöpe gitmiş olacak. Yapmayın. Ancak yumurtaları bir kaba kırıp üzerine biraz da tuz eklerseniz onları derin dondurucuda uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz. Bunu da not etmeden geçmeyelim.

SOSLAR

Salata sosları ve çeşnileri, mesela mayonez gibi sosları buzdolabında saklamak daha mantıklı. Örneğin mayonez gibi sosları dondurduğunuz zaman içindeki malzemeler birbirinden ayrılacaktır. Mayonez içindeki yumurtalar, yağ ve sirke ayrılarak, üzerinde sıvı bir tabaka bırakacaktır.

SU ORANI YÜKSEK SEBZELER

Bol sulu meyve ve sebzeler derin dondurucuda buzla kaplanacak ve tam anlamıyla çözülemeyecektir. Buzluktan çıktıktan sonra eski taze hallerine dönmeleri neredeyse imkansıza yakın. Kısacası örneğin yumuşak ve pörsümüş salatalıklar istemiyorsanız onları her zamanki gibi buzdolabında saklamaya devam etmelisiniz.

BAHARATLAR

Çoğu baharat ve çeşniler, oda sıcaklığında saklanmalıdır. Dondurucu baharatların raf ömrünü uzatmaz bunun yerine tatlarında büyük değişikliğe sebep olur. Sarımsak, biber ve vanilya acı olur. Soğan ve kırmızı biberin lezzeti değişir. Köri ise küflü bir aromaya sahip olur. Diğer bir yandan taze baharatlar, dondurulabilir. Ancak sadece tatlandırıcı olarak kullanılırsa sağlıklı olur. Yoksa ıslak ve gevşek bir hale gelirler.

SÜT

Derin dondurucuda donan süt çözüldüğünde topak topak olur. Dolayısıyla içmek için kullanacağınız sütü derin dondurucuya koymak çok da iyi bir fikir değil. Ancak o sütü diyelim kek yapmak için kullanacaksanız donmuş ve çözülmüş süt tarifinizi çok da etkilemeyecektir. Dikkat etmeniz nokta derin dondurucudan çıkardığınız sütü mutlaka buzdolabında çözülmesini sağlamak. Yalnız bunun saatler alacağını bilmelisiniz, hatta mümkünse bir gün önceden sütü buzdolabı rafına indirmelisiniz.

SICAK YİYECEKLER

Sıcak yiyeceklerini buzdolabına koyarsanız buzdolabınızın soğuk hava dengesinin bozulmasına neden olursunuz, böylece buzdolabınızda bakteri ürer.

KONSERVE YİYECEKLER

Konservenin içinde yer alan su derin dondurucudayken genleşir ve sonuç olarak ürünün patlamasına yol açabilir.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da öldürürken affetmedi! Hakim karşısında af diledi

Antalya'da öldürürken affetmedi! Hakim..

Antalya'da öldürürken affetmedi! Hakim karşısında af diledi
Antalya'da geceleri farklı gündüzleri farklı nüfusa sahip! Seçmen sayısını duyan şaşkına dönüyor

Antalya'da geceleri farklı gündüzleri ..

Antalya'da geceleri farklı gündüzleri farklı nüfusa sahip! Seçmen sayısını duyan şaşkına dönüyor
Emekliler dikkat! Bugün başlıyor! Başvurular e-devlet üzerinden yapılabiliyor

Emekliler dikkat! Bugün başlıyor! Başv..

Emekliler dikkat! Bugün başlıyor! Başvurular e-devlet üzerinden yapılabiliyor
Elektronik Ticarette Vergilendirme! Bir Dönemin Sonu mu?

Elektronik Ticarette Vergilendirme! Bi..

Elektronik Ticarette Vergilendirme! Bir Dönemin Sonu mu?
İkinci el araç piyasasında tablo terse dönüyor! Uzman isim tarih verdi! Fiyatlar ani şekilde yükselecek!

İkinci el araç piyasasında tablo terse..

İkinci el araç piyasasında tablo terse dönüyor! Uzman isim tarih verdi! Fiyatlar ani şekilde yükselecek!
Kredi kartı kullanıcıları dikkat! Otomatik ödemeye komisyon tepkisi

Kredi kartı kullanıcıları dikkat Otoma..

Kredi kartı kullanıcıları dikkat! Otomatik ödemeye komisyon tepkisi