Geçtiğimiz hafta kısa süreli yağmurla birlikte hafifleyen sıcaklıklar, bu hafta başında etkisini yeniden göstermeye başladı. Aşırı sıcaklardan dolayı uzmanlar uyarı üstüne uyarıda bulunurken, vatandaşlar da bu sıcaklıklardan nasıl korunacaklarının yollarını aramaya başladı.

Yüksek sıcaklık özellikle kalp hastaları için oldukça tehlikeli. Kalp sağlığını olumsuz etkileyen sıcaklıklardan önceden önlem alarak korunmak, kalp sorunu riskini azaltmada önemli bir faktör.

Kalp krizlerinin arttığı bir dönem olan yaz aylarında sağlığımıza özellikle dikkat etmek gerekiyor.

Yüksek sıcaklık kalbi nasıl etkiler?

Artan sıcaklıklar damarların genişlemesine neden olur. Bu da kalbin daha fazla çalışması demektir. Bu da kalbi yorarak, sağlığı olumsuz yönde etkiler.

Ayrıca sıvı kaybı da kalp krizine neden olan bir başka faktör. Özellikle yaz aylarında terlemeyle birlikte çok fazla su ve tuz kaybederiz. Bu da kalp krizini tetikler.

Sıcaklarda normalde tüketilenden daha sık su tüketmek gerekir. Ama unutmayalım çay, kahve ve gazlı içecekler suyun yerini tutmaz.

Yeterince sıvı tüketilmediği takdirde böbreklerde sorun ortaya çıkabilir. Böbreklerde yaşanan sorun vücuttaki sıvıyı dengelemek için böbrek ve böbreküstü bezlerinden madde salgılar. Bu madde damarları olumsuz etkiler ve ani tansiyon yükselmelerine sebep olabilir. Ayrıca kalp yetersizliği gibi sorunları da beraberinde getirir.

Aşırı sıcaklarda kalp sağlığı nasıl korunur?

Kalp krizi, kalp yetersizliği gibi problemlerle karşılaşmak istemiyorsak, özellikle yaz aylarında sıcaklardan korunmamız gerekir.

İşte kalp sağlığınızı korumanız için birkaç öneri:

- Yağlı yemeklerden kaçının. Daha çok meyve ve sebze tüketin.

- Alkol ve sigaradan uzak durun. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde kesinlikle alkol almayın.

- Yaz aylarında günlük sıvı ihtiyacı 2-3 litreye çıkmaktadır. Yazın günde 2-2.5 litre su tüketmeye özen gösterin.

- Özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya çalışın.

- Yemek yedikten hemen sonra denize girmeyin. Sabah erken saatlerde veya akşam denize girmeye özen gösterin.

- Tatile gitmeden önce mutlaka doktorunuza görünün.