Manavgat ormanı içindeki sıcaklıklar neden arttı?

08.10.2020 14:49

Manavgat ilçesinde ölçülen hava sıcaklığının 40.6 dereceye ulaşması Antalya’yı Ekim ayı ısısında dünyanın zirvesine taşıdı. Ancak 40.6 derecelik sıcaklığın Manavgat kent merkezinde değil, yangın riski de yaratan fön rüzgarlarının etkisiyle ormanlık alanlarda hissedildiği öğrenildi. 

Manavgat ormanı içindeki sıcaklıklar neden arttı?

Antalya’nın Manavgat ilçesi, önceki gün Ekim ayı dünya hava sıcaklığı rekorunu kırdı. Manavgat’ta hava sıcaklığı dün 40.6 derece olarak ölçüldü. Ekim ayında dünyanın en sıcak bölgesi olarak Manavgat’ın ardından ikinci sırada Güney Kıbrıs Rum kesimi yer aldı. Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde dünkü hava sıcaklığı 38.2 olarak ölçüldü. 

Öte yandan MYGazete.com'un bilgi aldığı uzmanlar, Manavgat’ta dün hava sıcaklığının 33.9 derece civarında olduğunu, 40.6 derecelik sıcaklığın Manavgat’ın ormanlık alanlarında hissedildiğini söylediler. Bunun da fön rüzgarlarının etkisi olduğu ifade edildi. 

Fön rüzgarları nedir?

Fön Rüzgarları, bir yamaçtan aşağı inen hava kütlesinin sıcaklığının her 100 metrede 1 derece artmasına bağlı olarak oluşan sıcak ve kuru rüzgarlar olarak tanımlanıyor.

Fön rüzgarları İsviçre Alplerinde yaygın  şekilde görülüyor. Yurdumuzda ise Karadeniz ve Akdeniz kıyıları boyunca uzanan sıradağlarda rastlanıyor. Fön rüzgarlarının etkileri ise şöyle sıralanıyor:

1-    Bitkiler üzerinde kurutucu etki yapar.

2-    Orman yangınlarının oluşumunda etkisi olur.

3-    Kış aylarında karın erken erimesine, sel ve çığ olaylarına neden olur.

4-    Yaz mevsiminde ise ürünlerin erken olgunlaşmasını katkı sağlar.

5-    İnsan sağlığına da olumsuz etkileri vardır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto