Doç. Dr. Erol Kesici’den o müdüre tepki: "Emekli olunca günah çıkartıyorsunuz"

26.10.2020 19:38

1950’li yıllarda Eğirdir Gölü’nün Türkiye’nin en temiz ve berrak gölü olduğunu şimdilerde ise arıtılmamış  atıklar ve tarım ilaçları nedeniyle büyük bir kirlilik yaşadığını itiraf eden dönemin Enstitü yetkililerinden Su Kalite Uzmanı Sedat Karakoyun’a, Doçent Dr. Erol Kesici’den tepki geldi. Doç. Dr. Kesici yaptığı açıklamada, “O zamanlar bizler sorunu dile getirdiğimizde yıllarca karşı çıktınız. O zaman bilim insanlarıyla mücadele edeceğinize, bu güne geleceği söylenen gölle ilgili önlemleri alsaydınız ya” dedi.

Doç. Dr. Erol Kesici’den o müdüre tepki: "Emekli olunca günah çıkartıyorsunuz"

40 yıl Eğirdir Gölü’yle ilgili kamu hizmeti veren enstitü yetkililerinden, Su Kalite Uzmanı Sedat Karakoyun’un “Gölde iki türlü kirlilik var. Biri kimyasal ve tarım ilacı kirliliği, diğeri ise bölgedeki yerleşim birimlerinin atıklarının arıtılmadan göle verilmesi. Bu nedenlerle gölde bazı ağır metaller ölçülüyor” itirafında bulunmasına Tabiatı Koruma Derneği Bilim Danışmanı Doç. Dr. Erol Kesici’den tepki geldi.

Erol Kesici, “SDÜ’de sunum yaparken, nezaket kurallarına bile uymadan sesimi keserek, bağırarak "SORUN YOK… EROL HOCA YİNE YAPTI YAPACAĞINI" diyen siz değil miydiniz” diye yazdı.

Göl büyük tehditlerle karşı karşıya

 Türkiye’nin en büyük su havzalarından olan Eğirdir Gölü yıllardır, kuruma ve kirlenme sorunlarıyla karşı karşıya bulunuyor. Gölün bu olumsuz gidişiyle ilgili yöneticilerden herhangi bir açıklama gelmezken Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Doç. Dr. Erol Kesici yaşanan vurdumduymazlık ve olumsuz gelişmeleri kamuoyuna yansıtıyor. Bu kez Doç Dr. Erol Kesici’nin gündeminde 40 yıl süreyle Eğirdir Gölü’yle ilgili kamu kurumlarında çalışmalar yapan su kalite uzmanı Sedat Karakoyun’un açıklamaları vardı. Bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan su kalite uzmanı Karakoyun, gölün kirliliğiyle ilgili itiraflarda bulunuyor ve 1950 yılında Türkiye’nin en temiz gölü olan Eğirdir’in günümüzde yaşadığı büyük kirliliği dile getiriyordu. 

Antalya bu gölden içme suyu alacaktı

Su kalite Uzmanı Karakoyun bir telefvizyon kanalına yaptığı açıklamada aynen şu ifadeleri kullanıyor:

Bu gölle yattım, bu gölle kalktım, ben 40 yılımı bu göle verdim. Bu göl Isparta meselesi olmaktan çıkmıştır. Bu göl Türkiye meselesidir. Yakın gelecekte Antalya bu gölden içme suyu almayı düşünmektedir. Ama bu kirli suyu aşağıya vermek mümkün değildir. Gölün çevresinde 81 belde var, bunun beşi ilçe. Bu beldelerden atık sular arıtılmadan göle veriliyor. Diğer problem ise, bölgede yapılan elma tarımı sırasında yılda ortalama 20 kez elma ağaçlarının ilaçlanması. Yılda 25 bin ton bu havzada suni gübrenin kullanılması. Ve bunların göle intikaliyle tarımsal kimyasallarla bu suyun kalitesinin bozulması. Problem Bu. 1950’lerde yapılan çalışmalarda bu gölün Türkiye’nin en temiz ve en berrak gölü olduğu ortaya konulmuş. Şu an ise 2019 yılı itibariyle gölde bazı ağır metallerin ölçüldüğü gösteriliyor. Ama bu gölün su bütçesi sağlamdır. Zaman zaman böyle çekilmeler olabilir. Küresel ısınma bir vaka. Göletler ve göllerde yüzeysel suların önünün kesilmesi bir vaka. Hatta çok kişinin bilmediği, buralarda çok sayıda sondaj su kuyusunun açılması söz konusu. Yüce rabbim Anamas dağlarına iki metre karı yığar, Eğirdir ve Beyşehir Gölleri buradan beslenir. Ve göl bazen de taşkın koduna ulaşabilir. Biz bunu umut ediyoruz.

"O zaman bilim insanlarıyla mücadele ediyordunuz"

Sedat Karakoyun’un açıklamasını paylaşarak tepki gösteren Erol Kesici ise, “Daha önce nerelerdeydiniz Sedat bey) Neredeyse 30 sene gölün yönetiminde Eğirdir Su Ürünleri Enstitüsü’nde görevli-müdürlük de yaptınız. O zamanlar bizler sorunu dile getirdiğimizde yıllarca karşı çıktınız” diye yazdı. Kesici paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 

“Sorunları ilettiniz mi? Ayrıca gölün bu günlere gelişinde sizin hiç ihmaliniz vb. yok mu? O zaman bilim insanlarıyla mücadele edeceğinize bilinen bu güne geleceği söylenen gölle ilgili önlemleri alsaydınız ya! Şimdiye saklamayacaktın! Emekli olmadan bunları en iyi dile getirecek ve çözüme başlatmak“ sizler değil miydiniz?” Geçmiş ola... Şimdi neye yarar? 30 yıl! İNSAN BİRAZ DÜŞÜNÜR..! ÖZELEŞTİRİ YAPAR... 30 yıl sorunu bildirme çalışırken.. Şimdi çık 3 dakika verinler Sn. CUMHURBAŞKANIMIZA GÖLÜ ANLATAYIM DE! SANA 30 SENE VERDİLER NE YAPTIN? 

Sorun yokla- bizlere karşı çıkmaktan, koltukta oturmaktan başka? Uygulamaya geçecek ÜNİVERSİTELER DEĞİL sizlerin amirliğini yaptığınız kurumlar! Hala kulaklarımda 2009 yılında gölün sorunları çok ciddi kirli diye Süleyman Demirel Üniversitesi’nde sunum yaparken, nezaket kurallarına bile uymadan sesimi keserek bağırarak "SORUN YOK. EROL HOCA YİNE YAPTI YAPACAĞINI" diyen siz değil miydiniz? İşte gelinen nokta bu. Siz yaptınız yapacağınızı sorunu ele almadınız! İhmaliniz ve sorumluluğunuz ne kadar? Şimdi çıkarılan "günah" bir işe yaramaz GÖL YOK OLUYOR.. !! Sizse... Hadi...

Yorumlar

Erol Kesici dedi ki;

2022-12-15 20:33:04

Teşekkürler Sn UZUN

AHMET UZUN dedi ki;

2021-09-11 19:30:02

BEN YEŞİLADA'LIYIM. BUNDAN BELKI 40-45 SENE ÖNCE NUR İÇİNDE YATSIN ADA'LI AKRABAM DA OLAN YAŞLI BİR AMCA "GÖLÜN SUYUNUN TADI DEĞİŞTİ" DEMİŞTİ. O ZAMAN KEREVİT AVCILIĞI YAPILIYORDU, KEREVİTLER İÇİN YÖRE HALKININ "DANDİ" DEDİKLERİ YEMLER TAZELENİRKEN ESKİ YEMLER GÖLE ATILIYORDU. O YAŞLI AMCANIN GÖLÜN SUYUNUN TADININ DEĞİŞTİĞİNİ NASIL FARK EDEBİLDİĞİNE HALA ŞAŞARIM. ALLAH RAHMET EYLESİN NE BASİRETLİ ADAMMIŞ AMA. HALKTAN BİRİ BUNU FARK EDEBİLDİ DE YETKİLİLER ELLERİNDE O KADAR CİHAZLARLA ÖLCÜM YAPIP FARK EDEMEDİLER MİYDİ? LAF. EROL HOCA HAKLI, BİR SÜRÜ İHMALLER VAR. ELMACILIK YÖREYE DAHA ÖNCE GELDİ AMA 1970.LI YILLARIN BAŞINDA ÇILDIRDI. DAĞ-TAŞ HER TARAF ELMA BAHÇESİ OLDU, ESKİ ESPRİSİ DE KALMADI ASLINDA. ZAHMETİNDEN BAŞKA BİRŞEYİ YOK, GELİRİ AZ. ISPARTA OVASI ESKIDEN BUĞDAY TARLASIYDI, ŞİMDİ ZÜMRÜT GİBİ YEMYEŞİL, HER TARAFI KANALET, NEREDEN GELİYOR BU SU? EĞİRDİR GÖLÜNDEN. URFA TÜNELİ GİBİ DAĞIN İKİ BAŞINDAN GİRDİLER DE ORTADA BULUŞTULARDI. HALBUKİ GÖLDE ESKİDEN 1970.Lİ YILLARDA FALAN BİR SÜRÜ DÜDEN VARDI. İLAMA DEVRENTLERİNDEKİ DÜDEN ADETA KAYIĞI ÇEKİYORDU, O KADAR KUVVETLİ SU GİDİYORDU. DSİ UZUN BİR ÇALIŞMAYLA O DÜDENLERİ TESBİT ETTİ VE KAPATTI. (HOŞ ŞİMDİ SULAR ÇEKİLMİŞ, DÜDEN OLSA DA KARAYA ÇIKMIŞTIR SU GİTMEZ YA.) BUNA RAĞMEN GÖLÜN SUYU BOLDU. ŞİMDİ O DÜDENLER DE OLMADIĞI HALDE GÖL BU DURUMA GELDİ. GÖLÜN ORTASINDA GÖLÜ BESLEYEN PINARLAR VARDI, DURGUN HAVALARDA DİPTEN GELEN SUYUN NEHİR GİBİ AKTIĞINI GÖZLEMLERDİK. O PINARLAR O KADAR KUVVETLİYDİ Kİ KAYIĞI AKITIRDI. ŞİMDİ EN ÇOK MERAK ETTİĞİM; ACABA O PINARLAR HALA AYNI ŞEKİLDE VAR MI? KOVADA SANTRALLERİ ÖZELLEŞTİRİLİNCE ORAYA VERİLEN SU DA ARTTIRILDI DENİLİYOR. DILBERIM DÜNYA HARIKASI GÖL SON 50 YILDA BİTİRİLDİ. YAZIK OLDU GÖLE.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Yorum Yap

    ŞANS OYUNLARI

    On Numara
    Şans Topu
    Sayısal Loto
    Süper Loto