Anne adaylarının korkulu rüyası: Gebelik kanamaları

28.08.2019 12:23

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Kaya, erken ve geç gebelik kanamaları konusunda bilgiler verdi.

Anne adaylarının korkulu rüyası: Gebelik kanamaları

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Kaya annelerin korkulu rüyası gebelik kanamaları hakkında bilinmeyenleri MYGazete.com okurları için anlattı. 

Gebeliğin ilk 20. haftasına kadar olan kanamalar erken gebelik kanamaları olarak tanımlanır.

Gebeliğin ilk yarısında oluşan kanamalar basit bir servikal (rahim ağzı) enfeksiyon olabileceği gibi düşük tehdidi, düşük, dış gebelik veya mol gebelik (üzüm gebeliği) nedeniyle de olabilir.

İlk 12 haftada kanamalar daha sıktır. Gebeliğin implantasyon (rahime yerleşme) döneminde lekelenme tarzı kanamalar görülebilir. İlk haftalardaki kanamaların çoğunda gebelik sağlıklı bir şekilde devam eder.

Gebeliğin özellikle ilk 12 haftası düşüklerin en sık görüldüğü dönemdir. Ağrıyla birlikte ya da tek başına olan bir kanama özellikle parça düşürme söz konusuysa düşük habercisi olabilir. Yapılan muayene ve ultrasonda bebek canlı ve rahim ağzı kapalı ise düşük tehdidinden bahsedilir. 

Panik yapmayın

Dış gebelik ise gebeliğin uterus (rahim) dışına yerleşmesi halidir. En sık tüplere yerleşir. İlk haftalardaki acil değerlendirme gerektiren vajinal kanama nedenidir. Mol gebeliği (üzüm gebeliği) anormal bir gebelik şeklidir.

Rahim içerisinde üzüm şeklinde yapılar mevcuttur. vajinal kanama ve üzüm tanesi şeklinde parçalar düşmesi ile karakterizedir. Serviks (rahim ağzı) ten kaynaklanan kanamalar olabilir.

Enfeksiyonlar, erozyon (rahim ağzında yara) ile servikal hassasiyet oluşur. Bu durumlarda özellikle cinsel ilişki sonrası ve bazen de kendiliğinden kanama ortaya çıkabilir. İdrar yollarına ait enfeksiyon veya taşa ait kanamalar vajinal kanamalarla karışabilir.

Hemoroid (basur) bağlı kanamalar da yine vajinal kanama ile karışabilir.

 26. haftada olduysa hayati önem taşır
       

Gebeliğin 20. haftasından sonra oluşan kanamalardır. Geç kanamalar daha ciddi nedenlere bağlı olabilir. Özellikle 26. gebelik haftasından sonra bebeğin de yasama sınırını geçtiği dönemdir. Hem anne, hem bebeğin hayati için ciddi değerlendirme yapılmalıdır. Çoğunlukla hastaneye yatırarak izlemek gerekir.

Plasenta previa (bebeğin esinin önde gelmesi) durumunda lekelenme tarzında kanamadan ciddi boyutlara ulaşabilecek kanamalar olabilir. Ultrason ile kolayca tanı koyulur. Kanama miktarı değerlendirilmelidir.

Hastanın kan değerlerine bakılmalı gerekli acil önlemler alınarak kan hazırlatılmalıdır. Bebeğin sağlık durumu değerlendirilmeli ve hastanede yatırılarak takibe alınmalıdır. Doğum kararı öncelikle kanama miktarı, gebeliğin haftası ve bebeğin sağlık durumuna göre değerlendirilmelidir. Dekolman plasenta (bebeğin eşinin erken ayrılması) bebek doğmadan plasentanın ayrılması durumudur. plasental ayrılma alt uçtan oluşursa vajinal kanama ile kendini gösterir.

Ayrılma plasentanın ortasında oluşursa kanam gizli kalabilir. Uterusta ağrılı kasılma ve sertlik hissedilir. Bebek ve anne için ciddi ve acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Marjinal sinüs rüptürü nedenidir.

Plasentanın alt kenarının hafifçe ayrıldığı ve az miktarda kanamanın olduğu selim bir olaydır.

Vasa previa (kordona ait damarların rahim ağzına girişte yer alması durumudur). Vaza prevya yaklaşık 1000 gebelikten birinde görülür. Plasentadan bebeğe uzanan kordon damarları normalde amnios sıvısının içinden geçerler.

Vasa previa durumunda ise damarlar amnios zarı üzerinde dallanma gösterirler. Bu dallanma genelde serviks (rahim ağzı) hizasında olur. Zarlar açıldığı zaman bu damarlarda fazla miktarda kanama olabilir.

Bebeğe giden kan miktarı azalınca fetal distres dediğimiz bebeğin sıkıntıya girmesine neden olur. Acil müdahale gereklidir. Nişan gelmesi doğuma yakın servikal tıkacın sümüksü bir akıntı ve vajinal kanama ile atılması durumudur.

Yine servikal nedenler, idrar yolları ve hemoroide ait kanamalar oluşabilir.
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto