8 soruda tüp mide ameliyatı

07.02.2020 16:26

Diyet ve egzersiz yöntemlerinin denenmesinden sonra başarılı olunmayan hastalarda tüp mide ameliyatının etkili bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tahir Oruç, 8 soruda tüp mide ameliyatını anlattı.

8 soruda tüp mide ameliyatı

Obezite çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri. Yapılan araştırmalar şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp krizi riski, damar tıkanıklıkları, inme, eklem hastalıkları ve bazı kanser türlerinin obez bireylerde daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur. Bu nedenle obezite yani şişmanlık tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalık.

Tüp mide ameliyatı nedir?

Tüp mide, yani sleeve gastrektomi ameliyatı, yemek yemeyi kısıtlayıcı bir ameliyattır. Ameliyat ile küçültülen mide hacmi yaklaşık midenin 3/4'ü kadardır. Birkaç litre alabilen eski mide, tüp biçimine getirilerek hacmi yaklaşık bir çay bardağı (100ml) miktarlarına indirilmiş olur. Bu nedenle mide küçültme olarak da adlandırılır. Midenin üstteki kısmı olan fundusun büyük bir bölümü mutlaka çıkarılır.

Midenin dolması halinde beyine giden nörohümoral mesaj, fundustan kaynaklanmaktadır ve tüp mide ameliyatında fundusun çıkarılması erken doymayı sağlayan unsurlardan biridir. Yeterli miktar mide fundusu bırakılmasıda, reflünün gelişmemesi açısından önemlidir.

Laparoskopik tüp mide ameliyatı ile ne kadar kilo verilebilir?

Bu sorunun cevabı, hastanın sahip olduğu fazla kilonun yarısı olarak belirlenmiştir. Yani, boyu 1.80 cm, kilosu 140 olan bir bireyin, ideal vücut ağırlığı 70 kilo ise, bu hastanın 70 kilo fazlası vardır. Tüp mide ameliyatından sonra yaklaşık 35-40 kilo kadar veya daha fazlasını verebilir.

Tüp mide ameliyatı ve şeker hastalığı arasında ilişki varmıdır?

Diyabetin, özelliklede insülin kullanan şeker hastalarının, tüm obezite tedavilerinden fayda gördüğü bilimsel bir gerçektir.Unutulmamalıdır ki, obezite cerrahisi şeker hastalığını tedavi etmez, sadece insülin ihtiyacını azaltır, kan şekeri yüksekliğinin kolay kontrolünü sağlar.

Tüp mide ameliyatından sonra mide büyür mü?

Bu soru hemen hemen her hasta tarafından merak edilen bir sorudur.  Ameliyat sonrası 1. ve 2. yılda çekilen mide filmlerinde midenin bir miktar genişlediği belirlenmiştir. 

Tüp mide ameliyatı nasıl kilo verdirir?

Erken doyma ve açlık kontrolü, kısıtlayıcı bir ameliyat olan tüp mide ameliyatının en önemli kilo verdirme mekanizmasıdır. Tüp mide ameliyatından sonra, normalde mide fundusundan salgılanan ‘ghrelin’ isimli açlık hormonu, fundus ameliyatta alındığı için kandaki miktarı düşer ve böylelikle beyine açlık sinyali daha az gider. Böylece hasta daha az acıkır.Diğer bir mekanizma ise mide küçüldüğü için yenilen gıdaların daha hızlı bir şekilde ince bağırsaklara geçmesidir.Tüp mide ameliyatı sonrasında hastalar hemen kilo vermeye başlar ve kilodaki bu azalma, 12. ayda doruğa ulaşır ve 24. ayda neredeyse tamamlanır.

Ameliyattan sonra hastanede ne kadar kalınır?

Her şey yolunda giderse ortalama hastanede kalış süresi 3 gündür. Kalış süresi boyunca yine kan sulandırıcılar ilaçlar ve damar yolundan serum verilir. Bu durum genellikle 48 saat sürer. Bu süre boyunca hasta hiçbir şey içmez ve yemez.Kaçak testi 3. günde yapıldıktan sonra az miktarlarda su içirilir. Sorun olmaz ise içinde protein oranı yüksek olan içimi kolay tadı hoş beslenme solüsyonları uygun miktarlarda içirilir. Her şey yolunda giderse 4. gün hastanın dreni çıkarılıp kullanması gereken ilaçlar yazılarak eve taburcu edilir.

