Çevre ve ormanlarımız tehdit altında iddiası! Ardıç ormanları biyokütle santrallerine yakıt mı oluyor...

14.05.2022 08:45

Toroslar’daki asırlık ardıç ormanlarının biyokütle santrallerinde yakıt olarak kullanılması için kesildiği öne sürülüyor. Mersin Kent Konseyi, bölgedeki ardıç katliamlarıyla ilgili yargıya başvurduğu belirtilirken, Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi ile Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği işbirliği kapsamında düzenlenen “Ormanların Geleceği için Büyük Tehdit: Biyokütle Enerji Santralleri”sempozyumunda bu önemli çevre sorununa dikkat çekildi. Öte yandan kesilen ardıç ormanlarından yürek yakan görüntüler de paylaşıldı.

Çevre ve ormanlarımız tehdit altında iddiası! Ardıç ormanları biyokütle santrallerine yakıt mı oluyor...

Mersin’in bazı bölgelerinde yapılan ardıç kesimleriyle ilgili paylaşımlar sosyal medyada giderek büyüyen tepkilere yol açıyor. Mersin Kent Konseyi tarafından ardıç katliamlarına karşı uzunca bir süredir mücadele verilirken, biyokütle tesislerinin yakıt ihtiyacını karşılamak için yüzlerce yıllık ardıç ağaçlarının kesilmesi nedeniyle Ankara Barosu ve STK’lar da sempozyum düzenleyerek ortak mücadele kararı aldı.

700 BİN AĞACIN OLDUĞU BÖLGEDE DE KESİM SÜRÜYOR

Mersin Kent Konseyi tarafından yakın bir geçmişte yapılan açıklamada, “Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü'nce başlatılan gençleştirme çalışması kapsamında 6 köy bölgesinde 70 ila 500 yıllık, yaklaşık 700 bin ardıç ağacının bulunduğu bölgede hala kesimin devam etmesi toplumumuzda endişe yaratıyor” denildi.Mersin Kent Konseyi ardıç katliamına karşı idari dava açılması için başvuru yapıldığınıda duyurdu,

Mersin Barosu da davaya müdahil olacağını açıkladı. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel de, TBMM Genel Kurulunda söz alarak katliamın durdurulması çağrısı yaptı. Açıklamalarda biyokütle enerji tesislerinin ülkemiz ormanlarını tehdit eder duruma geldiği belirtildi.

DÖVİZ YÜKSELDİ, HAMMADDE İTHALATI YAPILAMIYOR!

Öte yandan Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi ile Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği işbirliği kapsamında düzenlenen “Ormanların Geleceği için Büyük Tehdit: Biyokütle Enerji Santralleri” sempozyumu da 12.05.2022 tarihinde ABEM Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi Üyesi Av. Can Yücesoy’un üstlendiği etkinliğe konuşmacı olarak Orman Müh. Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Elektronik Müh. Mehmet Özdağ ve Orman Müh. Salih Usta katıldı.Açıklamalarda ormanları korumakla yükümlü olan kurumların, Ardıç ağaçlarının kesimi için onay vermesi de eleştirildi. Etkinliklerde yapılan açıklamalarda, Devletin resmi kurumlarının istatistiklerinden de önemli bilgiler aktarıldı.

İŞTE BİYOKÜTLE SANTRALLERİYLE İLGİLİ SORUNLAR

  • BİOKÜTLE tesislerinin sayısının son beş yılda 20’lerden 200’ün üzerine çıktığı
  • 2 Aralık 2021 de BİOKÜTLE’nin tanımının değiştirildiği
  • Büyük teşviklerle kurulan bu tesisleri yakacak garantisine sahip olduğu ve ithal sağlanan yakacak ihtiyacının artan döviz kurları ile birlikte karşılanamaz hale geldiği ve torba kanunlarla orman ürünlerinin BİOKÜTLE tesislerinde yakılmasına olanak sağlandığı.
  • Var olan tesislerin 2014 ÇED yönetmenliğinin ek2 maddesi gereği 10 hektarı geçmeyecek şekilde kurulu olması ve günlük 100 tonun üzerinde yakıt yakmaması gerekirken maalesef bu kapasiteyi 600 tona kadar çıkardıkları.
  • Sınırsız toz emisyonuna sahip oldukları.
  • Sınırsız karbon monoksit salınım iznine sahip oldukları.
  • Bir BİOKÜTLE tesisinin Bakanlıkça 30 kilometre mesafe içerisinde kaynak ihtiyacı temini edebileceği belirtilirken Karaman'daki tesisin 150 kilometre aşarak Toroslardan kaynak sağlamış olmasının mevzuata aykırı olması.

