Dünya harikası Olimpos planına tepki çığ gibi büyüyor

14.05.2020 14:03

Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Geoteknik Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nihat Dipova, Antalya’nın doğa cenneti beldelerinden Olimpos’un imara açılmasıyla ilgili yaptığı yaptığı paylaşımda, “Olimpos'a kimliğini kazandıran PLANSIZ olmasıydı” dedi. Öte yandan sosyal medyada, ‘Olimposa Dokunma’ hashtagi ile binlerce tepki paylaşımı yapılırken, Change.org aracılığıyla başlatılan kampanyada kısa sürede 50 bine yakın imza toplandı.

Dünya harikası Olimpos planına tepki çığ gibi büyüyor

Antalya’nın doğal zenginliklerine yönelik atılan adımların olası sonuçları konusunda nitelikli uyarılarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Nihat Dipova,  Kumluca’daki doğa cenneti Olimpos’ta SİT alanlarının derecelerinin düşürülmesi ve imar planı yapılması konusunda tespitlerde bulunarak görüşlerini açıkladı. Prof. Dipova, “Olimpos'a kimliğini kazandıran PLANSIZ olmasıydı” dedi. Sosyal medyada yapılan binlerce tepki paylaşımınında ise, son olarak salda Gölü’nde yaşanan, geçmişte Side ve Kemer’in betonlaşmasına yol açan benzer kararların da unutulmaması gerektiğinin altı çizildi.

Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Geoteknik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nihat Dipova

İşte Prof. Dipova’nın yaptığı paylaşım

Sosyal medyadan “OLİMPOS'A KİMLİĞİNİ KAZANDIRAN GENÇLERE SORMAK GEREKİR” başlıklı bir açıklama yapan Prof. Dipova,. “Yahu gençler hani BÜYÜMÜŞLERDEN KAÇIP gelmişti buraya? DIONYSOS yerine kaymakam-zabıta çıktı karşılarına. HAYAT ZOR.... ÇOK ZOR…” diyerek şöyle devam etti:

  •  “30 yıl önce gençleri Olimpos'a çeken gerekçe neydi?
  • Planı mı? kusursuz altyapısı mı? Yüksek teknolojisi mi? Önlerine çıkan kaymakamlık-belediye hizmet binaları mı?

CEVAP: Bunların hiçbiri yoktu ki!

  • Peki yokluğundan şikayet edildi mi hiç?

CEVAP: Tam tersi, Olimpos'a kimliğini kazandıran PLANSIZ olmasıydı. Gençler şehirde gördüklerini burada da görmek istemiyorlardı. Konforsuz olması, pasaklı olması isteniyordu özellikle. BÜYÜMÜŞ insanlardan ve bu insanların SINIRLAYICI kurallarından uzak kalmak istiyorlardı. Hem konfor artarsa fiyatlar yükselirdi. Ne gerek var, tahta oturakta oturalım, ortak duşta yıkanalım ama 3 gün daha fazla kalalım. Odalar darmış! odada ne işimiz var ki, gecenin bi vakti sızmak için yeter de artar bile. Parke kaldırım, asfalt yol? Toprakta yürümek gibisi var mı?

Bir kez gelen büyüleniyordu, hep gelmek, çok kalmak istiyordu. Bir keresinde mekanın birinde şarkıcı, konukların arasındaki Can Gox'u farkedip 2 şarkı söyletti. Can Gox dedi ki: "yav ben buraya 3 günlüğüne gelmiştim aslında, bir aydır dönemiyorum". Basında, televizyonda, internette çokça yer alınca bilmeyen de bilir oldu. Sonuç mu? DUYAN GELDİ.....
İşte burada BÜYÜ bozuluyor. Nerde çokluk, orda sorun. Talebi karşılamaya çalışan İŞLETMECİ oda sayısını artırdı. Bungalov-mungalov da olsa, yine de bir tür yapı, hem de KAÇAK YAPI. 3000 kişiden fazla kişi daracık alanda konaklıyor, yiyip içiyor, atık üretiyor.

Eski kimlik değişti, tadı tuzu da biraz kaçmaya başladı. Herşeye rağmen hala BENZERSİZ, MUADİLİ YOK, Üç beş mızırdansa da insanlar yine tıpış tıpış geldi. Buraya kadarı GENÇ MİSAFİRLER AÇISINDAN...

İşin bir de BÜYÜKLER ARASINDAKİ bölümü var. Yasalar, yönetmelikler, güç, çıkar, para-pul, ticaret, siyaset... Yahu gençler hani BÜYÜMÜŞLERDEN KAÇIP gelmişti buraya? DIONYSOS yerine kaymakam-zabıta çıktı karşılarına. HAYAT ZOR.... ÇOK ZOR....”

Twitter ve Facebook’ta binlerce paylaşım ve imza kampanyası

Öte yandan Twitter’de #OlymposaDokunma! Hashtagi ile yapılan tepki paylaşımları binlerceyi bulurken, Change.org aracılığıyla başlatılan kampanyada kısa sürede 50 bin imzaya ulaşıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy  muhatap alınarak başlatılan, “Olimposa Dokunmayın” başlıklı imza kampanyasında, bölgenin caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı olarak da büyük önem taşıdığı vurgulanarak, “Bunun dışında da Olympos doğal bir güzellik ve tarihi bir geçmişi ile önemi var. Ancak alınan son karar ile 3. derece sit alanına dönüştürüldü” denildi.

Change. Org aracılığıyla internette başlatılan kampanyada şu ifadeler yer aldı;

“1. derece sit alanları: Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır.

3. derece sit alanları ise yeni düzenlemelerin yapılabileceği alanlardır. Bu kapsamda koruma, kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilir. Yani bu kapsamda bu alanlara inşaat yapmaya belli zaman ve koşullarda izin verilebilir.

Evlerimize kapandığımız şu günlerde gözünü para kazanma hırsı bürüyen insanların faaliyetleri ne yazık ki bitmiyor. Lütfen bu doğa katliamına “dur!” diyelim. Bir çok doğal güzellik elimizden kayıp gitti, sularımız ağaçlarımız yok edildi ses çıkartamadık, sesimiz duyulmadı. Bu sefer farklı olsun; doğamıza sahip çıkalım. Doğayla savaşırsak kaybedecek olan biziz. Sadece biz. Lütfen doğa ile olan savaşı bitirelim artık.

Doğa paradan önemlidir!"

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto