Sosyal medyada paylaşılan ve Ukrayna’nın Sumy Üniversitesi’nde ‘Finans ve kredi’ eğitimi alan öğrencilerin İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yatay geçiş yaptığını gösteren çizelge büyük tepkiye yol açtı.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek

Finans ile tıp eş değerde mi?

Gelen yorumlarda, “Ukrayna’daki üniversitede finans okuyan birisi nasıl tıp fakültesine geçiş yapabiliyor” tepkisi gösterilirken, çizelgenin twitter’da hızla paylaşılması ve yayılması üzerine halk arasında Çapa Tıp olarak bilinen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek açıklama yapmak zorunda kaldı.

Covid-19 nedeniyle bu yıla özgü genelge

Prof. Tükek paylaştığı twitte topu YÖK’e atarak, “Fakültelerimizde olan Yatay Geçiş İşlemleri; Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş ve Covid-19 nedeniyle bu yıla özgü YÖK Başkanlığınca Üniversitelerimize gönderilmiş olan Genelge çeşitli yapılmıştır” ifadesini kullandı.

Acaba doktor açığı mı var da finansçı getiriliyor!

Dekan Prof. Tükek’in paylaşımındaki bir cümle bozukluğu da açıklamayı anlaşılması zor bir hale getirirken, “Covid-19 nedeniyle bu yıla özgü YÖK Başkanlığınca Üniversitelerimize gönderilmiş olan Genelge” vurgusu da “Ne alakası var” dedirtti. Prof. Tükek’in, yabancı bir üniversitedeki finans öğrencilerinin İTÜ Tıp Fakültesi’ne alınması için genelge çıkarıldığını söylemesi, “Acaba Türkiye’de Covid-19 nedeniyle doktor açığı mı var da, yurtdışından doktor adayı finans öğrencileri getiriliyor” sorusunu akla getirdi!

Sumy Üniversitesi nedir?

Sumy Üniversitesi sitesindeki bilgiler ise kısaca şöyle;

Sumy Devlet Üniversitesi kuzey Ukrayna’da yer alan Sumy şehrinde 1958 yılından bu yana nitelikli ve geliştirilebilir üniversite eğitimi veren, dünya üniversiteleri sıralamasında üst sıralarda yer alan devlet üniversitedir. Kurum geleninde 16 bin öğrenci eğitim almakta olup, bunların 13 bini tam zamanlı lisans eğitimi almaktadır.

Avrupa Üniversiteleri Birliğinde kabul gören eğitim kurumu 4. seviye akreditasyon özelliğine sahiptir. Kurulduğu günden bu yana hizmet çıtasını her daim bir adım yukarı taşışsan Sumy Devlet Üniversitesi son yıllarda gelişen dünya düzenine ayak uydurmuş ve artık ülke dışından da öğrenci kabul ederek sunduğu nitelikli ve modern eğitim programlarından daha geniş bir kitlenin yararlanmasına olanak sunmuştur. Günümüzde 1250 yabancı öğrenci kabul eden Sumy Devlet Üniversitesi yurt dışından gelen öğrencilere hazırlık programı ile destek olarak bu alanda önemli bir açığı da kapatmaktadır.

Eğitimin Amacı, Doğuşta İnsanda Var Olan Cevheri İşlemek, Özü Geliştirmektir. (Galiani)

Sumy Devlet Üniversitesi gerek ülke içinde gerekse uluslararası birçok kuruluş ile işbirliği halindedir. Dünya Sağlık Örgütü, Avrasya Üniversiteleri Birliği, Avrupa Üniversiteleri Birliği, Magna Charta Ünivercytetum bu kuruluşlardan bazılarıdır. Sadece eğitim kurumu olmak ile sınırlı kalmayan Sumy Devlet Üniversitesi kendisine ait yayınevi, 70 civarında Ukrayna Eğitim Ve Bilim Bakanlığınca onaylanmış ders kitabı ve bilimsel dergi çalışmalarına da sahiptir. Her yıl kurum nezdinde hazırlanan makaleler bilimsel içerikli basında yer almaktadır.