Eğirdir Gölü zehirleniyor!

08.10.2020 17:34

Yıllardır tüm uyarılara rağmen tarımsal, sanayi ve evsel atıkların akmasına ve suyun hoyratça kullanılmasına göz yumulması nedeniyle, Eğirdir Gölü’nde meydana gelen kirlilik sonucu çevreye ağır ve pis kokular yayılmaya başladı.

Eğirdir Gölü zehirleniyor!

Süleyman Demirel Üniversitesi Su Ürünleri Enstitüsü Emekli Öğretim Üyesi ve Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Bilim Danışmanı Doç. Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü’ndeki kirliliğin ve kurumanın had safhaya geldiğini belirterek, “Bu kirlilik, Gelendost, Yalvaç, Barla Eğirdir kesimlerinde ağır ve pis bir kokuya neden oluyor” dedi.

Sanayi, tarım ve evsel atıklar gölü zehirliyor

Sosyal medya hesabından, “Göl kokmakta” başlıklı bir paylaşım yapan Doç. Dr. Erol Kesici, “Gölde su seviyesinin giderek azalması, göl dibinde biriken tarım-evsel- sanayi kaynaklı atıklardan oluşan dip çamurunda tutulan başta azot, fosfor (tarım zehri ve k.gübre) miktarının aşırı artışı göl ve kıyılarında su yosunlarının giderek aşırı üremesi kıyılarda oluşan bataklık alanlarla birlikte azalan oksijen seviyesi ve kirliliğe de bağlı olarak çok sayıda ölen su canlıların gölün neredeyse 150 km.lik kıyı şeridinde yoğun kokuya neden olmaktadır” diye yazdı. 

"Kirlilik korona için de besi ortamı oluşturuyor"

Bu koku ile pis görüntünün Gelendost, Yalvaç, Barla Eğirdir yerleşim alanlarının olduğu yerlerde rahatsız edici boyutlara ulaştığının altını çizen Doç. Kesici, “Bazı yerler katranlaşmış vaziyette, su canlıları da ölüyor. Eğirdir Gölü tüm canlıların içme / kullanma suyudur, bu sudan elma- kiraz, et, süt, domates aklımıza gelen bütün ürünler üretilmektedir. Aynı zamanda göl kıyılarında oluşan kirlilik covid 19 için de besi ortamı oluşturmaktadır” şeklinde konuştu. 

"Sırtınız göle mi dönük, görmüyor musunuz?"

Paylaşımında, çözümün öncelikle göl için çıkarılan koruma yasalarına koşulsuz uymakla sağlanabileceğini de kaydeden Kesici, “Görevliler de bunun denetimini yapmalı. Gölün ekolojik ve biyolojik olarak yaşamını sürdürebilmesi için bilimsel su seviyesinin korunması gerekmektedir. Göl kenarında mutlaka tarım alanlarına sınırlama getirerek iyi tarıma yönelmek gerekiyor. Ayrıca gölde su akışına engel olunmamalıdır. Göl kıyıları hiçbir gerekçe ile işgal edilmemelidir. Gölün durumu çok ciddi. Bilinen çözümler uygulanmazsa çok geç kalınacak. Sırtınız göle mi dönük görülmedi mi? Gölün kuruduğu yıllardır yazıldı, söylendi duymadınız mı? Göl kokmakta, kokuyu almamak imkansız! Çözüm belli, uygulayınız” dedi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto