Eneji içeceği uzun yıllardır yorgunluğa karşı özellikle yaz aylarında tüketilen bir içecek. Hepimiz daha fazla enerji depolamak için enerji içeceklerine sarılıyoruz. Peki bu içecekler ne kadar faydalı?

Enerji içeceklerinde kafein, ephedrine, Guarana, Şeker, Vitamin B, Taurin, İnositol, glukoronolakton, Carnitine, Creatine, tatlandırıcı ve etil alkol bulunur. Bu maddeler uzun vadede sağlığımızı olumsuz yönde etkiler.

İşte enerji içeceklerinin zararları:

1. Kalbe zararlı:

Enerji içeceklerinin içerdiği yüksek miktarda kafein ile "taurine" adlı aminoasit nedeniyle kan basıncını etkilediği ortaya çıktı.

Bu içecekler kan basıncını anormalleştirerek kalbi tehdit ediyor.

Uzmanlar, tansiyon ve kalp hastalarının bu tür içeceklerden uzak durması gerektiğini söylüyor.

2. Bağımlılık hali:

Enerji içeceklerinin içerisindeki yüksek orandaki kafein, kişiyi bağımlı hale getirebilir. 1 hafta boyunca günde 600mg ve daha fazla kafein kişinin bağımlılığına zemin hazırlar.

3. Uyku düzenini bozar:

Bu içecekler beynin daha hızlı çalışması için beyne sinyaller gönderir.

Bu kan ihtiyacını tetikler. Vücudun kan ihtiyacı çalışma hızına yetişemeyince vücut strese girer.

Kişinin uyku problemi yaşamasına sebep olur.

4. Obezite:

İçerisindeki yüksek kalori kilo artışına sebep olur. Tam bir şeker deposu olan enerji içecekleri obezite riskini artırır.

5. Kalbi durdurabilir:

Bu defalarca yaşanmış bir durumdur. Özellikle spordan önce tüketilen enerji içecekleri ani kalp krizlerine neden oluyor.

İçeriğindeki maddeler tansiyonu yükseltebilir, kalpte ritim bozukluklarına yol açabilir. Bu şekilde kalbin aniden durmasına neden olabilir.