Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, resmi temaslarda bulunmak üzere KKTC’ye geldi. Oktay, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edildi. Oktay ve Tatar görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Türk milletinin selamını getirdiğini belirterek sözlerine başlayan Oktay, “İki günlük ziyaretimiz boyunca Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanımız, İletişim Başkanımız, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanımız, AK Parti Genel Başkan Yardımcımız, ilgili Bakan Yardımcılarımız ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanımız ile birlikte KKTC’de önemli temaslarda ve istişarelerde bulunacağız. Az önce Cumhurbaşkanı Sayın Tatar’la çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik ve ortak gündemimizdeki konular hakkında değerlendirmelerde bulunduk. Başta milli davamız Kıbrıs meselesi olmak üzere, Maraş açılımı ve Doğu Akdeniz’e dair son gelişmeleri ele aldık. Önümüzdeki dönemde fikir birliğiyle atacağımız adımları değerlendirdik. Ayrıca, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerin ve işbirliğinin daha da güçlendirilmesine ve Covid-19 ile ortak mücadeleye yönelik görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

"MARAŞ KONUSUNDA TAM DESTEK VERİYORUZ"

Türkiye’nin anavatan ve garantör ülke olarak, hak ve hukuk mücadelesinde Kıbrıs Türk halkını desteklemeyi, üzerine düşeni yapmayı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdüreceğini kaydeden Oktay, “Maraş konusunda KKTC hükümetine tam destek verdik. Bundan sonra da desteğimizi her şartta devam ettireceğiz. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı ile Hükümetin ortak çalışma kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Altını çizerek ifade etmek isterim ki biz Kıbrıs konusunda çözüm iradesinin yanında, çözümsüzlüğün, belirsizliğin ve haksızlığın karşısındayız. Türk tarafı her zaman Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümden yana olmuştur” diye konuştu.

“FEDERASYON MODELİ SONUÇ VERMEMİŞTİR”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ada’yı çözümsüzlüğe mahkum etmek isteyen zihniyet karşısında, bugüne kadar çözüm yolunda üzerine düşeni iyi niyetle yaptığını ifade eden Oktay, “Her zaman söylüyoruz, Ada’da çözüm ancak hukuk ve gerçekler üzerine inşa edildiği takdirde sürdürülebilir olacaktır. Biz 1968 yılından beri federasyon temelinde sürdürülen müzakere sürecinde yeni bir sayfa açmak gerekmektedir diyoruz. Tarih şahittir ki federasyon modeli sonuç vermemiştir. Bunun müsebbibi Kıbrıs Rum tarafıdır ve Yunanistan’dır. Ayrıca Rum tarafı yıllardır açık şekilde gücü ve refahı asla paylaşmak istememektedir. 2004 yılında Annan Planı’na KKTC halkı evet dediği halde Rum tarafı hayır demiştir. Çözümü kimin istemediği ortadadır, kimin bencillikten, kimin tek taraflı gizli ajandalardan yana olduğunu dünya alem görmektedir” şeklinde konuştu. Maraş bölgesinin mevcut statüsü değiştirilmeden, BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve uluslararası hukuka uygun olarak, sahil şeridinin halkın ziyaretine açılmasını dahi Rum tarafının sindiremediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Oysa Kıbrıs’ın gözbebeği Maraş bölgesinin yıllardır kapalı olması nedeniyle tek kaybedenin Kıbrıs Türkleri olmadığı aşikardır. Türk tarafının tüm Kıbrıs halkının lehine Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik samimi girişimleri, Rum tarafının “maksimalist” talepleriyle baltalanmıştır. Görüyorsunuz halen de bu tavırlarını sürdürüyorlar. Biz çözüm, diplomasi, hak ve hakkaniyet diyoruz. Onlar, asimilasyon diyor, çağ dışılıktan söz ediyorlar” dedi.

“ÇAĞ DIŞI OLAN KKTC’YE UYGULANAN AMBARGOLARDIR”

Çağ dışı olanın KKTC’ye uygulanan ambargolar olduğunu belirten Oktay, “Asıl çağ dışılık, 1571’den beri adanın asli unsuru olan Kıbrıs Türkünün 2021’de hala yok sayılmasıdır. Bir işgal varsa o da doğal kaynaklar dahil her konuda Kıbrıs Türkünün görmezden gelinen haklarının işgalidir. Biz bu çifte standarda seyirci kalacak değiliz. Bugün AK Parti grup toplantımızda Sayın Cumhurbaşkanımız da net şekilde ifade ettiler; ‘Biz kendi göbeğimizi kendimiz keseriz’. Meydan okumalara, masada diyalog, istişare, açılım deyip sonra basının karşısında aslan kesilenlere pabuç bırakmayız. Biz masada da, sahada da aslan olmayı çok iyi biliriz, oluruz da. Böyle bir belirsizlik ortamında KKTC’yi yalnız bırakmamızı da kimse beklemesin” diye konuştu.

"KIBRIS'IN HER DAİM YANINDAYIZ"

Artık gerçeklerle yüzleşme zamanının geldiğini söyleyen Oktay, “Ada’da rüştünü kanıtlamış iki ayrı halk, iki ayrı demokrasi ve iki ayrı devlet vardır. Artık zamanın ve toplumun ruhundan uzak bir şekilde, federasyon temelinde müzakere etmek Kıbrıs halkına zaman kaybettirmekten başka bir şeye yaramaz. İki devletli çözümden başka Kıbrıs’ta çıkış yolu yoktur, bu konuda netiz. Çözüm için egemen eşitliğe dayanan, iki devletli çözüm müzakere edilmelidir. Kıbrıs Türk halkı da Sayın Tatar’ı Cumhurbaşkanı seçerek iki devletli çözüm iradesini açıkça ortaya koymuştur. Tüm tarafların bu iradeye saygı göstermesi gerekir. Bu saygıyı görmediğimiz yerde biz Türkiye olarak gerekeni yaparız, bunu da herkes böyle bilmelidir. Gerek Ada’da gerekse Doğu Akdeniz’de barış, güvenlik, istikrar ve refahın hâkim kılınması için, Kıbrıs Türk halkının her daim yanında olacağız” şeklinde konuştu.