Döviz ve kuyumculuk sektöründen Duranç Kılınç, Türkiye’ye 100 milyon dolar tutarında sahte döviz getirildiğini öne sürerek, büyük bir vurgun yapılacağı uyarısında bulundu. Kılınç’ın Almanya TR Kuyumcular Platformu’nda yer alan açıklamaları sosyal medyada hızla paylaşılırken, getirilen dövizleri para sayma makinelerinin tanımadığı iddiaları büyük endişe yarattı.

SEKTÖRÜN BİRBİRİNİ UYARDIĞI PLATFORM 

Duran Kılınç’ın yaptığı açıklamaların yayınlandığı Almanya TR Kuyumcular Platformu, sektör mensupları arasında olumlu ve olumsuz gelişmelerin paylaşıldığı bir ortam. Platformdan paylaşılan bilgiler özellikle sahtecilik olaylarına karşı önlem alınmasında büyük önem taşıyor. Duran Kılınç’ın yaptığı son açıklamalar da piyasaları tehdit eden önemli bir sahteciliği gözler önüne seriyor.

SAHTE DÖVİZLERİ 3 SURİYELİ'NİN SÜRDÜĞÜ BİLGİSİ VAR

Duran Kılınç yaptığı açıklamada sahte dövizlerin Kuzey Irak’tan getirildiği yönünde bilgi olduğunu ve İstanbul, İzmir, Antalya’nın ardından tüm Türkiye’den şikayetler gelmeye başladığını belirterek dövizci ve kuyumcular için ortada büyük bir risk bulunduğunu dile getiriyor. Türkiye’de piyasaya sürülen sahte paraların 50 dolar, 100 dolar ve 50 euroluk banknotlardan oluştuğunu belirterek, “Önemli olan bu sahte dövizleri para sayma makinelerinin tanımaması. Çok özel bir kağıttan yapılmış olan bu sahte dövizlerin bir yüzünü makine tanıyabilirken diğer yüzünü tanımıyor. Bu nedenle meslektaşlarımızın döviz alırken bu paraları makineden iki kez her iki yönden geçirmeleri gerekiyor” dedi.

SADECE 'BANT YÖNTEMİ' TESPİT EDEBİLİYOR 

Sahte dövizleri garantili olarak tespit edebilmek için tek yolun ‘Bant sistemi’ olduğunu da sözlerine ekleyen Duran Kılınç, “Döviz geldiği zaman küçük bir parça flasteri kopartıp dövizin üzerine yapıştırıyoruz ve çekiyoruz. Gerçek döviz banta yapışmıyor ancak sahte dövizin dokusu flastere yapışıyor” dedi. Kılınç, kahte dövizleri piyasaya süren Suriyelilerden birinin kameralara yakalandığı yönündeki bilginin de kendilerine ulaştığını belirterek, “Esnafımızın çok dikkatli olması gerekiyor. Para sayma makinelerinin bu sahte dövizleri tanıyabilmesi için özel bir yazılımın hazırlanması gerekiyor. Bu da zaman alacak bir çalışma. O zamana kadar 100 milyon doları piyasaya sürebilirler” şeklinde konuştu.