Kaleiçi esnafı 2021 turizm sezonundan umutlu! Bir teşekkür borcumuz var

16.03.2021 14:20

MY TV Türkiye Youtube kanalımızda yayınlanan Nur Baranlı İle Bizden Duy'da bugünün konusu; pandemi döneminin esnafa etkisi oldu. Turizm sektörü açısından diğer ülkelere kıyasla başarılı bir yılı geride bıraktığımızı belirten Kaleiçi Birliği Derneği Başkanı Lütfi Çakır, “Uygulanan zekice planlamalarla kısmi de olsa bu aylar içerisinde esnafın aç kalması engellendi. Dolayısıyla biz esnaflar olarak Turizm Bakanı’na ve siyasilere bir teşekkür borcumuz var.” dedi.

Kaleiçi esnafı 2021 turizm sezonundan umutlu! Bir teşekkür borcumuz var

MY TV Türkiye Youtube kanalında yayınlanan ‘Nur Baranlı İle Bizden Duy’ programına katılan Kaleiçi Birliği Derneği Başkanı Lütfi Çakır, özellikle pandemi döneminde esnafın yaşadıklarını anlattı.

2020 yılının Mart ayında pandemi nedeniyle evlere çekinildiğini belirten Çakır, “Kısa bir süre olacağını öngörüyorduk. Tahminen 3 ya da 5 ayda geçer diyorduk. Ama yaşadığımız süreçte bunun böyle olmadığını gördük. Hükümetin ve Turizm Bakanı’nın Dünya’da yapmadığı uygulama ile hayata geçirerek pandemide kısmi bir açılış sağlandı. Temmuz sonu Ağustos başı gibi. O süreçte 4 ay turizm kısmi de olsa açıldı. Ülkemize başta Rusya, Ukrayna ve İngiltere gibi ülkelerden turist geldi. Yaklaşık 10 milyon civarında. Bu 4 ay süresince biz Kaleiçi esnafları olarak giderlerimizi karşılamaya çalıştık.” dedi.

Kaleiçi Birliği Derneği Başkanı Lütfi Çakır

TURİZM BAKANI VE SİYASİLERE ESNAFTAN TEŞEKKÜR

15 Kasım’da turizm sezonunun bittiğini hatırlatan Çakır, “Mart sonuna kadar kış sezonu olduğu için yeterince iş yapamıyoruz. Dolayısıyla bu zaman dilimine kadar 4 ayda kazandığımız ile bu zaman dilimine kadar idare ettik. Uygulanan zekice planlamalarla kısmi de olsa bu aylar içerisinde esnafın aç kalması engellendi. Dolayısıyla biz esnaflar olarak Turizm Bakanı’na ve siyasilere bir teşekkür borcumuz var.” ifadelerini kullandı.

2021 YILI TURİZM BEKLENTİSİ

Güvenli Turizm Sertifakısı’nın olumlu katkıları olduğuna değinen Dernek Başkanı Çakır, “Yunanistan ve İspanya gibi bizimle eşit turizm destinasyonu uygulayan ülkeler turizmi açamadılar. Antalya’ya gelen turist sayısına ulaşamadılar. Biz bu konuda şanslıydık. Bu sene daha ümitliyiz. Emareler iyi. Pandeminin bir an önce etkisini yitirmesini bekliyoruz. Aşılar geldi. Aşılar tünelin ucundaki ışıktı. Şu an o ışık günden güne parlıyor. Aşılamaları hızlı şekilde tamamlarsak Antalya’daki turizm hareketliliğinin çok kısa sürede başlıyacağını öngörüyorum.” şeklinde konuştu.

“YAŞAMA SEVİNCİMİZİ ARTIRIYOR”

Turizm çalışanlarının aşılanmasına yönelik değerlendirmede bulunan Çakır, “Normalleşmek veya kısmi normalleşme dersek Haziran’ı bulacak. Turizm çalışanlarını aşılama Mayıs sonuna kadar biterse  başarı olacak. Geçen sene kayıp bir sezondu. Bu sene de tahmin ediyorum ki yüzde 30, yüzde 40 bir kayıp bir sezon. Geçtiğimiz yıla oranla çok az bir kayıpla avunacağız. Bu da bizim ümitli olmamızı, mutlu olmamızı sağlıyor. Yaşama sevincimizi artırıyor. Bir çok esnaf uzun süredir kapalı kaldı. Onlar da çok zor durumda. Geçtiğimiz hafta alınan kararlarla birlikte kısmi açılmalar rahatlatıcı boyuta geldi. Temennimiz bunların pandemi sürecinde bunların bulaş riskinin ve ölüm riskinin günden güne azalmasıyla hızlı normalleşmeye dönmeyi ümit ediyoruz.” yorumunu yaptı.

JASON STATHAM’IN ANTALYA’YA GELİŞİ

Ünlü aktör Jason Statham’ın Antalya gelişine dikkat çeken Çakır, “Hem Kaleiçi’nin tanıtımı hem Antalya’nın tanıtımı hem de ülkemizin tanıtımı için bunlar olmazsa olmaz şeyler. Turizm Bakanı’nın Türkiye tanıtım bütçesine harcadığı para kadar para koysak belki film ve Hollywood yapımlarının ülke tanıtımındaki maddi karşılığını veremeyebiliriz. Dolayısıyla hem tanıtım hem de Şubat gibi turizmde dip yaptığımız noktada yaklaşık 200 esnafta gelir elde etti. Ödeme yaptılar. Bu da azımsanmayacak bir rakamdı. İyi bir dokunuş oldu. Herkes biraz rahatladı.” açıklamasını yaptı.

ESNAFIN BEKLENTİSİ

Kaleiçi Birliği Derneği Başkanı Lütfi Çakır, esnafın yakındığı konulara da değindi.

“Pandemi döneminde esnafın yeterince destek alamaması. Kredilere ulaşım çok zor. Hemen hemen imkansız. Bir kısım esnaf desteklendi. Aynı dönemde hem iş yerleri kapalı hem de pandeminin olduğu dönemde esnafın vergisi ve sosyal güvenlik borçları yapılandırıldı. Çok ters bir zamanda yapılandırıldı. Dolayısıyla birçok esnaf bu yapılandırmadan işi ve geliri çok düşük olduğu için ödemelerini yapamadı. Umarım ve dilerim ki ülkeyi yönetenler tekrar bunu revize ederler. Normalleşince tekrar bir yapılandırmanın gelmesini talep ediyoruz.” dedi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü ele..

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş p..

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'..

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim
Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağı..

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyar..

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var
ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler denges..

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük