Balon balığı ölümlerine karşı Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval uyardı! Zehri siyanürden bin 200 kat daha fazla etkili

15.02.2021 17:58

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval, MY TV Türkiye’de yayınlanan Nur Baranlı İle Bizden Duy programına katılarak balon balığı kaynaklı ölümlerin artma nedenini açıkladı. Prof. Dr. Deval, “Japonya’da nedir diye baktım. Orada bunu tüketiyorlar. Sıklıkla tükettikleri halde o kadar bir ölümle karşılaşılmıyor. Orada da bazen ölümler oluyor. Ama hiçbiri o restoranlardan yenen balon balığından kaynaklanmıyor. Orada insanların kendi kendine yaptıkları tüketim neticesinde oluşuyor.” dedi.

Balon balığı ölümlerine karşı  Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval uyardı! Zehri siyanürden bin 200 kat daha fazla etkili

MY TV Türkiye Youtube kanalında yayınlanan ‘Nur Baranlı İle Bizden Duy’ programına katılan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Bölümü Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval, geçtiğimiz günlerde İskenderun Metalurji Limanı'nda 30 Ocak tarihinde gemi kaptanı Mustafa Alak'ın (54) yediği balon balığından hayatını kaybetmesinin ardından gündem olan balon balığı kaynaklı ölümlerin artmasının nedenini açıkladı.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval, “Balon balığının vücudunun çeşitli organlarında tetrodotoxin dediğimiz bir zehir ihtiva ediyor. Bu zehir siyanürden bin 200 kat daha fazla etkilidir. Yetişkin bir balon balığında tetrodotoxin ihtiva eden yetişkin balon balığında 30 kişiyi öldürebilecek miktarda bu zehirden mevcut olduğunu biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval'den çarpıcı açıklamalar

“DÖRT TÜRÜ SON DERECE ZEHİRLİ”

Balon balığının 29 cins yaklaşık da 200 türünün bulunduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval, “Bazen insanlar şöyle oluyor. Bu sadece gonadlarında var, sadece üreme zamanlarında bu oluyor. Dolayısıyla biz gonadlarını çıkarırsak gonadlarını patlatmadan etini yersek ölüm olmayabilir düşüncesinde olabiliyor. Çünkü bunları duyuyorum. Ama bunlar son derece yanlış şeyler. Bugün en çok yoğun olarak bölgemizde bulunan 8 türün dört türü son derece zehirlidir.” söyledi.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

Balon balığının tüketilememesi gereken balıkların en başında geldiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval, "Balon balığı zehirlenmesinin belirtileri genellikle balon balığı zehrini yedikten 10 ila 45 dakika sonra ortaya çıkar ve ağızda uyuşma ve karıncalanma, tükürük, mide bulantısı ve kusma ile başlar. Semptomlar felce, bilinç kaybına ve solunum yetmezliğine ilerleyebilir ve ölüme neden olabilir. " yorumunu yaptı.

Balon balığının yüzlerce türü olduğu biliniyor

“ÖLÜMLE KARŞILAŞMAK BEKLENEN SON”

Çukurova Üniversitesi’nin yapmış olduğu araştırmayı paylaşan Prof. Dr. Deval, “Sadece gonadında değil, balon balıklarının karaciğerinde sindirim sisteminde yani bağırsak bütün sistemde kas dokularında bazen de derilerinde bu tetrodotoxin  mevcut olduğunu farklı ölümcül seviyelerde mevcut olduğunu ortaya koyuyorlar. Dolayısıyla bu zehirli dört türe müdahale edildiğinde yeme niyeti gösterildiğinde ölümle karşılaşmak maalesef beklenen son oluyor.” şeklinde açıkladı.

ÖLÜMLER NEDEN ARTIYOR?

Türkiye’de balon balığının ölümlerinin artma nedenine değinen Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval, “Japonya’da, Kore’de ve Çin’de balon balığı ve değerli bir besin kaynağı. Orada bu türler yeniliyor. Bunu duyanlar belki bizde burada yiyebiliriz diye bir yaklaşım gösteriyorlar. Ama orada olan tür farklı, onlar farklı beslenme ile yetiştiricilik yaptıkları için bu tetrodotoxin oluşmuyor onlarda. Onlar çok rahat bir şekilde yenebiliyorlar. Altı ayda 3 ölüm vakası olmuş bizim ülkemizde, bu büyük bir miktar. Japonya’da nedir diye baktım. Orada bunu tüketiyorlar. Sıklıkla tükettikleri halde o kadar bir ölümle karşılaşılmıyor. Orada da bazen ölümler oluyor. Ama hiçbiri o restoranlardan yenen balon balığından kaynaklanmıyor. Orada insanların kendi kendine yaptıkları tüketim neticesinde oluşuyor.” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval

“SON DERECE TEHLİKELİ YAKLAŞIM”

Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval, sözlerini şöyle tamamladı:

“Vatandaşlarımızın hiçbir şekilde bu balon balıklarına dokunmamaları gerekiyor. Ben bunu yerim hiçbir şey olmaz demek, son derece tehlikeli bir yaklaşımdır."

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da öğretmen çift ölümden döndü! Film gibi kurtarma operasyonu!

Antalya'da öğretmen çift ölümden döndü..

Antalya'da öğretmen çift ölümden döndü! Film gibi kurtarma operasyonu!
İnce kıyıma (İncekum) Alanyalı STK'lar dan büyük tepki! 'İncekum'u yedirmeyiz'

İnce kıyıma (İncekum) Alanyalı STK'lar..

İnce kıyıma (İncekum) Alanyalı STK'lar dan büyük tepki! 'İncekum'u yedirmeyiz'
Antalya'da otel çalışanlarını taşıyan midibüs devrildi! 19 yaralı

Antalya'da otel çalışanlarını taşıyan ..

Antalya'da otel çalışanlarını taşıyan midibüs devrildi! 19 yaralı
Antalya'da bu yolları kullanacaklar dikkat! Bu cadde ve bulvarlar trafiğe kapatılacak!

Antalya'da bu yolları kullanacaklar di..

Antalya'da bu yolları kullanacaklar dikkat! Bu cadde ve bulvarlar trafiğe kapatılacak!
Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü ele..

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş p..

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024