Antalya’nın Yüzük Taşı için ortak eleştiri: O eseri ara ki bulasın!

19.05.2020 15:52

Prof. Dr. Mehmet İhsan Arman ve Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, Antalya’nın kent merkezindeki en değerli tarihi eser olan Hadrianus Kapısı’nın yeterince ön plana çıkarılmadığı eleştirisinde bulunarak, bu bölgede çevre düzenlemesi yapılmasını önerdi. 

Antalya’nın Yüzük Taşı için ortak eleştiri: O eseri ara ki bulasın!

Antalya’ya olan sevdasıyla tanınan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Mehmet İhsan Arman ile Ekolog, Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, Üçkapılar olarak bilinen Hadrianus Kapısında çevre düzenlemesi yapılarak bu tarihi eserin ön plana çıkarılmasıyla kent merkezinin çok önemli bir zenginliğe kavuşacağını söyledi. Antik eserin olduğu bölge, mevsimsel değişikliklerle zaman zaman ağaçların ardında kaldığı için Hadrianus Kapısı’nın görüntüsünün bozulduğu biliniyor.

Prof. Dr. Mehmet İhsan Arman

Dünyada imitasyonları yapılıyor

Prof. Dr. Mehmet İhsan Arman  sosyal medya hesabından Hadrianus Kapısı’nın bir de eskizini paylaşarak yaptığı açıklamada, “ANTALYA’nın YÜZÜK TAŞI HADRİANUS KAPISI için bir öneri; "Berlin’de, Paris’te 1800’lerde benzer kapı imitasyonları yapılmış. Antalya’da 2000 yıllık orijinali var. Ama saklanıyor adeta! Göz önüne çıkarmanın yolu, önündeki merdivenleri en azından cadde hizasına çekerek, kapı giriş koduna inmek. Ayrıca hüdayinabit ağaçları oradan kaldırıp, peyzaj düzenlemesi yapmak! Bakalım, ne bahaneler öne sürülecek?” diye yazdı. 

‘Kapıya bir müdahale söz konusu değil’

Prof. Arman’ın bu önerisine sıcak bakmayan kimi sosyal medya kullanıcıları Türkiye’de yapılan restorasyon hatalarını örnek göstererek itirazda bulundu. Yorumcuların bu itirazlarına yanıt veren Prof. Arman, “Kuleler Belediyenindir. Koruma kurulundan izin alınıp, arkeologlar gözetiminde kot indirilecek. 100 yıl önce kapı da gömükmüş.

Kapıya bir müdahale söz konusu değil. Ben de bu dönemde öneriyorum zaten. Ama Antalya’ya bir şeyi inandırmak çok zor, farkındayım” şeklinde açıklamalarına devam etti ve, “ Evcilmen’e okaliptus ağaçlarını kaldırmasını önermiştim oradan. Çevrecilerden korkarım demişti” diye de ekledi. 

Prof. Dr. Tuncay Neyişçi

Prof. Neyişçi: Ağaçların kesilmesini önermiştik

Prof. Arman’ın bu paylaşımlarına Antalya’nın ve Türkiye’nin tanınmış ekologlarından, Orman Mühendisi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi’den de destek geldi. Prof. Neyişçi, Arman Hoca’nın paylaşımına şu yorumu yazdı;

“Ben bırakın Üç kapılar önündeki ortopedik özürlü ağaçları, yani kapıya kadar sur önündeki tüm ağaçların kesilmesini önermiştim. CHP dönemiydi. Yetkili mimar arkadaşımla gezerek ve nedenleriyle açıklamıştım. Sorumluluğu bana yüklersiniz, açıklamasını ben yaparım demiştim.bu ortopedik özürlü ağaçlar nedeniyle kapının resmini bile çekmek mümkün değil. Bunların yerine kapının değerini, estetiğni artıracak bitkiler de dikilebilir. Bunlar basit görünen ama atomu parçalamaktan zor küçük konular.”

Prof. Arman da, Prof. Neyişçi’ye cevap olarak, “Bir kere Roma’ya gidip görsünler, ağaçlarla peyzaj nasıl oluşturulur” yorumunu yaptı. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto