Prof. Dr. Havva İşkan Işık: "Antalya'dan destek yok"

15.10.2020 16:46

Antalya haber... Antalya'nın Kaş ilçesindeki dünyaca ünlü Patara antik kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, 2020 Patara Yılı’nda Antalya kent dinamiklerinden destek görememekten yakındı. 

Prof. Dr. Havva İşkan Işık: "Antalya'dan destek yok"

Antalya haber... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'Patara Yılı' ilan edilen antik kentin Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık’tan Antalya’ya yönelik sitem geldi. Prof. Havva İşkan Işık’ın Konysiad’ın toplantısında, Patara için Antalya kent dinamiklerinden gerekli desteğin verilmemesinin fırsat kaybı olarak değerlendirildiği belirtildi. 

KONYSİAD’ın toplantısında söyledi

Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONYSİAD) tarafından yapılan sosyal medya paylaşımında, Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ın katılımıyla internet üzerinden canlı bağlantı yoluyla bir toplantı gerçekleştirildiği belirtildi. Konysiad Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Kaplan’ın da bir konuşma yaptığı toplantıda, konuk Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ın, ‘Patara Yılı için kent dinamikleri tarafından gerekli desteğin verilmemesini fırsat kaybı olarak değerlendirdiği’ belirtildi. Katıldığı toplantının görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan Prof. Dr. Havva İşkan Işık ise, Konysiad grubunda dile getirdiği sitemden söz etmedi. Havva Hoca paylaştığı toplantı görüntüsüne, “Konyaaltı Sanayici ve İş insanları Derneği'nin toplantısında 2020 Patara Yılı’nı konuştuk. Nazik davetleri için Değerli Başkanımız @İlhami Kaplan'a ve farkındalıkları için dernek üyelerine pek çok teşekkür ediyorum, var olsunlar…” mesajını yazdı. 

Hayatını Patara’ya adadı 

Genç bir akademisyenken adım attığı Patara Antik Kenti'nde ekibiyle yüzlerce eserin gün yüzüne çıkmasını sağlayan ve Antalya’ya çok önemli tarihi ve kültürel değerler kazandıran Prof. Dr. Havva İşkan Işık, kendi tabiriyle çocuğu gibi büyüttüğü antik kentin bilinirliğinin artması için var gücüyle çalışmaya devam ediyor. Kimi dönemlerde kısıtlı olanaklara rağmen iğneyle kuyu kazarcasına ekibiyle birlikte çalışmalarını sürdüren Prof. Havva İşkan Işık, görevi kendisinden önce kentin kazı başkanı olan eşi Prof. Dr. Fahri Işık’tan devralmıştı. Prof. Fahri Işık ile Prof. Havva İşkan Işık’ın yönetimindeki kazılarda devletin önemli destekleri ve büyük bir ekiple, deniz feneri, Likya Birliği meclisi binası, yol kılavuz anıtı ve antik mezarlar binlerce yıl sonra yeniden aydınlığa kavuşturdu. Binlerce obje ve benzeri kültürel miras da müzedeki yerini aldı. Verdiği bir röportajda, “Yıllar içerisinde burası daha da büyüyecektir” diyen Prof. Dr. Havva İşkan Işık, “Son nefesime kadar burada yetiştirdiğim öğrencilerimin, meslektaşlarımın yanında olacağım. 30 yılın üzerindeki kazı hayatımızda ekibimizden 18 kazı başkanı çıkarttık. Onlar şu an başka kazılara başkanlık yapıyor. Burası bir nevi okul gibi oldu. Patara'yı ışığımızla aydınlatmaya devam edeceğiz. Patara benim için bir evlat niteliği taşıyor” demişti. 

2020’nin turizm teması seçildi

2020 yılının turizm teması seçilen Patara’nın mutlaka görülmesi gereken bir antik kent olduğunu söyleyen Prof. Havva İşkan Işık, “İnsanlar Patara’ya mutlaka gelmeliler. Çünkü geldiklerinde önce bir başkente gelecekler. Çünkü Patara başkent olduğu için burada pek çok diğer kentte görülemeyen, bulunamayan büyüklükte ve özellikte yapılar karşılayacak onları. Çünkü Patara’ya geldiklerinde tarihin ayak izlerinde dolaşmış olacaklar. Çünkü Patara’ya geldiklerinde Montescou tarafından yazılan dünyanın gelmiş geçmiş en mükemmel cumhuriyet modeline sahip olduğu belirtilen Likya Birliğinin medeniyeti Meclis Binası’nda, oranın milletvekillerinin bu coğrafyanın milletvekillinin oturduğu sıralarda oturma fırsatı ve geçmişe dönük olarak tarihi yorumlama fırsatı bulacaklar. Çünkü Patara’ya geldiklerinde onlar Aziz St.Nicolaus’un , Noel Baba’nın ayak izlerinde Limana doğru yürümek imkanını bulacaklar. Ve dinler tarihinde bir yolculuk yapma şansı bulacaklar. Apollon’dan St.Nicoalus’a kadar geçen bir sürecin ayak izlerini taşıyor bu kent. Buraya geldiklerinde Roma’nın İmparatorluk eyaletinin başkentinde nasıl çalışmalar yaptıklarını görecekler. Eşsiz bir doğa kucaklıyor bu eşsiz Antik kenti. Patara’nın ne tek başına Arkeoloji, ne tek başına tarih, ne tek başına doğadır. Hepsini bir araya getiren muhteşem bir coğrafya ve muhteşem bir antik kenttir” diye konuşmuştu. 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto