Düden Şelalesi'ndeki kirliliğe çözüm bulundu mu? İşte son durumu....

21.06.2021 23:07

Geçtiğimiz aylarda aşırı kirlilik nedeniyle köpüren ve kitlesel balık ölümleri yaşanan Antalya’nın can damarı Düden Çayı’ndaki son gelişmeleri  MYGazete olarak ilgililere ve yetkilileri sorduk. İşte aldığımız cevaplar;

Düden Şelalesi'ndeki kirliliğe çözüm bulundu mu? İşte son durumu....

Geçtiğimiz ocak ayında yaşanan ve Antalya yer altı ve yerüstü sularının iflas etmek üzere olduğunu ortaya koyan Düden Çayı kirliliğiyle ilgili gelişmeleri yetkililere sorduk.  Gelen cevaplarda somut bir iyileşme ve yeni önlemlerin alındığına dair bilgi yer almazken, çevre sakinlerinin Düden Şelalesi’nin denize döküldüğü bölgede halen kirlilik belirtilerinin görüldüğü söyleniyor. Öte yandan Antalya gibi bir doğa cenneti turizm kentine bu çevre kirliliğinin hiç yakışmadığı ve bu sorunun tekrarlaması halinde büyük tepki yaratacağı da ifade ediliyor.

 ‘YAŞANANLAR BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI!’

Düden Çayı’nda yaşanan kirliliğin ardından bir açıklama yapan Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik, yaşanan felaketi şu ifadelerle açıklamıştı; "Hiçbir zaman bu dönem ki kadar kirlilik olmadı. Bu köpüklenme Antalya yer altı sularının, Antalya'nın geleceğinin ve Düden Şelalesi'nin yardım çığlığıdır. Bu çığlık, bu köpüklenme aslında buz dağının görülen kısmı. Çünkü bu su üst havzadan doğal su yollarıyla karstik boşluklardan geliyor. Bir kısmı şelaleden çıkarken, bir kısmı denize boşalmaya devam ediyor. Bu güzergahta yapılan onlarca sondaj var. Sondajlardan çiftçiler bitkileri suluyor ve bu kirlenen su denize boşalmaya devam ediyor. Biz bu bitkilerden ve deniz ürünlerinden besleniyoruz. Dolayısıyla aslında kendi geleceğimizi tehdit ediyoruz. Lütfen bu çığlığı duyalım."

4 TESİS KAPATILDI ANCAK YETERLİ Mİ?

 AÜ Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ve Türk Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Doç. Dr. Erol Kesici, yaşanan çevre felaketinin evsel ve tarımsal atıkları ile endüstriyel atıklardan kaynaklandığını tespit ederek bu yönde açıklamalar yapmışlardı. Bu gelişmelerin ardından Valilik talimatıyla Düden Çayı ve civarlarında 5 adet atık geri kazanım tesisinde denetim yapıldı. Denetimlerde 4 geri kazanım tesisin yıkama sularını yaklaşık 70-80 metre derinlikte yeraltı suyuna verdiği tespit edildi. Tesislere idari para cezası uygulanırken söz konusu deşarj noktaları kapatıldı.

KAÇAKLARIN NEREDEN GELDİĞİ BULUNMALI

Geçtiğimiz günlerde, Antalya’nın su kaynaklarıyla ilgili sürekli araştırmalar ve dalışlar yaparak incelemelerde bulunan AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu bir son gelişmeyi aktararak, “Düden'in şelale kısmından dökülen su Kırkgözler'den kanal yardımıyla şehir merkezinden geçerek denize dökülüyor. Ama Düden'in esas suyu nehir şeklinde yeraltından geliyor. Yaklaşık 30 kilometrelik bir yeraltındaki galerilerden su geliyor. Üstte dökülen su açık sistemde geliyor, alttan gelen su ise galerilerden geliyor” dedi. Şelaleye galerilerden gelen bölgelerde muhtemelen kanalizasyon şebekeleri veya başka bir şekilde kirlilik kaçağı olduğunu belirten Gökoğlu, "Alttan suya bir karışım var. Bu karışım nedeniyle geçtiğimiz dönemde hızlı bir kirlilik yaşandı. Canlı ölümleri gerçekleşti. Köpürme aktif bir yüzey maddesi olduğunun göstergesidir. Deterjansı bir karışımın olduğu görülüyor. Nerden geliyor bu karışım bilinemiyor. Biz üst Düden Şelalesi altına dalış yaptık ve bir toparlanma olduğunu görmüştük. Bir yenilenme vardı. Bu kaçağın yani karışımın nereden girdiğinin bulunması gerekiyor" diye konuşmuştu.

YAĞIŞLARDAN SONRA BALIKLAR GÖRÜLDÜ

Bölge sakinlerinin ifadeleri de Düden Çayı’nda ve çayın denize döküldüğü yerde kirliliğin azaldığını ancak bitmediğini ortaya koyuyor. Bu gelişme sorunun devam ettiğini gösteriyor. MYGazete Haber Merkezi olarak ilgili ve yetkililerle yaptığımız görüşmelerde, şelaledeki kirliliğin düşük oranda da olsa azaldığı ancak sorunun halen devam ettiği belirtiliyor. Gelen bilgilerde tedbirlerin alındığı ancak yeterli olmadığı görülüyor. Öte yandan Düden Şelalesi’nin denize döküldüğü yerde az da olsa balıkların görünmeye başladığı, bu gelişmenin iyiye işaret olduğu ifade ediliyor. Alınan önlemlerin yanı sıra yağışlar nedeniyle bir iyiye gidiş yaşandığı ancak bu iyiliğin sürdürülebilirliğinin önemli olduğunun altı çiziliyor.

ASSİM, DÜDEN VE ÇEVRESİYLE İLGİLİ RAPOR HAZIRLIYOR

Bu gelişmelerin yanı sıra, Düden’deki kirlilikle ilgili sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını sürdürdükleri de gelen bilgiler arasında. Muratpaşa Belediyesi bünyesindeki Abdullah Sevimçok, Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezleri’nin de (ASSİM) Düden ve çevreninde yaşanan çevre kirliliğiyle ilgili uzmanlarla ortak bir çalışma yaptığı ve çalışmanın raporlaştırılarak önümüzdeki günlerde kamuoyu ve diğer kurumlarla paylaşılacağı da ifade ediliyor. ASSİM kentin ortak aklı ve bilinciyle Antalya’nın geleceği için sürdürülebilir çalışmalar yapılıyor.

PROF. GÖKOĞLU: EKİBİN VÜCUDUNDA SİVİLCELER ÇIKTI

Antalya’nın yer altı ve yerüstü su kaynaklarıyla ilgili önemli çalışmalara imza atan ve doğanın zarar görmesini engellemek için uyarılarda bulunarak yol gösteren bilim insanı Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu da Düden’deki gelişmelerle değerlendirmelerde bulundu. Prof. Mehmet Gökoğlu, yaşanan kirliliğin değişimi ve boyutuyla ilgili yeni çalışmalar planladıklarını ifade etti. Yetkililerin önlem aldığını ancak yeni adımlar atılması gerekebileceğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Önümüzdeki günlerde galerilere tekrar dalış yapmayı ve görüş iyi olursa görüntü almayı planlıyorum. Hatta Varsak’taki kuru Düden'de girilebilecek yer var ise oraya da girmeyi ve alttaki galerileri bulmayı amaçlıyorum. Buralar suyun battığı ve çıktığı yerler. Şimdi hedefimizde bu bölgeler var. En son Düden’e girdiğimizde ekibimizdeki arkadaşlarımızın vücutlarında kaşıntı oldu ve sivilce benzeri oluşumlar çıktı. Bu nedenle tekrar dalış yapmak konusunda endişeleri var. Ama yine de benimle birlikte girecek olanlar var. Kentimizin doğası ve çevre ile halk sağlığı adına bu dalışları yapmak zorundayız.”

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'..

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim
Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağı..

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyar..

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var
ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler denges..

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük
Antalya'da heyecan zirveye çıkacak! Kempo IKF Dünya Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı sahne alıyor!

Antalya'da heyecan zirveye çıkacak! Ke..

Antalya'da heyecan zirveye çıkacak! Kempo IKF Dünya Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı sahne alıyor!
Alanya'da CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması

Alanya'da CHP'li belediye ile MHP aras..

Alanya'da CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması