Bir kan, üç can demektir

02.01.2020 14:04

Antalya Türk Kızılay Kan Bağış Merkezi doktorlarından Afet Alizade Açıl, gönüllülerden alınan bir ünite kandan, üç farklı insanın faydalanabileceğini ifade etti.

Bir kan, üç can demektir

Antalya Türk Kızılay Kan Bağışı Merkezi,  kan alım merkezleri ile gönüllülerden kan bağışlarını toplamaya devam ediyor. Mark Antalya Kan Alım Birimi’nde görevli doktor Afet Alizade Açıl, bir ünite Kan’ın üç kişiye hayat verdiğini hatırlattı. Alizade Açıl, “Antalya gönüllü kan verme konusunda büyük duyarlılık göstermekte. Ancak mevsim kış olması dolayısıyla zaman zaman beklenen sayı düşebiliyor. Bizler her zaman insanlığın hizmetinde ki bu görevi yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Alınan her bir ünite kandan Eritrosit Süspansiyonu, Taze Donmuş Plazma ve Trombosit elde edilmektedir. ” dedi.

Mark Antalya Konteynır Kan Alım Birimi doktoru Afet Alizade Açıl, kış mevsimi dolayısıyla kan bağış gönüllüğünde düşüş yaşanıyor olsa da her gün 50-60 ünite arası kan toplandığını bu sayının yaz mevsiminde 90-100 rakamlarına çıkabildiğini belirtti. Açıl, “Bir ünite kan sadece bir ihtiyaç sahibine ulaşmıyor. Üç can bu kandan faydalanmakta. Alınan her bir ünite kandan Eritrosit Suspansiyonu, Taze Donmuş Plazma ve Trombosit elde edilmektedir. Ayrıca kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır” dedi.

Antalya Türk Kızılay Kan Bağış Merkezi Kan Alım Birimi Doktoru Açıl, “Burada bizler beş kişilik bir ekip ile görev yapmaktayız. Çok tecrübeli bir kadroya sahibiz. Tüm birimlerimizde aynı şekilde tecrübeli sağlıkçılar görev yapmaktadır. Yürüttüğümüz bu çalışmalara Antalyalıların da destek vermesi bizleri daha da mutlu etmektedir” dedi. Açıl öte yandan ülkemize ziyarete gelen yabancılardan kan alınmadığını sadece yerleşik ve kimliği olan Türkiye'de yerleşmiş olan yabancılardan kan alınabildiğini de belirtti.

Türkiye'de ilk üçte

Antalya'da yürütülen kan bağışı toplama çalışmasında Antalya Kızılay Kan Merkezi, Türkiye'de nüfus yoğunluğuna göre bağışçı sayısında ve kan toplama da ilk üç sırada yer alıyor. Açıl, “Biz bir yarış içerisinde değiliz.  Her bir gönüllü kan bağışçısının bizlere gelmesinden mutlu oluyoruz. Çünkü üç hasta insanın beklediği kana ulaşmış oluyoruz. Yürüttüğümüz bu çalışma bizleri bir yerlere taşıyor olsa da asıl işimiz insanlığa hizmettir. Çıkan sonuç bizlerin olduğu kadar Antalyalıların da duyarlılığından kaynaklanan bir neticedir. Gururluyuz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto