Mustafa Kemal Atatürk'ü karalamaya çalışanlara Ümit Doğan'dan tokat gibi belge

10.11.2020 18:29

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk için, “Cenaze namazı bile kılınmadı” diyen veya ima eden art niyetlilere tokat gibi bir belgeyle cevap veren tarihçi yazar Ümit Doğan, sosyal medya hesabından 20 Kasım 1938 tarihli Ulus Gazetesi’ni ve Ata’nın cenaze töreni ve namazıyla ilgili çıkan haberi paylaştı.

Mustafa Kemal Atatürk'ü karalamaya çalışanlara Ümit Doğan'dan tokat gibi belge

Türkiye’nin yanı sıra dünyanın çok sayıda ülkesinde de ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ebediyete intikalinin 82.yıl dönümü anmaları yapılırken kimi kesimler Türk milletinin Atası’nı itibarsızlaştırmak amacıyla asılsız karalamaları yine gündeme taşıyorlar. Bu karalamalar arasında, “Atatürk’ün cenaze namazı bile kılınmadı” iftirası da yer alıyor. Kimileri bu iftirayı direk yazarken, kimileri de, “Atatürk’ün cenaze namazı kılındı mı, Atatürk’ün cenaze namazından fotoğraf var mı?” gibi imalı sorularla bu iftirayı sosyal medya hesaplarından paylaşıyorlar.

Her yıl 10 Kasım’da bu iftirayı atıyorlar

Tarihçi-yazar Ümit Doğan her yıl 10 Kasım’da ortaya atılan bu iftiraya sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla yanıt verdi. Doğan paylaşımında Atatürk’ün cenazesinin Ankara’ya getirildiği 20 Kasım 1938 tarihli haftalık Ulus Gazetesini ve Ata’nın cenazesiyle ilgili haberi paylaşarak, “10 Kasım nedeniyle salyalı ağızlarını yayarak “Atatürk’ün cenaze namazı bile kılınmadı” diyecek Yunan artıklarına peşinen verdiğim cevaptır” diye seslendi.

İşte o gün yaşananlar

Doğan yaptığı paylaşımdaki 9 maddede Atatürk’ün Etnoğrafya Müzesi’ne götürüldüğü cenaze töreninde yaşananları ve cenaze namazıyla ilgili haberi ve bilgileri yazdı. İşte Ümit Doğan’ın o paylaşımı ve madde madde anlattığı o gün yaşananlar:
 

ATATÜRK’ÜN CENAZE NAMAZI KILINDI MI?    

10 Kasım nedeniyle salyalı ağızlarını yayarak “Atatürk’ün cenaze namazı bile kılınmadı” diyecek Yunan artıklarına peşinen verdiğim cevaptır.

ATATÜRK’ÜN CENAZE NAMAZI KILINDI MI? 

1) Atatürk'ün vefatı 10 Kasım 1938 günü öğleden sonra hükümetin resmî tebliğiyle kamuoyuna açıklandı.

2) Haberi duyan halkın üzüntü içinde Dolmabahçe sarayına hücum etmesi izdihama neden olmuştu. Bu kalabalık insan seli, Atatürk’ün cenaze namazının nerede kılınacağı konusunda tartışmalara neden oldu.

3) Hükümet camide kılınacak cenaze namazının kontrol edilemeyen yoğun bir kalabalığa neden olmasından endişe duruyordu.

4) Cenaze töreninin güvenliğinden sorumlu olan Fahrettin Altay, Başbakan Celal Bayar’la yaptığı görüşmede namazın camide kılınmaması durumunda istifa edeceğini söyledi.

5) Celal Bayar, hocalık bilgisine dayanarak Altay’a, bunun farz değil farz-ı kifaye olduğunu söyleyerek cenazenin camiye götürülmesinin dinen şart olmadığını anlattı.

6) Bununla beraber konu İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Şerafettin Yaltkaya’ya soruldu. Yaltkaya böyle şer'i bir zorunluluk olmadığını, fakat bir kere de Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Rıfat Börekçi'ye sorulmasının uygun olacağını söyledi.

7) Rıfat Börekçi cenaze namazı ilgili soruya şu sözlerle cevap verdi: “O'NUN CENAZE NAMAZI, TERTEMİZ HALE GETİRDİĞİ BÜTÜN VATANDA, BU FARİZANIN YERİNE GETİRİLEBİLECEĞİ HER YERDE KILINABİLİR!”

8) 19 Kasım 1938 günü saat 08.10’da Dolmabahçe Sarayı’nda salonun ortasındaki büyük avizenin altına konmuş iki masa üzerine tabut yerleştirildi ve cenaze namazına kılındı.

9) İmamlık görevini Şerafettin Yaltkaya, müezzinlikleri de Hafız Yaşar ve Hafız İsmail yaptılar. Fotoğrafta görmüş olduğunuz 20 Kasım 1938 tarihli Ulus gazetesinde cenaze namazının kılındığı haberi yer almaktadır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto