Felaketi yaşayan sadece Marmara Denizi değil...

08.06.2021 22:27

Yoğun çevre kirliliğine neden olan faktörler ve Ergene Nehri’nin taşıdığı sanayi, evsel ve tarımsal atıklar nedeniyle toprağı, suyu, havası ve denizi kirlenen Marmara Bölgesi felaketi yaşıyor. Özellikle Tekirdağ ve Kırklareli, Ergene Nehri’nin yarattığı ağır çevre kirliliği nedeniyle Türkiye’deki kanser istatistiklerinde ilk iki sırada yer alıyor. Öte yandan tarımsal gıdası da büyük risk altında olan Trakya Bölgesi’nin yaşayanların kansere yakalanma riski yüzde 90’a ulaştı.

Felaketi yaşayan sadece Marmara Denizi değil...

Yapılan araştırmalar Trakya Bölgesi’nde yaşayanların yüzde 90’ının ağır çevre kirliliği nedeniyle kanser riski altında olduğunu gösteriyor. Marmara Denizi’nin yoğun kirlilik nedeniyle adeta yaşam alanı olmaktan çıkıp zehir gölü haline gelmesinin yanı sıra, bölgedeki  güvenli tarım da bitme noktasına geldi. Öte yandan yoğun çevre, su, hava ve toprak kirliliği bölgeyi kanserde de Türkiye’nin zirvesine taşıdı. Yapılan araştırmalar 2 bin 600 tesisin atıklarının Ergene Nehri’ne döküldüğünü gösteriyor. Ergene bunun yanı sıra bölge tarımında kullanılan kimyasal atıkları, gübreleri ve kentlerin kanalizasyonlarını da Marmara Denizi’ne taşıyor. Ergene nedeniyle havası, suyu ve toprağı ağır kirlilik altında olan Marmara Bölgesi’nde Kırklareli ve Tekirdağ Türkiye kanser vakaları istatistiklerinin zirvesinde yer alıyor.

HAVA, TOPRAK VE SU BÜYÜK KİRLİLİK ALTINDA

Trakya bölgesindeki kanser vakaları araştırılarak hazırlanan 2017-2018 yılları arasındaki verilerin yer aldığı 'Kırklareli Kanser Raporu'na göre Trakyalıların yüzde 90'ı kanser riski altında. CHP tarafından hazırlanan rapor, Trakya'da kanserin nedenlerini, köylülerin artık üretim yapamaz hale gelmesini, Ergene havzasındaki kirlilik ve daha birçok sorunu ele alıyor. Trakya için en büyük sorun haline gelen kanser vakalarının yaşanmaması için de çözüm önerileri sıralanırken kanserojen kimyasallarla ilgili yapılan çalışmaların neden açıklanmadığı da soruldu.

'TRAKYA’NIN YÜZDE 90'I KANSER ADAYI'

Raporda ilk olarak Trakyalıların yüzde 90'ının kanser adayı olduğu vurgulandı. Ayrıca Trakya bölgesinin kalbi Ergene Nehri için de birçok araştırmaya yer verildi. Raporda Trakya'daki birkaç araştırmanın sonuçları şöyle belirtildi:

  • Havzanın tek sulama nehri 4.sınıf su niteliğindedir (Hiçbir amaç için kullanılamayan su)
  • Gıda ve toprakta ki ağır metaller toksit düzeydedir.
  • İçme sularında istenilen değerlerin üzerinde ağır metal.
  • İlde 365 günün 176’sında hava kirliliği değerleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerlerini aştı.
  • 2017 TUİK raporlarına göre İlimiz Kırklareli İyi ve Kötü Huylu tümör ölümlerinde, İller sıralamasında 1.sırada yer almaktadır. Türkiye ortalaması yüzde 19.6 iken Kırklareli ortalama yüzde 23.31’dir.
  • Dolaşım sistemi, Sindirim sistemi hastalıkları Türkiye ortalamasının üzerinde. Hastalıklar ve özürlü oranımız yüzde 33 ile Türkiye ortalamasının üzerinde.
  • Trakya insanı nerede yaşarsa yaşasın yüzde  90’ı kanser adayı.

BAKANLIK VERİLERİ NEDEN AÇIKLAMIYOR?

TÜİK’e göre, iyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il ise sırasıyla; Tekirdağ (%24,1), İstanbul (%23,8), Kırklareli, Eskişehir ve Van (%23,3) oldu. Raporda, 2017 TÜİK verilerine göre iyi ve kötü huylu tümör ölümleri sıralamasında Kırklareli'nin Türkiye sıralamasında 1'nci sıraya yükseldiği hatırlatılırken 2009-2017 yılında Kırklareli'nin Türkiye sıralamasındaki oranı şöyle verildi:

  • 2009 Yılında Türkiye Ortalaması %20.9, Kırklareli %22.66
  • 2012 Yılında Türkiye Ortalaması %21.1, Kırklareli %21.8
  • 2013 Yılında Türkiye Ortalaması %21.3 Kırklareli %23.12
  • 2014 Yılında Türkiye Ortalaması %20.7 Kırklareli %23.03
  • 2015 Yılında Türkiye Ortalaması %20 Kırklareli % 23.79
  • 2016 Yılında Türkiye Ortalaması % 19.7 Kırklareli % 22.85
  • 2017 Yılında Türkiye Ortalaması %19.6 Kırklareli % 23.13 (Kırklareli 1.sırada)

