Antalya haber...  Son birkaç gündür sosyal medyada hızla yayılan bir haber büyük panik yarattı. Yaz aylarının gelmesiyle plajları adeta tıka basa dolan Antalya’nın Kaş ilçesiyle Muğla’nın Marmaris ilçesinde akrepten sonra dünyanın en zehirli canlısı olduğu belirtilen Koni Salyangozunun görüldüğü öne sürülüyordu. MYGazete.com’un yaptığı araştırmada haberin kaynağına ulaşılamadı. Yani gerçekte böyle bir haber yayınlanmamıştı. Haber Merkezimiz böylesine önemli bir tehdidin gerçek olma ihtimaliyle ilgili deniz bilimci Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu’ndan görüş aldı.

AKVARYUMCULAR DAHİ GETİREBİLİYOR!

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, MYGazete.com’a yaptığı açıklamada, koni salyangozlarının Kaş ve Marmaris sahillerinde görüldüğü yönünde kendisine bir bilgi ulaşmadığını söyledi. Prof. Gökoğlu şu ifaderi kullandı: Doğruluk payını bilmiyorum. Ancak kim nerede tespit etmiş? Tespit edilen koni salyangozları canlı mı? Tespiti yapan ile görüşüldü mü? Egzotik canlıların çeşitli şekilde giriş yolu var. Süveyş kanalını veya Cebelitarık boğazını kullanarak göç yapabilirler. Gemilerin balast suları ile veya gemilere tutunarak geçebilirler. Akvaryumculuk sektörüyle gelebilirler. Kültür balıkçılığı yolu ile gelebilirler. İnsan eli ile bırakılabilir. Yumurta ve larvaları akıntılarla geçiş yapabilir. Kabukları denize atılmış da olabilir.”

ÜLKEMİZ SAHİLLERİNDE GÖRÜLEBİLİR

Kızıldeniz ile Akdeniz arasındaki eşiğin giderek daraldığını da sözlerine ekleyen Prof. Gökoğlu, “İki deniz arasındaki bariyerler ortadan kalktı. Biz Doğu Akdeniz kuşağında yer alıyoruz. Levant denizi olarak adlandırılan bu bölgede deniz suyu sıcaklığı Akdeniz’in diğer bölgelerine göre daha yüksek bu bölge göçlerin en çok görüldüğü yer” şeklinde konuştu. Prof. Gökoğlu özetle kendisine bu yönde bilgi gelmediğini ancak Koni Salyangozlarının Türkiye’nin Akdeniz sahillerinde görülme ihtimalinin olduğunu ifade ediyordu.

KONİ SALYANGOZU NEDİR?

Koni Salyangozu çok ölümcül bir canlı türüdür. Konik salyangozlar, koni kabukları veya koniler, küçük ve büyük boyutlu aşırı zehirli deniz salyangozları, deniz gastropod yumuşakçalarının büyük bir grubu için ortak adlardır. Oldukça yakın zamana kadar, 600’den fazla koni salyangoz türü, bir ailede Conidae olan bir cins Conus altında sınıflandırıldı. [caption id="attachment_547029" align="alignnone" width="640"] Koni Salyangozu’nun Antalya’nın Kaş ve Muğla’nın Marmaris ilçelerinde görüldüğü yönündeki iddialar huzursuzluk yaratan görüntüler ile ilgili Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu'dan açıklama[/caption]

ÖZELLİKLERİ:

Koni salyangozları zehirli bir canlıdır. Avustralya,Asya Pasifiği ve Endonezya’da yaşarlar.Gündüzleri suda kumda saklanırlar,geceleri ise avlanmak için suda gezinirler.Kancaları içinde 200 farklı bir zehir bulunduran iğne taşır.Bu salyangoz küçük bir boya sahiptir.Mermer Yüzeyli Salyangoz’da denir.Boyu sadece bir el boyundadır.Bu etobur yumuşakça genelde balık yer.Bunların zehirleri bir insanı sadece 5-15 dk arası bir zamanda öldürür. Koni salyangozları yumuşakçalar arasındaki en güçlü zehre sahiptir.Sokması genelde acı verir.Aslında zehir sinir sistemini felç eden nörotoksinler(sinir zehiri) ve baş ağrısı,ateş,kusma,böbrek yetmezliği içeren bazı tür kokteyller içerir.Hatta bazı salyangozlar kanı pıhtılaştıran(hemotoksin ve neurotoxin) zehirler bile içerir. Özetle; yeryüzünde gelmiş geçmiş bütün zehirler koni salyangozundadır.Koni salyangozları, güzel desenli kabuklara sahip okyanus hayvanlarıdır. Salyangozlar avlarını felç etmek için güçlü bir zehir oluştururlar. Zehir, sinir uyarılarının iletimini engelleyen kimyasal maddeler olan nörotoksinleri içerir. Bu nörotoksinlerden en az biri, insanlarda oluşan şiddetli ağrıyı hafifletebilir. Bilim adamları, zehirli kimyasalların, acıların giderilmesinin yanı sıra başka birçok açıdan da yararlı olabileceğini söylemektedirler.

HANGİ BÖLGELERDE YAŞARLAR

Koni salyangozları zehirli bir canlıdır.Avusturalya,Asya Pasifiği ve Endonezya’da yaşarlar.Gündüzleri suda kumda saklanırlar,geceleri ise avlanmak için suda gezinirler.

KONİ SALYANGOZU ZEHRİ

Küçük koni salyangozları insanlara acı verebilir ancak bu durum çok tehlikeli değildir. Ancak daha büyük olan koni salyangozları, insanlar için ölümcül olabilir. Kendilerini savunmak ve avlarını yakalamak için saldırırlar. Koni salyangoz zehri, birçok farklı kimyasalın karmaşık bir karışımını içerir. Zehirde biyolojik olarak en az yüzde elli aktif bileşik olduğu düşünülmektedir. Zehrin bazı versiyonlarında iki yüz kadar bileşik olabilir. Zehir, kısa amino asit zincirleri olan konotoksinler içerir. Konotoksinler, sinir uyarılarının sinir hücreleri arasından geçmesini veya sinir hücrelerinden kaslara geçmesini hızlı bir şekilde durdurur. Bu eylemler salyangozun avında felce neden olur. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.