Uyarılar peş peşe geliyor... Antalya Yat Limanı’nda korkutan gelişme

17.04.2022 09:00

Antalya haber... Yat Limanı’ndaki mendirek, dalgaların etkisiyle oluşan çatlaklar nedeniyle denize doğru kaymaya başladı. Mendirekteki çatlakların aralığı bir yıl içinde 16 santimetreye ulaşırken, İYİ Parti Antalya Milletvekili ve Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hasan Subaşı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Tarihi bir değerimizin yok olmaması amacıyla, Bakanlığınızın, Antalya Kaleiçi Yat Limanı Mendireğinde inceleme başlatması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Uyarılar peş peşe geliyor... Antalya Yat Limanı’nda korkutan gelişme

Antalya haber...  Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Kaleiçi Yat Limanı’ndaki mendirekte oluşan çatlaklar büyük tehlike yaratıyor. Deniz Temiz (TURMEPA) Antalya Şube Başkanı İzzet Ünlü, dalgaların etkisiyle mendirekte meydana gelen açılmanın devam ettiğini ve can güvenliği açısından tehlikeli olmaya başladığını söyledi. Geçen yıl 1 Şubat tarihinde yapılan ölçümde 10 santimetre açılan mendireğin bu yıl 16 santimetreye ulaştığını söyledi.

DALGALAR NEDENİYLE MENDİREĞİN ALTI BOŞALDI

İzzet Ünlü, şunları kaydetti; ‘’Mendirekteki çatlak her yıl büyüyor. Başta Antalya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili kurumlar önlem almalı. Kaleiçi Yat limanı S.O.S veriyor. İskeleler göçmüş, mutlaka tamir edilip, takviye ile güçlendirilmeli ve yenilenmelidir. Çevre Rıhtımlardaki elektrik ve su panolarının olası bir yangın riskinin önüne geçmek için düzenlemesi yapılmalı, Yat Limanı park ve bahçeleri, çiçekleri ile cazibe merkezine dönüştürülmeli. Adalya Otel, dükkanlar, herkesin her şeyi bulacağı şekilde daha faal olarak çalışmalı, yapılacak olan periyodik aktivitelerle, atıl şekilde duran iş yerleri yeniden açılmaya teşvik edilmeli, böylece ticari hareketlilik de sağlanmalıdır.’
Ünlü, Kaleiçi Yat Limanı mendireğin altının boşaldığına dikkat çekerek, zayıflamış bölümlerin istifli taş tahkimatı ile güçlendirilmesini ve acilen inceleme komisyonu kurulmasını da önerdi.

HASAN SUBAŞI TBMM’YE ÖNERGE VERİP, ÇAĞRI YAPTI

İYİ Parti Antalya Milletvekili ve Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hasan Subaşı’da Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Tarihi bir değerimizin yok olmaması amacıyla, Bakanlığınızın, Antalya Kaleiçi Yat Limanı Mendireğinde inceleme başlatması çağrısında bulunuyoruz” dedi. Şubaşı’nın verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer altı;

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil KARAİSMAİLOĞLU tarafından Anayasa’nın 98’inci ile TBMM İçtüzüğü’nün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 15.04.2022 Saygılarımla Hasan SUBAŞI
Antalya Milletvekili Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün web sitesinde yer alan tanıtım yazısında Antalya Kaleiçi -Yat Limanı’nı şöyle anlatılmaktadır: “Modern şehir antik yerleşimin üzerine kurulduğundan, Antalya’da Antik Dönem kalıntılarına çok az rastlanır. Görülebilen kalıntıların ilki, eski liman olarak nitelenen liman mendireğinin bir kısmı ve limanı çevreleyen surdur. Antalya Kaleiçi semti antik çağ kalıntıları içeren önemli bir turizm noktasıdır. Bu kalıntılar bölgeyi çevreleyen surlar ve iç limanda yer alan liman mendireğinin bir kısmıdır.”
1972 yılında Antalya İç Limanı ve Kaleiçi semti, özgün dokusu nedeniyle, “Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu” tarafından SİT Bölgesi olarak koruma altına alınmıştır. Turizm Bakanlığı'na “Antalya Kaleiçi Kompleksi” restorasyon çalışmasından dolayı, 28 Nisan 1984’de FİJET (Uluslararası Turizm Yazarları Birliği) tarafından Altın Elma Turizm Oskarı ödülü verilmiştir. Ancak, böylesi değerli, tarihi ve ödüllü bir yapı olan Kaleiçi Yat Limanı Mendireği değişik güçte oluşan dalgaların yıkıcı etkisi ile yıpranmış ve zayıflamış, iskelenin temel destek taş tahkimatları tipik oyulmaya maruz kalmış, yıkılma ya da çökme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