'LOKAL YOĞUN KİRLİ BÖLGELER VAR'

Üç yıl önce yapılan araştırmada Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü ve Kanser Daire Başkanı Dr. Hüseyin İlter'in görüşü de alınmış. Dr. İlter’in,  'kanserin nedenleri nedir?' sorusuna verdiği yanıt raporda geniş bir şekilde yer alıyor. İlter'in bu soruya verdiği yanıt şöyle: “Ergene’de lokal yoğun kirli bölgeler var. Ergene eylem planı kapsamında zaten gereği yapılıyor. Ergene Nehrinin temizlenmeye başlaması gibi. Sonuçlar önümüze gelsin inanın bizler sizlerden çok daha etkin çalışmaya başlayacağız. Belki basına yansıtmayacağız ama gereği ne ise yerine getireceğiz. Bizi de en çok rahatsız eden konulardan biridir kanser.”

SON 7 YILDA 1 HASTANEYE GELEN KANSER VAKASI...

Öte yandan kanser vakalarıyla birlikte onkoloji hastanelerine başvuru sayısı da giderek artıyor. Raporda Trakya Üniversitesi Balkan Onkoloji Hastanesi'ne son 7 yılda gelen kanser vakası sayıları ise raporda şöyle yer aldı:

  • 2010: Bin 739.
  • 2011: Bin 857.
  • 2012: Bin 878.
  • 2013: 2 bin 87.
  • 2014: 2 bin 352.
  • 2015: 2 bin 124 .
  • 2016: 2 bin 164.
  • 2017: 2 bin 150.

KÖYLÜNÜN TOPRAĞINDA KİRLİLİK TOKSİK DÜZEYDE

Raporda değinilen başka bir konu ise köylülerin üretim yapamaması, güvenli gıda sorunu. Raporda, “Trakya köylüsünün ve çiftçisinin güvenli gıda üretebilmesi ve üretim yapabilmek için zorunlu faktörlerin sağlanması gerekmektedir” denildi. Köylülerin neden üretim yapamadıkları ise şöyle sıralandı:

  • Tohum (çok uluslu şirketlerin elinde)
  • Üretim aracı (el değiştirmiş, şirketlerin kontrolünde)
  • Üretici (üretimden soğutulmuş, sağlık sorunları ve ekonomik sorunlarla boğuşmakta çok uluslu şirketlerin fason işçisi konumunda.)
  • Toprak (sanayi kirliliğine bağlı kirlilik toksit düzeyinde)
  • Su (4.sınıf hiç bir amaç için kullanılamayan su)

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ...

Raporunun sonuç bölümünde çözüm önerileri ve beklentileri şöyle sıralandı:

İçme sularının kamu denetim ve kontrolünde olması ilgili yönetmeliklerle güvence altına alınması. Önerimiz Köylere Hizmet Götürme Birlikleri Bünyesinde “İçme Suyu Yönetim Birlikleri'nin kurulmasıdır.

  • Toprak kirliliği ve gıdada pestisit kalıntılarıyla ilgili, noktasal tespitler yapılmalı, halkın bilinçlendirilmesi çalışmaları hız kazanmalı. İl Tarım Müdürlüğümüz bu konuda genel uygulamalar dışında ilimize özel “Kırklareli Eylem Planı” hazırlamalı...

İlimizde İyi ya da kötü huylu tümörler, solunum sistemine ve dolaşım sistemine bağlı ölüm oranı ülke ortalamasına göre yüksek seyrederken yeni kirletici sektörlere izin verilmemeli, gerekli tedbirler acilen alınmalı ve uyarılar yapılmalı. Öte yandan yeni yatırımlarda sadece ÇED bilgilendirmesi değil, İlimiz özelinde Halk Sağlığı Etkileme Değerlendirme raporları da hazırlanmalı. Kümülatif etki değerlendirmesi de mutlaka yapılmalıdır.

  • Kanserle mücadele hepimizin sorumluluğu olmalıdır. Obeziteyle Mücadele, Tütün Kontrol Programı, Ulusal Kanser Tarama Programı, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programları yerel yönetimler ve sağlık kuruluşlarıyla ortaklaşa yürütülmeli.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden fırtına uyarısı! 24.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden fırtına uyarısı! 24.4.2024
Teleferik faciasında kontrol odasının görüntüleri ortaya çıktı! Facia geliyorum demiş!

Teleferik faciasında kontrol odasının ..

Teleferik faciasında kontrol odasının görüntüleri ortaya çıktı! Facia geliyorum demiş!
Antalya'da meyve deposuna çarptı! Alev alan otomobilde hayatını kaybetti

Antalya'da meyve deposuna çarptı! Alev..

Antalya'da meyve deposuna çarptı! Alev alan otomobilde hayatını kaybetti
TCG Çanakkale S-333 isimli denizaltı Antalya'da

TCG Çanakkale S-333 isimli denizaltı A..

TCG Çanakkale S-333 isimli denizaltı Antalya'da
Antalya'nın çocuk valisi bakın ne istedi?

Antalya'nın çocuk valisi bakın ne iste..

Antalya'nın çocuk valisi bakın ne istedi?
Başkan Böcek koltuğunu çocuk başkan Anıl Kılınçkaya'ya devretti

Başkan Böcek koltuğunu çocuk başkan An..

Başkan Böcek koltuğunu çocuk başkan Anıl Kılınçkaya'ya devretti