Doğal sit alanı statüsündeki Çukurbağ Yarımadasında bulunan 119 ve 50 dekarlık iki ayrı parsel ile karayolu ulaşımı bulunmayan Limanağzı Mevkiindeki üç ayrı parsel geçtiğimiz Haziran ayında askıya çıkarılan imar planı ile yapılaşmaya açılmıştı. Kaş’taki sivil toplum örgütleri ile vatandaşlar kişilere özel planlama girişimini yargıya taşıdı. Danıştay 6. Dairesi’nde açılan dava ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2018’de hazırladığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ise Temmuz 2019’da onayladığı Çukurbağ Yarımadası ve Limanağzı Doğal Sit Alanlarını kapsayan 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planının iptali isteniyor.

Diğer bir partiye yakın işadamının da arazisi var

Antalya’nın ünlü turizm merkezlerinden biri olan Kaş ilçesinde bulunan Çukurbağ Yarımadası ve Limanağzı Mevkii’ndeki doğal sit alanlarında yer alan topla 5 ayrı parselin adeta kişiye özel düzenlemeyle imara açılması yargıya taşındı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan ve Ekim 2018’de Meclis kararıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilen imar planı Temmuz 2019’da Bakanlık tarafından onaylandı. Yapılan itirazların değerlendirilmesinin ardından imar planı 9 Haziran 2020’de yeniden askıya çıkarıldı. Korunan alanlarla sınırlı imar planı kapsamında yapılaşmaya açılan arazilerden birinin E.B adlı kişinin şirketine ait olduğu ortaya çıkmıştı.

Deniz Baykal’ın hissesi 16 dönüm

Yusuf Yavuz’un haberine göre; Önemli kısmı 1980’lerde imara açılarak yapılaşan Çukurbağ Yarımadası’nda doğal sit alanı vasfıyla bugüne kadar korunabilen, ancak son imar düzenlemesiyle betonlaşmaya açılan arazilerden bir diğeri de eski CHP lideri Deniz Baykal’ın. Onaylanan planda ‘Eko-Turizm’ niteliği verilerek imara açılan 209 ada 20 parsel numaralı zeytinlik arazinin üçte biri olan 16 bin metrekarelik kısmının eski CHP lideri ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’a, aynı ölçüdeki bir diğer hissesinin de Baykal’ın akrabası olan bir iş adamına ait olduğu öne sürülüyor. Gelen bilgilere göre üçüncü hisse ise yerel halktan birinin üzerine kayıtlı.

Kaşlılar ve STK’lar iptal davası açtı

Kamuoyunda tepkiyle karşılanan ‘kişilere özel’ imara açma girişimi Kaş’taki sivil toplum örgütleri ile vatandaşlar tarafından yargıya taşındı. Danıştay 6. Dairesi’nde açılan dava ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2018’de hazırladığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ise Temmuz 2019’da onayladığı Çukurbağ Yarımadası ve Limanağzı Doğal Sit Alanlarını kapsayan 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planının iptali isteniyor.

CHP ve İyi Parti reddetti, AK Parti ve MHP destekledi

Kaş ilçe merkezine yer alan arazilerden birinin iki yanı da deniz manzaralı. Bakanlığın onayladığı imar planına göre 46 ada 48 nolu parsel kayıtlı arazide eko-turizm amaçlı yapılaşmaya izin verilirken ayrıca kıyı kesimlerinde ise kişiye özel rekreasyon alanları oluşturulabilecek. Bu detay, kişiye özel plaj, yat bağlama iskelesi, kamelyalar ve günübirlik alanlar yapılabileceği anlamına geliyor. Yargıya taşınan Çukurbağ Yarımadası ve Limanağzı Doğal Sit Alanlarını kapsayan 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak 8 Ekim 2018 tarihinde Belediye Meclisi tarafından onaylanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilmesi kararlaştırıldı. Oyçokluğu ile alınan kararda, AKP’li meclis üyeleri 41, MHP’liler ise 5 kabul oyu verirken CHP 12, İYİ Parti de 5 ret oyu verdi.

Karayolu ulaşımı yok, teknelerle gidiliyor

Plana konu bölge doğal sit alanı olduğu için Büyükşehir Belediyesi hazırladığı imar planını 5 Kasım 2018’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’ne (TVKGM) gönderdi. TVKGM’nin 9 Temmuz 2019 tarihinde onayladığı söz konusu imar planı 26 Eylül 2019’da Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarıldı. Plana yapılan itirazlar üzerine yapılan değişikliklerin ardından son şekli verilen plan ise 9 Haziran 2020’de yeniden Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarılmıştı. Bakanlığın onayladığı, yargıya taşınan plana göre Limanağzı Bölgesinde eko-turizm kararı getirilen parseller (ET).Kaş’ın doğal dokusunu korumak için direnen bölgelerinden biri olan Limanağzı. Karayolu ulaşımı bulunmayan bu bölgeye teknelerle ulaşılıyor ve yaz aylarında tatilcilerin en önemli duraklarından biri halinde.

Gazetemizi 25 Haziran 2020 tarihinde haberi böyle duyurmuştu.

Daha önce imar planları yargıya takılmıştı

Doğal ve tarihi dokusunun yanında temiz koylarıyla son yıllarda kitle turizminden kaçan tatilcilerin gözdesi olan Kaş bir yandan plansız yapılaşmanın yarattığı çarpık betonlaşma ile doğal dokusunu yitirirken diğer yanda da hazırlanan planlara karşı açılan davaları tartışıyor. İlçedeki inşaat ve emlak sektörünün beklentisi yeni imar alanları oluşturulması yönünde. Buna karşın Kaş’ın kitle turizmine açılmasının ilçenin cazibesini yok edeceğine inanan kimi turizmciler ve sivil toplum örgütleri ise beklenenin ötesinde yapılaşmayı ve nüfus artışını öngören çevre düzeni planlarını daha önce yargıya taşımıştı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 2016’dan beri süren yargı sürecinin sonunda Aralık 2019’da kararını açıklamış ve Kaş’ın korunan alanlarını betonlaştıracak üst ölçekli imar planlarını iptal etmişti.

Planlama ilkelerine aykırı uygulamalar

Çukurbağ Yarımadası ve Limanağzı bölgeleri Kaş’ın toplam yeşil alan ve doğal karakteri korunmuş alanları içerisinde önemli yer tutuyor. Bu alanlara ilçenin nefes alma noktaları demek daha doğru. Ancak her iki bölgeye de gösterilen yoğun ilgi, bu alanların üzerindeki betonlaşma baskısını da artırıyor. Geçmişte kısmen planlı ve plansız biçimde yaşanan betonlaşmadan korunabilen bu bölgelerde turizm amaçlı yeni yapılaşma alanları oluşturulması planlama ilkelerine aykırı bulunuyor. Kaş’ta bugüne kadar ortaya çıkan plansız yapılaşmanın denetim altına alınması ve planlama ilkeleri ile kamu yararına uygun bütüncül imar planı yapılması bekleniyor. Korunan alanlarda yeni yapılaşma alanları oluşturulması ise ilçenin doğal dokusuna ve turistik cazibesine vurulacak bir darbe gibi görülüyor.