Özellikle anne olmak isteyen kadınlar için büyük önem arz eden folik asit, eksikliğinde birçok olumsuzluğu da beraberinde getirir. Hamile olduğu sırada folik asit eksikliği çeken bir kişide veya bebekte doğum sonrasında sağlık açısından kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Peki nedir bu folik asit? Folik asit eksikliğinde ne olur, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

FOLİK ASİT NEDİR?
Folik asit ismini “folium”dan alır. Folik asit suda eriyen B grubu vitaminlerden bir tanesidir. Hücre büyümesi, bölünmesi ve oluşan DNA hasarlarının onarılması açısından önemli bir vitamindir. Folik asit kan yapımı konusunda yadsınamaz bir değere sahiptir.NE KADAR FOLİK ASİT ALMALIYIZ?
Yetişkinlerde folik asit için önerilen günlük alım miktarı 0.4 mg (400 mcg)’dır. Eğer yüksek dozda folik asit alınırsa B12 vitamini eksikliğinin tanısı zorlaşabilir.
FOLİK ASİT NE İŞE YARAR?
Folik asit, vücudumuzun besinleri parçalamasına ve enerjiye dönüştürmesi konusunda önemli rol oynar. Folik asit ve folat, birbirinin yerine kullanılan terimlerdir ancak aynı anlama gelmezler. Folat, gıdalarda doğal olarak bulunan besin maddesidir, folik asit ise takviyede kullanılan folatın sentetik versiyonudur.