Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu akşam yaptığı açıklamada riskli kentler arasında Antalya’yı da gösterdi. Fahrettin Koca açıklamasında, İstanbul, Ankara, İzmir, Hatay, Adana ve Samsun’un ardından Antalya’nın yedinci sıradaki riskli kent olduğunu söyledi. Bakanın verilerine göre, Antalya’daki servis doluluk oranları yüzde 46.7, yoğun bakım doluluk oranları yüzde 68.5, solunum cihazı doluluk oranları ise yüzde 51.4 olarak gösterildi.

Hayat Eve Sığar Programında ise, kentteki Covid yoğunluğu inanılmaz görüntülerle yer aldı. Daha önceleri özellikle Kepez ilçesinde kırmızı yoğunluk hakimken, bugünkü verilerde kent merkezi başta olmak üzere Antalya’nın her tarafı kıpkırmızı bir renkle gösterildi.

YAYILIM TURİZM KAYNAKLI

Peki ne oldu da son bir ayda tablo İstanbul’dan Hatay’a kadar böylesine büyüyerek, değişti? Bu hayati riski artıran gelişmenin ve özellikle Ege ve Akdeniz kentlerindeki kızarmanın turizm kaynaklı olduğu belirtiliyor. Vatandaşların vurdumduymazlığının da önemli etkisinin olduğunun açıkça görüldüğü ifade ediliyor.

TEMMUZ AYINDAN SONRA CİDDİ BİR YAYILIM BAŞLADI

Öte yandan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Antalya'da vaka sayısının yüzde 100 artmasını, turizm hareketliliğine bağladı.


Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın

Prof. Yalçın, Antalya'da vaka sayısının yüzde 100 artmasının en önemli nedenlerinden birinin, kentte yaşanan turizm hareketliliği olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, "Vaka sayılarına bakıldığında, temmuz ayı sonundan itibaren gözle görülebilir bir artış söz konusu. Ülkenin her yerinde bu var. Ben Antalya'daki son rakamları bilmiyorum ama her yerde olan, gerçekleşen rakamlar bunlar. Burada dikkat edilmesi gereken hususlar var. Maske takılması, sosyal mesafenin korunması, el hijyeni gibi kurallara uyulmasına bir şekilde daha az riayet edildiğini görüyoruz. Bunun sonucunda da vakaların ciddi şekilde arttığını gözlemliyoruz. Bu sadece Antalya için değil, genel bir artış söz konusu. Bizde biraz daha fazla artış var. Bu da turizm hareketliliğinin yoğun olduğu bir bölge olmasından kaynaklanıyor. Yaz aylarındaki artışın bundan kaynaklandığını düşünüyorum" diye konuştu.

İşte Hayat Eve Sığar Uygulamasında gösterilen Antalya’nın mahallelerindeki son durum: