Melek İpek'in avukatı Ahmet Onaran: Toplumun şiddete karşı refleks geliştirmesi lazım

10.06.2021 15:45

Antalya haber... İşkencesine maruz kaldığı eşini öldüren Melek İpek'in gerekçeli kararın açıklanmasından sonra dün akşam sosyal medya platformu Clubhouse uygulamasının Hayat Dolu Odasında program düzenlendi. Odanın kurucusu ve Arzu Bozkurt ve Tolunay Selçuk'un moderatörlüğünü yaptığı programda Melek İpek duygusal anlar yaşadı.

Melek İpek'in avukatı Ahmet Onaran: Toplumun şiddete karşı refleks geliştirmesi lazım

Antalya haber... İşkenceci eşi Ramazan İpek'i öldüren Melek İpek'in, tahliye edilmesine ilişkin kararın gerekçesi geçtiğimiz günlerde açıklandı. Sanığın niyetinin, ciddi bir saldırının defedilmesini amaçladığı, kin ve nefret duygusunu tatmine yönelik olmadığı kaydedilen kararda, "Bir kimsenin muhtemel saldırıya karşı hazırlık yapması ve savunma araçlarını önceden hazırlaması da meşru müdafaa kabul edilmelidir" denildi.

Melek İpek ve kızları

Kararın açıklanmasının ardandan dün akşam Clubhouse uygulamasının Hayat Dolu odasında, Melek İpek ve avukatı Ahmet Onaran'ın da katıldığı bir yayın gerçekleştirildi. Arzu Bozkurt ve Tolunay Selçuk'un kurucusu olduğu aynı zamanda moderatörlüğünü yaptığı programda "Kadına Şiddette 'Meşru Müdafaa' Melek İpek davası" başlığıyla açılan yayına çoğunluğu kadınlardan oluşan 500 kişi katıldı. Yaklaşık 3.5 saat süren yayında Melek İpek davası konuşuldu. Avukat Ahmet Onaran konuşulan konuların detaylarını MYGazete'ye anlattı.

Melek İpek'in avukatı Ahmet Onaran

"MELEK'İN PSİKOLOJİK DURUMU MERAK EDİLDİ"

Melek İpek'in avukatı Ahmet Onaran, ilk önce İpek'in psikolojisinin ne durumda olduğunun sorulduğunu belirtti. Avukat Ahmet Onaran, katılımcılara olayı anlattıktan sonra, hukuki sürecin işleyişi ile konuştuklarını söyledi.

Onaran, "Kadına şiddete ilişkin, ülkemizde şiddet olaylarında kadını koruyan yasalar hakkında bilgi paylaşımında bulunduk" ifadelerini kullandı.

Avukat Onaran sözlerine şöyle devam etti:

"Melek adına niçin ruhsatsız silah olduğuna dair ve yaklaşık 8 yıl süren bir şiddet olmasına rağmen Melek'in neden bir kolluk kuvvetine müracaat edip koruma kararı almadığı, o 45 dakikalık süreçte niçin çocuklarını alıp evi terk etmediğine ilişkin önemli sorular vardı. Bunları da anlattık."

"DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI"

Melek İpek'in insanlardan gördüğü desteğe karşı yaklaşımı ile ilgili konuşan Onaran, "Melek bu zamana kadar bütün acıları içinde yaşamış, kendi öz ailesiyle bile paylaşmaktan çekinen, bastırılmış, susturulmuş bir kadın. Dünyanın her tarafında, özellikle ülkemizde, çok ciddi bir destek gördü. Dün programda da 'artık benim kocaman bir ailem var. hepinizi çok seviyorum' dedi. İnsanların Melek İpek'e olan yaklaşımı da şuydu: 'Melek senin küçük bir ailen vardı, şimdi kocaman bir ailen var. Her zaman yanındayız.' Melek duygulandı, ağladı. Duygusal anlar yaşandı" ifadelerini kullandı.

"GÖRDÜĞÜMÜZ ŞİDDET OLAYLARINA TEPKİ VERMEMİZ LAZIM"

Kadına yönelik şiddete ilişkin açıklamada bulunan Ahmet Onaran, "Dünyanın her yerinde olduğu gibi maalesef ülkemizde de kadına yönelik şiddet devam ediyor. Gün geçmiyor ki bizi üzen haberler almayalım. Bu haberleri yapmayacağımız bir dünyaya, Türkiye'ye uyanmamızı umut ediyorum" dedi.

Kadına şiddetten ziyade insanın insana şiddet göstermeyeceği bir bilincin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Avukat Onaran konuşmasına şu sözlerle devam etti :

"Toplumsal refleks olarak şiddete uğrayan insanların yanında güçlü bir duruş sergilediğiniz zaman bunun 2 tane faydası vardır. Bunlardan bir tanesi şiddete uğrayan insanları daha güçlü kılar bu durum. İkincisi ve daha önemlisi toplum şiddete bu şekilde bir tepki verdiği zaman, şiddete uğrayan kişiye desteğini ortaya koyduğu zaman şiddet uygulamak isteyen, bunu düşünen, partnerine, kız arkadaşına, eşine karşı şiddet uygulayacak kişileri de belli bir aşamada durdurur. Şiddete meyilli insanlar, 'Toplum bu tür eylemlere karşı bir refleks geliştirdi, tepki veriyor' diye düşünür. Hayat algısında şiddete yer olan bir kişi, 'Birine şiddet uyguluyorsan, devlet, toplum şiddete uğrayan kişiye sahip çıkıyor. Ben bunu yaparsam artık toplum nezdinde itibar görmeyen, kötü bir insan olacağım' idrakine varmış oluyor. Bu yüzden çevremizde gördüğümüz şiddet olaylarına tepki vermemiz lazım. Örneğin sokakta bir tartışma sırasında kadına yönelik yüksek sesle iletişim kuran birisi varsa müdahale etmemiz lazım. Bu da gelişti zaten. Ülkemizde son zamanlarda yaşanan birkaç olayda çevredeki insanlar inisiyatif kullanarak fiili ve insani olarak müdahil oluyorlar."

HAYAT DOLU ODASINDAN İPEK'E DESTEK

Konuşmalar sonrası açıklama yapan programın moderatörleri Arzu Bozkurt ile Tolunay Selçuk, yaptıkları açıklamada, Melek İpek'e tatil hediye etmek istediklerini ayrıca kabul ederse arkadaşları tarafından da psikilojik destek vereceğini söylediler. Son olarak da Melek İpek'in iki çocuğuna burs vereceklerini açıkladılar.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler denges..

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük
Antalya'da heyecan zirveye çıkacak! Kempo IKF Dünya Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı sahne alıyor!

Antalya'da heyecan zirveye çıkacak! Ke..

Antalya'da heyecan zirveye çıkacak! Kempo IKF Dünya Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı sahne alıyor!
Alanya'da CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması

Alanya'da CHP'li belediye ile MHP aras..

Alanya'da CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya turist rehberlerinin sorunlarını meclise taşıdı

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut K..

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya turist rehberlerinin sorunlarını meclise taşıdı
Sosyal medya bu TikToker teyzenin dansını konuşuyor! 50 yaşındayım ama eteğin altındaki 20 yaşında

Sosyal medya bu TikToker teyzenin dans..

Sosyal medya bu TikToker teyzenin dansını konuşuyor! 50 yaşındayım ama eteğin altındaki 20 yaşında
Son dakika! AFAD duyurdu! İzmir'de deprem oldu

Son dakika! AFAD duyurdu! İzmir'de dep..

Son dakika! AFAD duyurdu! İzmir'de deprem oldu