Dereköy'den Antalya Tarım İl Müdürlüğü'ne tepki!

21.11.2020 14:53

Antalya haber...Korkuteli ilçesindeki tarım cenneti Dereköy’de açılmak istenen kömür madenine 3 kez ‘Olur’ verdiği ve diğer kurumları da ‘Evet’ demeleri için ikna etmeye uğraştığı öne sürülen Antalya Tarım İl Müdürlüğü’ne köylüler tepki gösterdi. Köyde protesto toplantısı yapan köylüler, “Kömüre hayır diyoruz, Erik, kayısı, kiraz ağaçlarımız, buğdayımız ve hayvanlarımızı kömür ocağının yaratacağı çevre ve su kirliliği nedeniyle kaybetmek istemiyoruz. Tarım Müdürlüğü kömüre yardım edeceğine bize yardım etsinler, bizi korusunlar” diye konuştular. 

Dereköy'den Antalya Tarım İl Müdürlüğü'ne tepki!

Haber merkezimize gelen Antalya haberine göre; Kayısı, erik ve kiraz ihracatı sayesinde Antalya ekonomisine milyonlarca liralık gelir sağlayan Korkuteli Dereköy’de, kömür madeni açılması için çaba gösterdiği öne sürülen Antalya Tarım il Müdürlüğü’ne büyük tepki yükseldi. İhracat cenneti Dereköy sakinleri çiftçi yerine madencinin yanında duran Tarım İl Müdürlüğünü protesto etmek için yürüyüş yaptı ve “Tarım Müdürlüğü kömüre yardım edeceğine bize yardım etsin, bizi korusun” dediler. Öte yandan, “İlk toplantıda kararın kömür madeni aleyhine çıkması üzerine Tarım Toprakları Koruma Kurulu’nun koordinatör kurumu olan Tarım İl Müdürlüğü tekrar gizlice ve skandal bir biçimde 16 Ekimde kanun ve hukuk dışı olarak, az sayıda kurulu üyeleriyle “kömüre evet” kararı çıkarttığı duyumları alınmış ve bu kararı köylüler ve çevreciler skandal olarak karşılamıştır ve köylü tekrar ayağa kalkmıştır” açıklaması yapıldı.

KÖYLÜLERİN TAMAMI PPROTESTO ETTİ

Köy meydanında toplanan ve kadınların yoğun katılım oluşturduğu protestoda köylüler bir kez daha ‘kömüre hayır’ dedi. Köylüler bu yıl yaptığı 8 ton kayısı ihracatı ve özellikle erik ve vişnenin de gelirinin çok yüksek olması nedeniyle protestoya katılım ve kömüre karşı duruş daha etkili ve daha gür seslerin çıkmasını sağladı. Köylüler 8 ton kayısı ihracatından sadece bu yıl ortalama 50 milyonluk gelir elde etti. Aileler ortalama 30-40-50 ton gibi kayısı ihracatı yaptı ve bu yıl köyde herhangi nedenlerle borçlu olanlar bütün borçlarını ödedi. Bu durum köylülere tarımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Her aile kayısının yanında erik ve vişne üretimiyle de ciddi gelir elde etti. Özellikle kömür madeni açılmak istenen Dereköy Yaylasında erik, vişne ve kayısı bahçeleri oluşturulması hızlandı. Dereköy Yaylasının hemen yanındaki Sülekler Yaylasındaki çiftçilerin erik ve vişneden çok büyük gelir elde etmesi (bu yıl 10 ton üretim yaptı) bahçelerin hızla artmasına örnek oldu. Köylerindeki tarımın ne kadar önemli olduğunu bilen köylülerin tamamına yakını protestolara katılım sağladı. 

MUHTAR: KÖMÜR YAYLAMIZI YOK EDER

Köy merkezinde köylüler adına konuşan Muhtar Taner Yaşa “Dereköy Yaylasında kömür madeni istemiyoruz. Köyümüz kayısı üretiminde çok mükemmeldir. Ayrıca karyağdı armudu, elma ve diğer meyveler de üretilmektedir. Korkuteli Türkiye’nin dört bir yanına meyve göndermektedir. Devlet yetkililerinden bu kararı iptal etmelerini istiyoruz!” diye konuştu. Dereköy Azası Nebi Büyükkeleş “Köylülerimiz çok tedirgin, bu köy geçimini meyvecilikle sağlamaktadır, kayısı üretimi, sebze üretimi ve hayvancılık yapmaktadır, biz kömür istemiyoruz. Devletimiz bunları durdursun! Kayısı bahçesinin 1 dönümünde 50 kayısı ağacı vardır, bir ağaç ortalama 100 kg kayısı verir. 50 ağaçtan ortalama 5 ton kayısı alınır. 5 TL’den satılan kayısıdan 30 bin TL kazanılır. Biz kayısı bahçelerinin zarar görmesini istemiyoruz. Yaylamızın kömürle yok olmasını istemiyoruz!” dedi. 

KÖYLÜYÜ KANDIRMAYA ÇALIŞTILAR

Tarlasını kömüre vermeyen üretici Eyüp Özdemir, “Şirket, 5 yıl önce köye gelerek sondaja başladı, o zaman halk bilinçsizdi. Sondajdan sonra, ‘işe insan alacağız’ diye insanları kandırarak 80 dönüm kadar yer kiralamışlardır. Dereköy’de 11.000 dönüm arazi var, kiralanan rakam bu rakamın yanında çok küçüktür. Dereköy halkı artık ayağa kalkmıştır. Yetkililerin bunu dikkate almasını istiyoruz. 17 Haziranda lehimize çıkan kararın ardından, tekrar kömür şirketi lehine karar çıkartan Tarım İl Müdürlüğünü burada adaletli davranmaya davet ediyoruz. Tarım İl Müdürlüğü dediğimiz kuruluş, köylünün yanında olması gereken bir kuruluştur. Müdürlük, bu kararla kömür şirketine hizmet etmektedir. Buradan sesleniyoruz, kömürü istemiyoruz, artık buna dur desinler! Antalya Valiliğine sesleniyoruz, Defterdarlığa sesleniyoruz, bizim lehimize karar versinler!” ifadelerini kullandı. 

‘ÇADIRI KURARIZ YAYLAMIZI KORURUZ”

Dereköylü Kadın üretici Havva uysal konuşmasında “Dereköy’de kayısı bahçelerimiz var, yaylada erik bahçemiz var, ekinler, arpa, buğday, hayvancılık hepsi var… Bunun için kömür madeni açılmasını istemiyoruz! Dedi. Dereköylü Ayşe Büyükkeleş “Biz Dereköy’de yaşıyoruz, Yaylamızda her türlü sebze meyve yetişir, erik, kiraz ve kuru tarım yapılır. Köylülerimiz onunla geçinir bu nedenle kömüre hayır diyoruz” diye konuştu.  ‘Kömüre hayır’ diyen köylüler, “Çadırı kurarız, yaylamızı bekleriz” sloganlarıyla protestolarını sona erdirdiler.

‘KÖMÜR’E DESTEK İÇİN GİZLİ TOPLANDILAR!’

Dereköy’deki protesto gösterisinde yapılan açıklamada şu iddialara yer verildi: “Antalya Tarım İl Müdürlüğüne köylüler ilk olarak Mart ayında dilekçe vermiş ancak köylülere hiçbir duyuru yapılmadan gizlice toplanmış, kurul üyeleri. “Burası çok büyük bir tarım alanı, burada kömür olmamalı” denilmesi üzerine toplantı ileri tarihe ertelenmiştir. Kurulun tekrar Haziranda toplanacağını öğrenen köylüler, çevreciler ve bölge köylerinden 14 muhtar dilekçe vermiş ve 17 Haziranda toplanan kurulda “8 oy kömüre hayır, 3 oy kömüre evet” çıkmıştır. Kararın kömür aleyhine çıkması üzerine Tarım Toprakları Koruma Kurulunun koordintör kurumu olan Tarım İl Müdürlüğü tekrar gizlice ve skandal bir biçimde 16 Ekimde kanun ve hukuk dışı olarak, az sayıda kurulu üyeleriyle “kömüre evet” kararı çıkarttığı duyumları alınmış ve bu kararı köylüler ve çevreciler skandal olarak karşılamıştır ve köylü tekrar ayağa kalkmıştır. Dereköy Yaylası, Dökük Mevkiinde Turkuaz Kömür İşletmeleri AŞ. Tarafından kömür madeni açılabilmesi için, Tarım Toprakları Koruma Kurulunun yasa gereği konuyu görüşmesi gerekmektedir. Kömür madeninin açılabilmesi için ise olumlu karar vermesi gerekmektedir, aksi halde açılamaz. Köylüler, yasa gereği tarım topraklarını korumak için kurulmuş olan kurul için “olumlu karar alması kuruluş yasasına, hukuka ve görevine aykırıdır” demektedir. (Dereköy Köylüleri - A Platformu (Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu)”
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto