Koronavirüsten korunmanın en kolay yöntemini söyledi! Tuvaletlerde cebri havalandırma şart

18.02.2021 14:07

Koronavirüs ile mücadele ederken alınan tedbir kararları neticesinde iş yerlerinin kapatılmasının gerekli olmadığını öne süren Makine Mühendisi Cengiz Ergin, koronavirüsten hem korunma hem de covid-19 tedavi sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ergin, “İş yerlerini boşuna kapatıyorlar. Bu insanlara yüzde 40 – 50 civarında kapasiteyle masalarını mesafelerini ayarlamalarını ve esas tuvaletlerdeki cebri havalandırmalarının yeterli ve çalışır olmasını kontrol etmek çok daha önemli.” dedi.

Koronavirüsten korunmanın en kolay yöntemini söyledi! Tuvaletlerde cebri havalandırma şart

Makine Mühendisi Cengiz Ergin, İçişleri Bakanlığı tarafından 2020 yılında koronavirüs önlemleri sebebiyle kapanan ve hala açılamayan restoranlar, pastane ve benzeri iş yerlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Virüs bulaşma riskinin ortandan kaldırılması için iş yerlerinde önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Cengiz Ergin, “Bu mekanlarda bulaşmanın en büyük etkeni tuvaletler. Gidilen restoranları düşünün. Genellikle lavabolar tek kişilik hacimli oluyor. Buraya girdiğiniz zaman, kullanan diğer kişilerin sizden önce kullandığını biliyorsunuz. Dolayısıyla kişi burada maskesini çıkarıp elini, yüzünü yıkayacak. O mekanda mesafe diye bir şey kalmıyor. Çoğu mekanda durum böyle. Hiçbirinde cebri havalandırma yok. İş yerlerini boşuna kapatıyorlar. Bu insanlara yüzde 40 – 50 civarında kapasiteyle masalarını mesafelerini ayarlamalarını ve esas tuvaletlerdeki cebri havalandırmalarının yeterli ve çalışır olmasını kontrol etmek çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bu mekanlar kullanım kişisine göre metre hesabı vardır. Örneğin, 10 kere içerdeki havanın metreküpe göre değişmesi gerekiyor. Dolayısıyla bunu sağlayan cebri havalandırma şart. İçerdeki hava olduğu gibi dışarı atılır.” ifadelerini kullandı.

“VİRÜSLÜ HAVAYI KESİP ATACAK CEBRİ HAVALANDIRMA ŞART”

Kısıtlama sürecinde AVM’lerin ilk açıldığı zaman havalandırma söz konusu olduğunu hatırlatan Cengiz Ergin, “Ama tuvaletteki havalandırmalar gündem olmadı. Bir metrekareden çok küçük hacimli. Sizden önce birisinin kullandığını düşünün. O kişinin de virüsü taşıdığını düşünün. Soluması bile o havada partikül olarak soluğundaki çıkan şeylerin havada kalması ve kapalı bir mekanda olduğu için belli bir süre kalması gayet mümkün. Dolayısıyla bu havayı kesip atacak bir cebri havalandırma şart. Bu belli bir oranda bunu sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

İLGİLİ MAKAMLARA BAŞVURMUŞ

Televizyonlarda sıklıkla halay çeken insanların görüntüsünün paylaşıldığını belirten Cengiz Ergin, “Halay çeken bu insanlar bir süre sonra gidip ellerini yıkıyorlar. Oradan bulaş riski belki olabilir. Dikkatsizlik sonucu olabilir. Bunun oranı yüzde 15 ila 20 arasındadır. Ama esas bulaş o kişiler müzik bittiğinde aynı tuvaleti kullanıyorlar. Burada o vücudun hararetiyle soluyorlar. Kimisi yüzünü yıkıyor. O anda orada her şey mümkün. Aynı şekilde parti kongrelerinde de ana baba günü. Orada bulaş olmuyordur. Ama o insanlar belli bir saat o alanda oldukları için tuvaleti kullanıyorlar. Tuvalette ne olduğunu, ne yaşandığını kimse konu etmiyor. Bunu ben Sağlık Bakanlığı Covid-19 Arge Şubesi’ne ilettim. Burada bir yetkili ile görüştüm. Düşüncemi aktardım. Belediyelere iletseniz cevabını aldım. Bu sizin göreviniz dedim. Sizin duyurmanız lazım ki bütün belediyeler uygulasın. Antalya Valililiği'ne de mail attım. Ama ulaştı mı bilmiyorum.” açıklamasını yaptı.

“HAVAYA DÜZENLİ UYGULANDIĞINDA OLUMLU SONUÇLAR DOĞURABİLİR”

Koronavirüs tedavi sürecine ilişkin de önerisi bulunduğunu söyleyen Makine Mühendisi Cengiz Ergin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu mikrop 55-56 derecede ölüyor. Vücuda alındığından şüphelendiğimiz anda saunada havayı soluması önlem olarak yeterli olabilir. Virüsün aktif hale gelmesini engelleyebilir. Saunada belli bir sıcaklık vardır. Bu sıcak havayı teneffüs ederseniz içerideki sıcaklık 80-90 dereceyi bulur. Soluduğunuz havada bir nebze koruyucu olur. Ben çocukken buna benzer bir şey çok yaşardım. Hastalanacağımız zaman buhar teneffüs ettirirlerdi. Soluk yollarını açmak için içine biraz da viks atarlardı. Bu da yöntem noktasında sauna ile aynı. Sauna havayı iyonize ediyor. Ama sürekli olarak insana yapamıyorsun. Sadace havaya verebiliyorsun. İyonizeyi sağlayan şeyler zararlı. Direk kişinin üstüne temas ederek yapılmamalı. Havaya düzenli uygulandığında covid-19 için de olumlu sonuçlar doğurabilir. Ama pandemi patlak verdiğinde bizde ilk saunalar kapatıldı. Enteresan bir şekilde.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 3 gündür aranan genç derede ölü bulundu

Antalyada 3 gündür aranan genç derede ..

Antalya'da 3 gündür aranan genç derede ölü bulundu
Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elek..

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024
Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırs..

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work
Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan rev..

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal
Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!

Antalya'da sahte polis ve savcı operas..

Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!