İYİ Parti’nin kurmaylarından olan İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın, Twitter hesabından, ‘İslamiyet’te Kandil yoktur’ mealindeki paylaşımı tartışma yarattı. Çıray attığı ilk tweette, “Mevlid Kandili ilk defa hicretten yaklaşık 350 yıl sonra Mısır'da, Şii Fâtımî Devleti döneminde kutlanmıştır. Peygamber efendimizin zamanında Kandil geceleri yoktur. Kur'an'a göre de diğer gecelerden farklı olan tek gece Kadir Gecesidir. Allah(cc) her şeyin en iyisini bilendir” diye yazdı.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray

"‘Kutsal’ ilan edilmediler"

Aytun Çıray ikinci tweetinde ise, “Diyanet İslam Ansiklopedisi diyor ki: (DİA, İstanbul, 2001, c. 24, s. 300) "Türkiye’de her sene “dinin kesin bir emri, fıkhi bir vecibeymiş” gibi kutlanılan özel gecelerin aslında İslam’ın iki ana kaynağı (Kur’an ve sünnet) tarafından “kutsal” ilan edilmedikleri bir hakikattir" ifadelerini kullandı.

"Gelenekler dinin önüne mi geçti?"

İYİ Partili Çıray’ın bu paylaşımları üzerine gelen çok sayıda yorum Twitter’da tartışmaya dönüştü. Çıray’ın kimi takipçileri, “Peygamber efendimizin doğumunu kutlamanın ne gibi sakıncası olabilir” diye yorum yaparken, kimi takipçiler de, “Gelenekler ve alışkanlıklar yazılı dinin önüne geçti” yorumunu yaptı.

İşte Aytun Çıray’ın o paylaşımı ve gelen yorumlardan bazıları: