Grip, nezle ve soğuk algınlığı mevsimi kapıda. Kasım ayının gelmesi ile birlikte kış soğukları mevsim hastalıklarını da beraberinde getirdi. Bağışıklığını ve metabolizmasını yükseltmek isteyenlerin tercihi de aktarlar oldu.

“ANADAN BABADAN KALMA DEVAM ETTİRİYORUZ”

Yıllardır bitkisel ürünleri kullandığını belirten Feriha Sarıbatur, “Anadan babadan ve atadan kalma devam ettirmeye çalışıyoruz. Zencefil, zerdeçal, karabiber, nane, tarçın, karanfili yaz kız tüketiyoruz.” dedi.

Kolay kolay doktora gitmediğini bildiren bir vatandaş da, “Doktora gittiğimde bana diyor ki şu kalp ilacının artık zamanı bitti diyor. Bunu kullanma çünkü sen, kendine iyi bakıyorsun diyor.Çünkü bu tarz ilaçlara da ihtiyacım var.Direncimi yükseltmem lazım” şeklinde konuştu.

“KİMYASALLAR YERİNE BİTKİSEL ÜRÜNLER TERCİH EDİLİYOR”

Kış ayına geldiğimiz zaman şifalı bitkilerin satışının arttığını söyleyen aktar Hüseyin Oğuzlar, “Malum soğuk havalar geldiğinden dolayı ilk başta eczanelerden, kimyasallardan ziyade bitkisel ürünlere istek daha fazla oluyor. Özellikle yaş ve kuru zencefil, zerdeçal, ıhlamur, papatya ve ada çayı bu aylarda çoğunlukla tercih ediliyor.Bir de propolis” ifadelerini kullandı.

Propolis kullandığını söyleyen Ali Öztürk,”Katı şekilde propolis aldığım zaman vücut direncini artırdığı söylediler ve memnunum. Gribe karşı soğuk algınlığına karşı propolis kullanıyorum.” dedi.

“KORONA DÖNEMİNDE TALEP ARTTI”

Koronavirüs döneminde de aktarlar tercih edilen yerlerin başında gelmeye başladı. Oğuzlar, çoğunlukla udi hindi, kekik, propolis, polen, zencefil, çörek otu ve çörek otunun yağına taleplerin bu dönemde daha da arttığına dikkat çekti.

“PANDEMİ BU KADAR İLERLEMEYECEK”

73 yaşındaki Nimet Ekimler de, “Ben aman aman titizlik yapan bir tip değilim. Ama biz kekik yağını sürünen elma yağı sürünen bir tipiz. Çok faydası olduğunu düşünmez miyim düşünüyorum. Belki gençlerde bunu yapsa belki pandemi bu kadar ilerlemeyecek diye düşünüyorum.” dedi.

“İNTERNETTEKİ BİLGİYE GÜVENMEYİN”

İnternetteki bilginin çok güvenilir olmadığını savunan aktar Oğuzlar, “İnternette her önüne gelen bir şey yazdığı için tam doğruluğu kesin olmayan ürünler alabiliyorlar. Uzmanından malumat alırlarsa daha iyi olur.” Dedi.

C VİTAMİNİ İÇEREN ÜRÜNLER

Oğuzlar, kış aylarında tüketilmesi önerilen bitkise ürünler şu şekilde sıraladı:

“Hibiskus’u tüketebilirler, bol C vitamini içerir ve doğal antioksidan kaynağıdır. Kış aylarında gribal türü hastalıklara çok iyi gelir. Kuşburnu da yüksek C vitamini içerir. Aynı şekilde yaprak ıhlamur, çiçek ıhlamur, papatya ve ada çayı insanlar açısından da biliniyor. Artı zencefil ve zerdeçal da tüketebilirler.”

1 YIL GEÇİNCE TÜKETMEYİN!

Şifalı bitkiler genellikle sezonluk olmak zorunda olduğuna da değinen Oğuzlar, “Mevsiminde çıkar, bir sezonluktur. Örnek veriyorum. Bir ada çayı ya da ıhlamur çıktığında eylül, ekim ayında diğer eylül ekime kadar bir sıkıntısı olmaz. Bir sene geçtikten sonra belirgin bir şekilde yapraklarında bir sararma olduğu görülür. İnsanlarımız onları almasınlar.1 yılı geçtikten sonra tüketmesinler.” uyarılarında bulundu.