Tıp literatüründe ingilizcedeki “messy” sözcüğünden türetilmiş “Messie Sendromu” olarak da bilinen biriktirme hastalığı ülke nüfusumuzun yüzde 3’nde görülen bir rahatsızlık.

İhtiyaç sahibi ve yoksul ortamda büyüyen kişiler eşyalarını atamazken, kimilerinde de ileride lazım olduğunda bulamazsam korkusundan dolayı kaynaklanıyor.

Kimi zaman depresyon, kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği gibi sorunlar da biriktirme hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Obsesif düşünceleri olan kişiler kaybettikleri eş ve akrabalarının eşyalarını saklı tutarak onların hatıralarını yaşatma çabasında olur ve bu eşyaların daha da üzerine koyarak hatıralarını sürdürmek istemekte.

Aradan yıllar geçmesine rağmen hiçbir obje ve eşyayı atmayanlar aslında biriktirme hastalığına adım atmış oluyor.

Toplama, saklama, biriktirme hastalığına yakalananlar kıyafet, mecmua, gazete, dergi hatta ödenmiş ve üzerinden yıllar geçmiş faturalar, başka insanlara gereksiz görünen pek çok şeyi biriktirmek ya da atamamakta.

Hastalığa yakalanan kişiler evinin yaşamaya uygun olmayacak kadar dağınık olması, kir, pas ve pislik içinde bulunması iş ya da sosyal yaşamdaki endişe ve davranış bozuklukları şeklinde kendini göstermektedir.

Yaşlı kişilerde genellikle pet şişeler, faturalar, kaplar, eski giysiler, eski gazeteler, kağıtlar, bozulmuş ev araçları görülebilmekte.

Bu hastalığa yakalananlar kendileri istemediği sürece tedavi edilememektedirler. Bu davranışları rahatsızlık olduğunu fark etmezler.

Biriktirme toplama, hastalığı kişinin kendisinin veya çevresindekilerin günlük hayatını engelliyorsa bu problemdir ve bu problemin çözülmesi gerekir.

Bu hastalığın çözüm adresi psikiyatristlerdir. İlaç tedavilerinde de olumlu sonuç alındığı bilinmektedir.

Kişi bu davranışları farkında olmadan yapmaya başlamışsa şüphelenmeli ve hemen bir uzmana başvurması gerekiyor.