  • Ülke genelinde 2017’de 16milyon ton olan odun üretimi 2021’de 32milyon tona çıkıyor.
  • Odun üretiminin artması ile birlikte 2017 de 100milyon ton karbondioksit depolama kapasitesine sahip ormanlarımız 2020 de 60milyon tona geriledi.
  • Tarımsal atıkların özellikle saman gibi atıkların yakılmak için alınması hayvancılık maliyetlerini olumsuz etkiledi.
  • 2017 de 27 milyon hektar olan tarım arazilerinin 2021de 23 milyona düşmesi de ilginç bir sonuç.
  • Enerji nakil hatları için 126 bin hektar orman veriliyor.
  • İlginç bir istatistik de bakanlıktan geliyor. Enerji nakil hatlarından çıkan yangınlarda geçen yıl 45 bin hektar orman yanıyor. Bunun en büyük sebeplerinden biride özel sektörün denetlenememesi .
  • Sermaye sahiplerinin isteği doğrultusunda çok hızlı torba yasaların çıkarıldığı.
  • Enerji üretiminin yüzde 86.5’inin özel sektörde olmasının ve bazı şartlarının garanti altına alınması,kontrol edilemez bir fiyat artışı ve düzensizlik meydana getirmiş olması.
  • 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun mevzuatlarının yerine getirilmemesi.

İŞTE TÜRKİYE’DEKİ EN BÜYÜK 10 BİYOENERJİ SANTRALI

10) Eti Alüminyum Atık Isı Elektrik Santrali – 13 MW – KONYA

9) Kömürcüoda Çöplüğü Biyogaz Santrali – 14 MW – İSTANBUL

8) ITC Antalya Biyokütle Santrali – 14 MW – ANTALYA

7) Akçansa Çimento Atık Isı Santrali – 15 MW – ÇANAKKALE

6) Sofulu Çöplüğü Biyogaz Santrali – 16 MW – ADANA

5) ÇadırtepeBiyokütleSanrali – 23 MW – ANKARA

4) Mamak Çöplüğü Biyogaz Tesisi – 25 MW – ANKARA

3) Mutlular Biyokütle (Orman Atığı) Enerji Santrali – 30 MW – BALIKESİR

2) Toros Tarım Samsun Atık Isı Santrali – 31 MW – SAMSUN

1) Odayeri Çöp Gazı Santrali – 34 MW – İSTABUL

BİYOKÜTLE VE BİYOGAZ SANTRALLERİ NEDİR?

Biyokütle ve biyogaz santralleri, doğada çürüyerek yok olacak biyolojik atıkları enerji üretmek için tasarlanmışlardır. Biyogaz santralleri, üzeri sızdırmayacak biçimde kapatılmış bir havuzda biriktirilen hayvan gübresi ya da diğer organik atıkların çürütülmesiyle ortaya çıkan metan gazını yakarak enerji üretirler.

Son yıllarda kent atık depolama alanlarında kurulan biyogaz santralleri, gıda atıkların çürümesiyle oluşan metan gazından enerji üretmektedir. Bursa’da Hamitler atık depolama alanında da 9,92 MW güçte biyogaz santrali kurulmuştur.

Bu da yaklaşık 24bin konutun tükettiği oranda elektrik enerjisinin Bursa’da çöpten üretildiği anlamına gelir. Her türlü bitki ve hayvan artıkları ve atıklarından biyogaz üretilebilmektedir.

Biyogaz yakıldığında enerji veren gaz metandır. Evlerde ısınmak için kullandığımız doğalgaz da %85 oranında metan bulunurken, biyogazda bu oran %70 – 80 düzeyindedir.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya Adliyesi'ndeki skandalla ilgili yeni gelişme! Emanetteki malların çalınmasına göz mü yumuldu? Avukattan ilginç savunma

Antalya Adliyesi'ndeki skandalla ilgil..

Antalya Adliyesi'ndeki skandalla ilgili yeni gelişme! Emanetteki malların çalınmasına göz mü yumuldu? Avukattan ilginç savunma
Antalya'da sulama kanalında ceset bulundu!

Antalya'da sulama kanalında ceset bulu..

Antalya'da sulama kanalında ceset bulundu!
47 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

47 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

47 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Antalya'da mobilya mağazası deposunda yangın

Antalyada mobilya mağazası deposunda y..

Antalya'da mobilya mağazası deposunda yangın
Prof. Saydam’dan önemli uyarı! Sera gazları son 10 günden neden düştü!

Prof. Saydam’dan önemli uyarı! Sera ga..

Prof. Saydam’dan önemli uyarı! Sera gazları son 10 günden neden düştü!
Trabzonspor ile Fenerbahçe maçında çıkan olaylar Antalyaspor Vakfı eski Başkanı Nafız Tanır'ı haklı çıkardı

Trabzonspor ile Fenerbahçe maçında çık..

Trabzonspor ile Fenerbahçe maçında çıkan olaylar Antalyaspor Vakfı eski Başkanı Nafız Tanır'ı haklı çıkardı