84 yıl sonra Manissa Şilebini çıkarma çalışmaları başladı

14.06.2021 14:37

Antalya haber.... Konyaaltı sahilinde 1937 yılında batan Manissa adlı şilebin kalan enkazının tamamen çıkartılması için 84 yıl sonra çalışmalara başlandı.

84 yıl sonra Manissa Şilebini çıkarma çalışmaları başladı

Antalya haber.... Konyaaltı Plajı’nda 84 yıl önce karaya vurarak batan ve geçen süre zarfında bürokratik engeller nedeniyle çıkarılamayan Manissa Şilebini çıkarma çalışmaları başladı. Antalya’da her gün binlerce kişinin kullandığı Konyaaltı sahilindeki Beach Park’ın bir kısmında, 1937 yılında batan Alman bandıralı ’Manissa’ adlı kuru yük gemisinden geriye kalan omurga kısmı denize giren yerli ve yabancı turistler için tehlike yaratıyordu.

Geminin hurda kesimlerinin çıkarılması için yapılan çalışmalar bürokratik engellere takılmış, ve yıllardır bir sonuç alınamamıştı. Hurda gemiyle ilgili tehditleri birkaç kez gündeme taşıyan Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, su altında görüntüleyerek sosyal medyadan paylaştığı enkazla ilgili çıkarılması yönünde öneriler getirilmişti.

Daha önce yapılan çalışmalarda üst kısmı kesilen sadece alt kısmının enkazı sahilde kalan geminin tamamen çıkarılması için Valiliğin ihale yaptığı ve ihaleyi alan firmanın çalışmaya başladığı belirtildi.

Facebook’taki Antalya Sahillerini Savunma Meclisleri adlı gruptan yapılan paylaşımda, geminin sudan çıkartılan birkaç parçasının görüntüleri yer alıyor. Yapılan paylaşımdaki açıklamada, “Beach Park’ta 3 kepçe ile yapılan bir faaliyet görünce inceledik araştırdık. 1938 yılında kıyıya vurarak batan Alman bandıralı 'Manissa' bir gemi batığının kumlardan çıkarılma ve sahilin temizlenme çalışması olduğunu gördük” ifadeleri yer alıyor.

Öte yandan gelen bilgilere göre, ihaleyi alan firmanın su altında kaynakla enkazı kesme çalışmaları yaptığı, bir belediye yetkilisinin de çalışmaları takip ettiği ifade ediliyor.

HÜSEYİN ÇİMRİN GEMİNİN BATIŞ ÖYKÜSÜNÜ YAZMIŞTI

Antalya kent tarihçisi Hüseyin Çimrin Manissa adlı geminin batışını ve sonrasındaki gelişmeleri kaleme almıştı. İşte Hüseyin Çimrim’in kitabında yer alan manissa ile ilgili bilgiler;
8 Aralık 1937: Manissa adlı Almanya'ya ait 8.000 tonluk bir yük vapuru şiddetli fırtına yüzünden Arapsuyu, Boğaçayı sahiline sürüklenerek karaya oturdu. [Çakıla saplanan gemi kurtarılamadığı için, yıllarca sahilde öylece kaldı; Daha sonraları yerinde parçalanarak hurda olarak satıldı. Geminin tablası denilen omurga demirleri 1980’li yıllara kadar çakıl taşları arasında sahilde kaldı. Yüzenler için tehlike yaratan bu paslı demirler sonra hurdacılar tarafından çıkartıldı

] 9 Aralık 1937: Antalya Konyaaltı sahili Boğaçayı mevkiinde karaya oturan Manissa isimli Alman şilebinin fırtınanın şiddeti ile direğinin kırıldığı ve şilebin kıç taraftan delindiği haberi gelmiştir. Fakat şilep, kurtarılmak için henüz bir müracaatta bulunmamıştır.

Cumhuriyet Gazetesi 12 Aralık 1937: Antalya yakınlarında (Boğaçayı mevkiinde) karaya oturan Alman bandıralı Manissa şilebi, kurtarılamayacak durumdadır. Geminin 29 tayfası, bugün İskenderun'dan gelen Erzurum vapuru ile İstanbul'a hareket ettiler. Kaptanla diğer bazı ilgililer sigorta temsilcilerini olay yerinde bekliyorlar.

Cumhuriyet Gazetesi 7 Ağustos 1955: Antalya sahillerinde batık gemileri çıkarmak için bir İtalyan firması Antalya’ya geldi. 8 Aralık 1937 günü denizdeki fırtına nedeniyle sürüklenip Konyaaltı Boğaçayı yakınında sahilde karaya vuran Alman bandıralı Manissa adlı geminin kumlara gömülen enkazını ve 30- 35 yıl kadar önce Sıçan Adası yakınlarında batan bir İtalyan gemisi ile 1941 yılında Antalya İskelesi yakınında İngiliz savaş uçakları tarafından batırılan Fransızlara ait St. Didier Gemisi’ne dalış yapmak isteyen ekibe izin verilmedi. [Gemi bir süre öyle kaldı. Sonra üstündeki kısmı sökülüp alındı. Omurga demirleri 1980’li yıllara kadar çakıl taşları arasında sahilde kaldı. Yüzenler için tehlike yaratan bu paslı demirler sonra hurdacılar tarafından çıkartıldı.]
MY Gazete’de, Konyaaltı Plajı’nda denize girenler için tehdit yaratan gemi enkazıyla ilgili haberler yapmış ve bu tehdidin Antalya için büyük bir ayıp olduğunu vurgulamıştı.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elek..

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024
Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırs..

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work
Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan rev..

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal
Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!

Antalya'da sahte polis ve savcı operas..

Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!
Antalya'yı toz tabakası kapladı

Antalyayı toz tabakası kapladı

Antalya'yı toz tabakası kapladı