Akdeniz Üniversitesi'nde iki önemli proje 7.5 milyon liralık destek almaya hak kazandı

14.07.2021 12:40

Antalya haber... Akdeniz Üniversitesi (AÜ) tarihinde ilk kez yerli ve milli kaynaklarla yeni aşı, ilaç ve kanser araştırmalarına önemli altyapı oluşturması beklenen iki proje 7.5 milyon lira destek almaya hak kazandı. AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, yapılan toplantıda projelerin tanıtımını gerçekleştirdi.

Akdeniz Üniversitesi'nde iki önemli proje 7.5 milyon liralık destek almaya hak kazandı

Antalya haber... Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Biriminin hedef ve ürün odaklı Altyapı Projesi Desteği çağrısı kapsamında, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İnan ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Şanlıoğlu tarafından yürütülen iki önemli proje toplamda 7.5 milyon liralık destek almaya hak kazandı.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan Rektörlük Senato Salonu’nda düzenlenen toplantıda yeni aşı, ilaç ve kanser araştırmalarına önemli altyapı oluşturacak projeler hakkında bilgi verdi.

15 Temmuz hain darbe girişiminin 5’inci yıl dönümünde olduklarını hatırlatan Özkan, "Akdeniz Üniversitesi olarak 15 Temmuz’da verilen bu kutlu mücadeleyi hiçbir zaman unutmayacak ve unutturmayacağız. Bu kutlu mücadelenin kahramanlarını ve kahramanlıklarını yeni nesillerin dimağlarında canlı tutmak için elimizden geleni yapacağız. Bu vesileyle 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü’nün her daim milletimizin uyanışına ve yeniden dirilişine vesile olmasını diliyor, tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de minnetle anıyorum” dedi.

"İLK AŞAMAYI SONUÇLANDIRDIK"

Türkiye’nin bilimsel seviyesini yükseltmek, faydalı ürünler çıkarabilmek, dışarıya olan bağımlılığı azaltmak için çok önemli yapısal reformlar oluşturduklarının altını çizen Özkan, "Bu konuda başlangıç olarak önemli olan ilk aşamayı sonuçlandırdık. Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri birimi tarafından aşı, yapay zeka tabanlı ilaç geliştirme, kanser araştırmaları, organ üretimi ve kök hücre çalışmaları öncelikli hedef olarak belirlenmiş ve bu amaçla altyapı oluşturulabilmesi için çalışmalar yapmaktayız. İlk aşama sayılabilecek aşı ve ilaç altyapıları amaçlı çağrıya çıkılan proje başvuruları kısa süre önce alındı ve değerlendirme süreci tamamlandı. Projeleri belirlerken ülkemizin yerli ve milli hedefleri doğrultusunda bu girişimlerden nitelikli ürünler ortaya koyma potansiyelini göz önünde bulundurduk. Önceliğimiz ürüne dönüşebilen ve toplumun hizmetine sunulabilen projelere verdik” diye konuştu.

"7.5 MİLYONLUK BÜTÇE"

Bu iki proje için 7.5 milyon liralık bütçe ayrıldığını dile getiren Prof. Dr. Özkan, "Her iki projenin de gelecekte başta aşı olmak üzere çok önemli çalışmalara önemli kaktılar sağlayacağına inanıyorum. Kısa süre içerisinde üstesinden gelmeyi umduğumuz pandemi sürecinin bize hatırlattığı en önemli konu gelecekte bu tür salgıların başka şekillerde de olsa olabileceği ve bu konuda hazırlıklı olan toplumların avantajlı konumda olacağı çok açıktır. Bu nedenle altyapımızın sürekli bu tür tehditlere karşı hazırlıklı olması büyük önem taşımaktadır. Salgın türü ne olursa olsun altyapımızın sağlıklı ve hazır olması o tehditle savaşta başarılı olmamızın yegane güvencesi olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Mehmet İnan

"BİRÇOK HASTALIK İÇİN KULLANILABİLİR"

AÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İnan, Rekombinant Anti IL-6 antikor üretimi projesi hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Mehmet İnan, projedeki amaçlarını açıklayarak şunları söyledi:

"Normalde piyasada ilaç olarak bulunan moleküllerin aynısını laboratuvar şartlarında üretip, saflaştırıp, formülasyon yapıp ve fare deneylerini yaptıktan sonra, zararlı olmadığını gösterip insana etkili olabilecek formülasyona getirip, bu prosesi endüstriye aktarmaktır. Bu ilaçların yüzde 90’ı bilindiği gibi ithal oluyor. Biz bu ithal ettiğimiz ilaçları üretebilecek alt yapıyı kuruyoruz. Aslında ürettiğimiz molekülün hiçbir önemi yok. Bu ilacı biz romatizmal hastalıklar, kanser ilaçları ve bunu bütün biyolojik materyaller, insülin için, Hepatit için, papilloma virüs aşısı hepsi için kullanabiliriz. Bu alt yapıyı AÜ’ye kazandırmak istiyoruz. Bu projede iki yıl içinde endüstriye bu molekülü alın üretin aşamasına getireceğiz."

Prof. Dr. Salih Şanlıoğlu

HEDEF İKİ YIL İÇİNDE BİTİRMEK

Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi aynı zamanda Gen ve Hücre Tedavi Merkez Müdürü Prof. Dr. Salih Şanlıoğlu, Covid-19 hastalığına karşı biyoteknolojik katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünü yeni nesil bir aşı geliştirmeye çalışacaklarını belirtti. Tek enjeksiyonla daha uzun süreli bağışıklık yanıtı oluşturulabilecek potansiyele sahip aşılar üzerine çalıştıklarını dile getiren Şanlıoğlu, "Vücuda verildiğinde bağışıklık yanıtı oluşturacak genleri viral vektörlere klonlayıp, onları laboratuvar ortamında üretip saflaştırıp, vücuda verdiğinizde tek enjeksiyonla çok daha uzun sureli bağışıklık yanıtı oluşturabilirsiniz. Biz bu projede bu vektörlerin tasarımını yaptık. Patent başvuruları da gerçekleştirilmiş durumda. Şu anda deneylerimiz devam ediyor. Belirli bir aşamadan sonra da bunları deney hayvanlarında test edeceğiz, ondan sonra sonuçlarımıza göre deneylerimizde ilerleyeceğiz iki yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz. Ondan sonra bir sonraki aşamada başarılı olursak yönetimin desteğiyle klinik deneylere geçmeyi hedefliyoruz” dedi.

"YARIN BAŞKA VİRAL HASTALIKLARLA KARŞILAŞABİLİRİZ"

Bilindiği gibi Covid-19’un çok farklı varyantlarının ortaya çıktığını hatırlatan Şanlıoğlu, "Bu aşıların etkinlikleri gerçekten sorgulanır oldu. Bizim geliştirmek istediğimiz teknolojide değişik bir varyantla karşılaştığınız zaman çok kısa sürede o varyantı kodlayan geni viral vektörlere aktarıp, yepyeni o varyanta karşı çok güçlü etkili bir aşı geliştirmek imkanı doğacak. Bizim teknolojimizin amacı bu. Her farklı varyant, o varyanta özgü bir aşı. Sadece Covid’e karşı değil, yarın başka viral hastalıklarla karşılaşabiliriz. Onlara karşı da klonlandığı gene bağlı olarak aşı geliştirme imkanı doğacak. Bu yepyeni bir teknoloji. Bu üretim tekniğini ve saflaştırma işlemini başarabildiğiniz zaman her türlü enfeksiyonel hastalığa karşı etkili bir aşı geliştirme potansiyeli olacak” ifadelerine yer verdi.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elek..

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024
Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırs..

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work
Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan rev..

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal
Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!

Antalya'da sahte polis ve savcı operas..

Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!
Antalya'yı toz tabakası kapladı

Antalyayı toz tabakası kapladı

Antalya'yı toz tabakası kapladı