14 Nisan 2022 günü Antalya Kaleiçi Olta Balıkçılığı Derneğinin düzenlediği iftar vesilesiyle Kaleiçi Yat Limanı Mendireğinde İl Jandarma Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, sivil toplum örgütleri ve şehrin ileri gelenleriyle bir araya geldik. Bu ziyarette, tehlikeyi kamuoyu gündemine ilk kez taşıyan ve yıllardır takipçisi olan TURMEPA - Deniz Temiz Derneği Antalya Şubesi Başkanı İzzet Ünlü, Kaleiçi Yat Limanı Mendireğinin yıkılma tehlikesi altında olduğunu deniz ve dalga hareketleri nedeniyle mendireği sağlamlaştıran kayaların alttan erozyona uğrayarak yerlerini terk ettiğini, önlem alınmaz ise mendireğin çökme tehlikesi içinde olduğunu ifade etmiştir. Tarihi önemi haiz Yat Limanı Mendireğinin gelecek nesillere aktarılabilmesi için, yapısal ve teknik analizi yapılarak, güçlendirilmesi için çalışmalara başlanması gerekmektedir. Tarihi bir değerimizin yok olmaması amacıyla, Bakanlığınızın, Antalya Kaleiçi Yat Limanı Mendireğinde inceleme başlatması çağrısında bulunuyoruz.
Bu bilgiler ışığında 1- Acil inceleme gereken Antalya Kaleiçi Yat Limanı Mendireğinin yıkılma tehlikesine ve güçlendirilmesine dair Bakanlığınıza başvuru, talep, proje vb. marifetiyle bilgi ulaştırılmış mıdır? 2- Bu konuda Bakanlığınıza bir bilgilendirme ulaşmamışsa, Bakanlığınızın, Antalya Kaleiçi Yat Limanı Mendireğinde yaşanan çökme, yıkılma riskine ilişkin bir incelemesi, değerlendirmesi ya da planlaması var mıdır?”

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da horoz dövüşlü kumar baskını

Antalyada horoz dövüşlü kumar baskını

Antalya'da horoz dövüşlü kumar baskını
AK Parti Antalya Başkanlığı teleferik kazasını değerlendirdi!

AK Parti Antalya Başkanlığı teleferik ..

AK Parti Antalya Başkanlığı teleferik kazasını değerlendirdi!
Mesut Kocagöz için cezaevi önünde yürüyüşe jandarma engeli

Mesut Kocagöz için cezaevi önünde yürü..

Mesut Kocagöz için cezaevi önünde yürüyüşe jandarma engeli
Antalya'da hava durumu! 17.4.2024

Antalya'da hava durumu! 17.4.2024

Antalya'da hava durumu! 17.4.2024
Corendon Turizm Grubu'ndan Kemer'e milyon euroluk yatırım! Turizm hem çeşitlenecek hem de renklenecek

Corendon Turizm Grubu'ndan Kemer'e mil..

Corendon Turizm Grubu'ndan Kemer'e milyon euroluk yatırım! Turizm hem çeşitlenecek hem de renklenecek
Antalya'da bir kadın cinayeti daha! Karısını öldürüp oğlunu aradı! 'Anneni öldürdüm' dedi

Antalya'da bir kadın cinayeti daha! Ka..

Antalya'da bir kadın cinayeti daha! Karısını öldürüp oğlunu aradı! 'Anneni öldürdüm' dedi