Yapılan yeni bir araştırmaya göre; sedef hastalığı, romatoid artrit ve iltihaplı bağırsak hastalığı gibi hastalıkları olan kişilerin 10'undan 1'inin aşıya karşı bağışıklık geliştiremeyebileceği tespit edildi. [caption id="attachment_426656" align="alignnone" width="646"] Otoimmün hastalıkları olan kişilerin 10'undan 1'inin aşıya karşı bağışıklık geliştiremeyebileceği tespit edildi[/caption] New York'taki Weill Cornell Medicine'den romatolog Anne Bass, otoimmün bozuklukları olan hastaların paniğe kapılmaması gerektiğini söyledi. Anne Bass açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bu aşılar milyonlarca hastada kullanıldı. Güvenli ve etkili olduklarını kanıtladılar. Otoimmün hastalığınız dahi olsa, aşı sizi korur. Aşının koruyuculuğunda azalma olabilir ama bu hiç aşı olmamaktan iyidir. Aşı her ne olursa olsun hastaneye yatışlar ve ölüm oranının azalmasını sağlar." Alman bilim insanları aşının otoimmün hastalığını olanlar üzerindeki etkinliğini araştırmak için iki grup insanı izledi. Romatoid artrit, inflamatuar bağırsak hastalığı, sedef hastalığı ve spondilartrit olarak bilinen artrit türleri gibi rahatsızlıkları olan 84 hasta ve 182 sağlıklı insana aşı yapıldı. Sağlıklı gruptaki bir kişi hariç tümü, yeterli sayıda antikor geliştirdi. Ancak bir takım hastalıklara sahip olanların % 10'u antikor geliştirmedi. Öte yandan, mevcut bir hastalığı bulunan kişilerin aşıya bağlı yan etkileri, sağlıklı insanlara göre daha azdı.

İLAÇLARIN AŞIYA ETKİSİ

Annals of the Rheumatic Diseases'da yayınlanan bir başka çalışmada, metotreksat ve rituksimab ilaçları kullanan kişilerin koronavirüs aşısı olduktan sonraki durumları incelendi. Sağlıklı insanlar ve bu ilaçları kullanan hastalar aşılandı. Araştırmacılar, kişilerin %90'dan fazlasının aşıya olumlu yanıt verdiğini belirtti. Ancak araştırma sonuçlarına göre; doğal ilaçlar yerine, metotreksat ilacı kullanan bağışıklık bozukluğu hastalarının yalnızca %62'sı yeterli sayıda antikor üretti. Bu çalışmanın ortak yazarı olan araştırmacı Schett, bu durumun romatoid artrit gibi hastalıkları olan hastalarda bağışıklık sisteminin aşırı aktivitesinden kaynaklanabileceğini söyledi. Schett konuşmasına şöyle devam etti: "Aşılar, bağışıklık sistemini COVID-19 mikroplarına yanıt verecek şekilde hazırlar. Ancak bu hastaların bazılarında, bağışıklık sisteminin belirli kısımları aşırı aktivite nedeniyle tükenmiş olabilir. Ayrıca metotreksat gibi spesifik ilaçlar ayrıca bağışıklık tepkisini bozabilir."

KORONAVİRÜS AŞILARINA YANIT VERMEYENLER HASTALIKTAN NASIL KORUNACAK?

Schett, "Aşılamaya karşı bağışıklık tepkisinin test edilmesi, otoimmün hastalığı olan hastalar için önemlidir" dedi. Schett bazı kişilerin üçüncü bir aşı yaptırması gerekebileceğini söyledi. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.