Bakanlığın sitesinden uyarı yapıldı! O ilçede ölüm kol geziyor...

01.02.2022 09:00

Edirne’nin Keşan ilçesi, hava kirliliği açısından en riskli bölge oldu. Bu gece saat 23.00 sıralarında ilçenin hava kirliliği göstergesi 300 sınırını aşarak ‘Tehlikeli’ aşamaya geçti. Çevre Bakanlığı’nın Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı sitesinden  yapılan uyarıda, Keşan’da yaşayanların kesinlikle sokağa çıkmaması istendi.

Bakanlığın sitesinden uyarı yapıldı! O ilçede ölüm kol geziyor...

Trakya’nın havası en kirli şehri olan Edirne’nin ilçesi Keşan’da bu kirlilikten payını almış durumda. Bugün saatler gece yarısına yaklaştığında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı sitesindeki Türkiye haritasında ‘Tehlikeli’ sınırını aşan tek ilçe Keşan oldu. Keşan’ın havasındaki kükürt dioksit oranı ölümcül sınır olan 1.362’ye ulaştı. Bakanlığın sitesinde yer alan Türkiye haritasında, Keşan’ın üzerine zehri ifade eden gaz maskesi imajı konuldu. Sitedeki tabloda Keşan’da sokağa çıkılmaması gerektiğini vurgulanarak, “Bisiklete binilmemesi, açık hava sporları ve yürüyüş yapılmaması istendi. İlçenin havasındaki partikül madde PM 10 oranı metreküpte 509’a, PM 2,5 oranı 179’a, NO2 oranı 72’ye ve en tehlikeli verilerden kükürt dioksit oranı metreküpte 1.328’e ulaştı.

KÜKÜRT DİOKSİT ZİRVE YAPTI

Kükürt dioksit hava kirliliğine ve asit yağmurlarına sebep oluyor. Renksiz, keskin kokulu reaktif bir gaz olup kömür, fuel-oil gibi kükürt içeren yakıtların yanması sırasında, metal eritme işlemleri ve diğer endüstriyel işlemler sonucu oluşuyor. Bu kirliliğin ana kaynakları, termik santraller ve endüstriyel kazanlardır. Genel olarak, en yüksek SO2 konsantrasyonları, büyük endüstriyel kaynakların yakınında bulunuyor. Aynı saatlerde Edirne’nin havasındaki partikül oranları da yükseldi. Trakya’da havası en kirli olan şehir Edirne. Trakya bölgesinde hem sanayi hem de insan eli kaynaklı kirlilik oldukça önemli bir sorun. 2017-2019 yılları arasında 30 yaş üstü ölümler incelendiğinde hava kirliliği kaynaklı ölümlerin oldukça yüksek olduğu görülüyor.

İŞTE KİRLİLİKTE ARTAN RİSKLİ MADDELER

Partikül Maddeler: ( PM) Partikül maddelerin fiziksel yapısı ve kimyasal kompozisyonu sağlık açısından oldukça önemlidir. Kanser yapıcı organik kimyasallar (PAH, dioksin, furan gibi) içeren partikül maddeler sağlık açısından çok tehlikelidir. Birçok farklı bileşenden oluşmuş olan partikül maddeler akciğerdeki nemle birleşerek aside dönüşmektedir. PM10, akciğere kadar ulaşıp, kanın içindeki karbon dioksitin oksijene dönüşümünü yavaşlatmakta buda nefes darlığına neden olmaktadır. Bu durumda oksijen kaybının giderilebilmesi için kalbin daha fazla çalışması gerektiği için kalp üzerinde ciddi bir baskı oluşturmaktadır. Partikül maddelerin sağlık üzerine etkileri akuttan daha çok kroniktir.

Asit Aerosolleri:  Asit aerosolleri ile partiküler maddelerin de akciğerlerden alveollere kadar taşınması nedeniyle bu kirleticilerin bir arada bulunduklarında yaptıkları olumsuz sağlık etkileri; her birinin ayrı ayrı yaptığı etkilerden daha fazladır. Bu olumsuz etkiler sonucunda ortaya çıkan önemli rahatsızlıklar arasında; pulmoner fonksiyon bozuklukları, kronik bronşit vakalarında artış, bronşiyal mukoza silialarının temizleme hızında artış, solunum yolları epitel dokusunda kalınlaşma gibi sağlık problemleri örnek olarak verilebilir.

Ağır Metaller: Havada bulunan partiküllerin % 0.01-3'ünü sağlık yönünden çok toksik etkiler gösteren eser elementler meydana getirir. Bunların sağlık yönünden önemi insan dokularında birikime uğramalarından ve muhtemel sinerjik etkilerinden kaynaklanmaktadır. Havadan solunum yolu ile alınan partiküllere ek olarak, yenilen yiyecekler, içilen su aracılığı ile de önemli miktarda metalik partiküler maddeler vücuda alınmaktadır. Atmosfer kirliliğinin bir bölümünü oluşturan metaller; fosil yakıtların yanması, endüstriyel işlemler, metal içerikli ürünlerin insineratörlerde yakılması sonucunda ortama yayılırlar. İnsan sağlığını geniş çapta olumsuz yönde etkileyen metaller arasında atmosferde yaygın olarak bulunan; Kurşun, Kadmiyum, Nikel, Civa metalleri ve asbest önem taşımaktadır. Diğer metallerin bir kısmı insan yaşamında temel yönden önem taşır, diğer bir kısmının konsantrasyonu ise insan sağlığını tehdit edecek boyutta olmadığından önem göstermez.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü ele..

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş p..

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'..

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim
Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağı..

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyar..

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var
ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler denges..

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük