Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, yayınladığı interaktif harita ile ülke ülke okullardaki açık kalma sürelerini gösterdi. Öte yandan okulların açık olduğu dönemde ABD ve Almanya’dan gelen covid-19’a yakalanan öğrenci ve öğretmen sayıları da korkutucu rakamlara ulaştı. Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde 5 binin üzerinde öğrenci ile 4 binin üzerinde öğretmen koronaya yakalanırken, ABD’de 211 bin öğrencinin virüs kaptığı belirtiliyor. [caption id="attachment_225131" align="alignnone" width="646"] Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde 4 binin üzerinde öğretmen koronavirüse yakalandı[/caption] Fransız medyasında yer alan makalede, “COVID-19 salgınının birinci yılında, dünya öğrenci nüfusunun yarısından fazlası, eğitimlerinde 31 ülkede tam okul kapanışlarından azaltılmış veya yarı zamanlı akademik personele kadar değişen önemli kesintilerle karşı karşıya” denildi. Harita, pandeminin başlangıcından bu yana küresel olarak okulların ortalama 3,5 ay (14 hafta) boyunca tamamen kapalı olduğunu gösteriyor. Bu rakam, yerelleştirilmiş okul kapanışları hesaba katıldığında, bir akademik yılın üçte ikisine denk gelen 5.5 aya (22 hafta) yükseliyor. [caption id="attachment_225132" align="alignnone" width="646"] Tayvan'daki okulların 25 Şubat'a ertelendi[/caption] Makaleye göre, kapatma süreleri, Latin Amerika ve Karayip ülkelerinde ortalama 5 ay (20 hafta) ülke çapında tam kapanma süresinden Avrupa'da 2,5 ayı (10 haftayı) buluyor. Harita hazırlanırken yerelleştirilmiş kapanışlar hesaba katılırken benzer bölgesel farklılıklar gözlemlenmiş: Tam ve yerelleştirilmiş kapanışların süresi, küresel ortalama 5,5 ay (22 hafta) ile karşılaştırıldığında Latin Amerika ve Karayipler'de ortalama yedi ayı (29 hafta) aşmıştır. Hükümetler, kısmi ve / veya yerel kapanışlar lehine, Nisan 2020'de zirvede olan 190 ülkeden şu anda 30 ülkeye düşen ülke çapındaki kapanışları en aza indirmeye çalıştılar. Okullar şu anda birçok ülkede tamamen açık. Central Epidemic Command Center (CECC) Pazar günü yaptığı açıklamada, kış tatilinin ardından Tayvan'daki okulların lise düzeyinde ve daha düşük seviyelerde yeniden açılması, koronavirüs salgını nedeniyle 25 Şubat'a ertelendi. Okulların 11 Şubat'ta açılması planlanıyordu, ancak Eğitim Bakanı Pan Wen-chung yeni koronavirüsün Tayvan'da yayılmasını önlemek için kış tatilinin iki hafta daha uzatılacağını söyledi.

ALMANYA’DAKİ EYALETTE 5 BİN ÖĞRENCİ İLE 4 BİN ÖĞRETMEN POZİTİF

Öte yandan okulların açıldığı dönemlerde Almanya ve ABD’den covid-19’a yakalanan öğrenci sayıları da korkutucu rakamlara ulaşmıştı. 2 ay önce Almanya'da Türkler'in yoğun olarak yaşadığı, ülkenin en kalabalık eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya'nın (KRV) Eğitim Bakanlığınca yapılan açıklamada, eyalette eğitim gören 2,5 milyon öğrenciden 5 bin 203'ünün Kovid-19 ile enfekte olduğu bildirildi. KRV Eğitim Bakanı Yvonne Gebauer, Düsseldorf'ta yaptığı açıklamada KRV'de 19 Kasım itibarıyla 72 bin 711 öğrenci ve 4 bin 231 öğretmenin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını belirtti. 13 okulun karantina nedeniyle kapatıldığı eyalette, öğrencilerin yüzde 95,4'ünün sınıflarında yüz yüze eğitim aldığı kaydedildi.

ABD’DE 211 BİN ÖĞRENCİ COVİD-19’A YAKALANDI

Geçtiğimiz haftalarda ABD’den gelen haberlerde de okulları açan eyaletlerde rekor covid-19 vakaları görüldüğü bildirildi. Amerikan Pediatri Akademisi ve Çocuk Hastanesi Derneği iki hafta önce çocuklar arasında 211 binden fazla yeni COVID-19 vakası bulduğunu açıkladı. Bu rakam pandemi başladığından beri en yüksek sayı. Şimdiye kadar yaklaşık 2,5 milyon çocuğun testi pozitif çıktı. [caption id="attachment_225135" align="alignnone" width="646"] Çocuklar hastaneye kaldırıldı[/caption]

HER 100 ÇOCUKTAN 3’Ü HASTANEYE YATIRILDI

Yeni yayınlanan bir rapora göre pandemi başladığından beri yaklaşık 2,5 milyon çocuğun testi pozitif çıktı. 31 Aralık'tan 14 Ocak'a kadar çocuklar arasındaki vakalarda yüzde 18'lik bir artış oldu. COVID-19'a bağlı şiddetli hastalık çocuklar arasında nadir görülüyor ancak ölümle sonuçlanan vakalar da var. Tüm çocuk COVID-19 vakalarının en yüksek yüzde 3 oranında hastaneye yatışla sonuçlandığı belirtiliyor. ABD medyasında yer alan haberlere göre, Amerikan Pediatri Akademisi ve Çocuk Hastanesi Derneği, pandeminin çocuklar üzerindeki uzun vadeli etkileri nedeniyle uyarıda bulundu. Virüsün uzun vadeli fiziksel ve duygusal zararları konusunda daha fazla veri toplanması için çalışmalar yapılması gerektiği ifade ediliyor.