Marmara Denizi’nde yaşanan müsilajın, boğazdan geçen gemilerin soğutma suyu filtrelerini tıkadığını ve bu nedenle gemi motorlarının performansının düştüğünü belirterek, hızı azalan gemilerin akıntı nedeniyle risk yaratabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam[/caption]
Çanakkale Boğazından itibaren yüzeyde belirginleşen müsilaj özellikle Marmara Denizinde 10-15 metre derinlikte olağanüstü yoğunlaşmakta. Bu nedenle ana ve yardımcı makine soğutma suyu filtreleri bu madde ile tıkanmakta ve gerekli suyu alamadığı için makine performanslarını ister istemez etkilemektedir.
Boğaz seyrinde ise ana makinenin tam performans göstermesi elzemdir. Bu nedenle Boğaz geçişi yapacak gemilere uyarı yapılmalı ve soğutma suyu filtrelerini kontrol etmeleri mutlaka sağlanmalıdır. Aksi halde boğaz geçişi süresince bu nedenlerden dolayı sorun yaşanması muhtemeldir.” İfadelerini kullandı.
Haberlerimizi Instagram, Facebook, Twitter, Telegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.
GEMİLERE UYARI YAPILMALI
Sosyal medya hesabından, ‘Önemli bir uyarı’ başlığıyla bir paylaşım yapan Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, “Çanakkale Boğazından giren ve Karadeniz'e gidecek olan gemiler İstanbul Boğazındaki seyirleri sürecinde ana ve yardımcı makinelerinden ilave güç istemek zorundadır. [caption id="attachment_437451" align="alignnone" width="640"]

COVİD VE KUM FIRTINASI UYARILARI DA YAPIYOR
Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam yüksek kamu yararı taşıyan uyarıları için sosyal medyayı etkin kullanan isimlerden biri. Son bir buçuk yıldır özellikle Sahra kumlarının covid-19 virüsü taşıdığı yönündeki uyarılarıyla kamuoyunda yer alan Prof. Ahmet Cemal Saydam’ın bu uyarıları yetkililerce dikkate alınmamış, dünyada aylar sonra yapılan bilimsel çalışmalarla Cemal Hoca’nın tezlerinin doğru olduğu ortaya çıkmıştı.