Tüp mide ameliyatından sonra beslenme ve egzersiz nasıl olmalıdır?

Doktorunuzun size reçete ettiği ilaçları kullanmanız ve dediği şekilde beslenmeniz gerekir. Mideniz eskisine göre oldukça küçülmüş olduğu için eski alışkanlıkları bırakmanız gerekir. Örneğin bir bardak suyu birden içmek size ciddi sıkıntı yaratabilir. Yeni mideniz üzerindeki dikiş hattının zarar görmemesi için midenizi yüksek basınçtan korumanız gerekir.Örneğin bir bardak su bir saat içinde tüketilmelidir. İlk bir ay bu açıdan oldukça önemli bir süredir. Size yazılan beslenme ürünü 10 gün boyunca yetecektir. Bunun yanında günde mutlaka 1.5-2.5 lt kadar su içmelisiniz.

Et ve tavuk suyu çorbalarının sadece suyunu tüketebilirsiniz. Çok tuzlu olmayan ayran da bu süreçte size farklı bir tat olacaktır.
İlk iki haftayı bu şekilde tamamlamaya çalışmalısınız. İkinci haftadan sonra çok ince kıyılmış et ve tavuk suyu çorbalarına çeşitli sebzeler ekleyerek tatlandırıp içebilirsiniz.

Birinci ayın sonunda doktorunuz size uygun beslenme programı verecektir. Bu operasyonla sadece alınan gıdanın miktarı kısıtlanır; bu nedenle en büyük avantajı gıdaların emilimi aynı şekilde devam ettiği için hastanın dışarıdan vitamin ya da mineral takviyesi alması genellikle gerekmemektedir.
Ameliyat sonrasında egzersiz olarak ev içi yürüyüşler ve biri eşliğinde ev dışı yürüyüşlere başlamanız gerekir. Hareket ile kilo verme süratiniz hızlanacak ve dinçleşeceksiniz.

Bu sayede fazla yağlarınız kaslarınız sayesinde enerjiye dönüşerek eriyecektir. Ameliyat sonrası ilk ay içinde çok yorucu sıvı kaybettirici egsersizler yerine hafif yürüyüşler tercih edilmelidir.

Tüp mide ameliyatından sonra hangi komplikasyonlar olabilir?

En sık karşılaşılan komplikasyon, dikiş hattından sızıntı olmasıdır. Anastomoz kaçağı olarak değerlendirilen bu durum her 100 ameliyatın yaklaşık 2’sinde görülebilir, dikiş hattının kısmen açılmasına bağlıdır ve en sık olarak da midenin üst kısmında görülür. Ameliyattan birkaç gün sonra belirti verir. Belirtileri; ateş, karın ağrısı, kalp hızının artması ve genel durum bozukluğudur. Laboratuvar testlerinde lökositlerin ve bazı iltihap belirteçlerinin yüksekliği, anastomoz kaçağını destekler. Böylesi bir durumdan şüphelenildiğinde, ilaçlı mide filmi ve/veya karın tomografisi çekmek gerekir.

Benzer bir sıklıkta görülen diğer bir komplikasyonda, ameliyat alanında kanamadır. Genellikle, geride kalan midenin dikiş hattından kanama olduğu görülür.Geç dönemde görülebilen en önemli komplikasyonlardan biride, midede darlık gelişmesidir. Yüzde 1 sıklıkta gelişen bu sorun endoskopik olarak genişletilme yapılması ile tedavi edilir.

Tüp mide ameliyatından sonra hastaların bir kısmında, ilaç kullanımı gerektirecek kadar reflü yakınması olabilir. Ameliyat öncesi ciddi reflüsü olan hastalarda tüp mide ameliyatı yerine diğer obezite ameliyatları önerilmelidir.         
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto