Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'e zor soru

04.11.2020 12:55

Antalya haber...Turistik Alanya’nın sahilindeki petrol dolum tesisinin büyütülmesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna olumlu yanıt verdiği ortaya çıkan ilçe belediyesinin DİM Çayı üzerine yapılacak ikinci HES için de olumlu yanıt verip vermeyeceği sorusu Belediye Meclisi’nde tartışma yarattı.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'e zor soru

Antalya haber...Alanya Belediyesi’nin Kasım ayı meclis toplantısında doğa düşmanı projelerin ÇED raporlarına olumlu yanıt verilmesi konusu tartışma yarattı.

CHP’li Meclis Üyesi Nazmi Zavlak, MHP’li Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’e yönelttiği, “Akaryakıt tesisinin büyütülmesine verdiğiniz destek gibi Dim çayı üzerine yapılacak ikinci HES’e de olumlu yanıt verecek misiniz?’ sorusu Başkan Yücel'i hem rahatsız etti hem de gülümsetti.

                                 Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel

CHP’li Meclis Üyesi Nazmi Zavlak

Denizdeki akaryakıt platformuna onay verilmişti

Geçtiğimiz aylarda yaşanan gelişmede, Alanya’nın Yeşilöz sahilindeki akaryakıt tesisinin büyütülmesi gündeme gelmiş ve hem denizde hem de kıyıda büyük risk yarattığı gerekçesiyle Gazipaşa ve Alanya’dan bu projeye büyük tepki yükselmişti. Bu gelişmenin ardından Alanya Belediyesi’nin akaryakıt tesisisin büyütülmesi için hazırlanan ÇED raporuna olumlu yanıt verdiği ortaya çıkmıştı. Vatandaşlar, “Bu platform buraya yapılırken birçok su kaynağını yok ettiler. Köylü serasına, tarlasına su bulamaz oldu. Platformun bulunduğu yer sığ deniz olduğu için tankerler üç-dört kılavuz gemi ile zor yanaşıyor. Zaman zaman sızıntılar oluyor, borular çatlıyor, petrol sızıyor. Denizde balıklar ölüyor. Yeşilöz Deresi’nin içinden hukuksuzca geçirdikleri borular ile derenin ağzı kapandı ve ekolojik denge bozuldu. Sesimizi çıkardığımızdan beri canımızı yakmak isteyen insanlar, carettaların yuvalarını bozuyor, sahildeki kum zambaklarını söküyor” diyerek tepki göstermişti.

İlk HES’e tepkiler sürerken ikincisi yapılacak

Alanya’da gündemi bir süredir meşgul eden diğer bir tehdit ise DİM Çayı üzerine yapılan ve çevre tahribatına yol açan HES oldu. Çayın üzerine yapılan baraj tipi ilk HES’in büyük çevre tahribatına yol açması ve turizmi vurmasının tepkileri devam ederken ikinci HES’in yapılacağının ortaya çıkması ise ilçede adeta şok yarattı. Yöre sakinleri ve yerel medya, DİM çayı ve çevresi için ikinci büyük riskin ortaya çıkması üzerine tepkilerini artırarak sürdürürken projenin iptal edilmesi için yasal yollara gidilmesi planlanıyor.

Bakanlık yine belediyeden görüş alacak

Toplantıda konuşan CHP’li meclis üyesi Nazmi Zavlak, Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’e hitaben, “Umuyoruz ki DİM Çayı üzerine yapılacak ikinci HES, Yeşilöz’deki akaryakıt tesisinin büyütülmesine benzemez” dedi. Zira akaryakıt tesisinin büyütülmesi için Belediye’den olumlu görüş alan Bakanlık şimdi de Dim Çayı üzerine yapılması planlanan ikinci HES için de ÇED raporu hazırlatacak ve yine Alanya Belediyesi’nin görüşüne başvuracaktı.

Başkan HES konusunda net cevap veremedi

CHP’li üye Nazmi Zavlak, sorusunun devamında, “HES ile ilgili ÇED söz konusu olduğu zaman Yeşilöz’deki akaryakıt tesisine gösterdiğiniz hassasiyeti mi göstereceksiniz? Bu konuda Alanya Belediyesi’nin görüşü nedir?” diye imalı ifadeler kullandı.  Başkan Adem Murat Yücel de bu soru üzerine, “Biz ÇED geldiği zaman müsbet veya menfi, Alanya Belediye meclisi adaletli bir şekilde karar verir” diye cevap verdi. Ancak CHP’li Zavlak ısrarla cevap isteyerek, “Ben  şahsi olarak soruyorum, vicdanen bir şey söylenmesi lazım bence” demesine rağmen Başkan’dan yeni bir yanıt alamadı.

Balık avlamak yasak, suyu kesen HES serbest

Meclis’te Dim Çayı üzerine yapılacak ikinci HES ile ilgili Belediyenin tavrının ne olacağı konusu yanıtsız kalırken çayın etrafındaki mahallelerde ve ilçede tepkiler artarak sürüyor. HES’ler nedeniyle Dim Çayı’nın suyu giderek azalırken bu olumsuz gelişme nedeniyle bölge tarımı ve ekolojik yapısı büyük zarar görüyor. HES’in verdiği tahribat bu kadarla da kalmıyor. Turistik Alanya ilçesinin ikliminin dahi olumsuz yönde değiştiği vurgulanıyor. Öte yandan Alanya ve çevresindeki plajların kum erozyonuna uğradığı belirtiliyor. HES’in Dim çayının suyunu kesmesi nedeniyle çayın deniz sahiline taşıdığı alüvyonların azalmasının bu erozyonun temel nedenlerinden olduğunun altı çiziliyor. Vatandaşlar, sportif olta balıkçılığının dahi yasak olduğu, koruma altında olan Dim Çayı’na ikinci bir HES’in  kurulacak olmasına büyük tepki gösteriyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto